KLJUČAN POZITIVAN STAV / Igrači su zbog ozljeda prekidali i karijere: 'Najgore je kad ostanu u fazi ljutnje ili ignoriranja'

Image
Foto: Shutterstock/Vijesti.hr

Pokazalo se kako je pozitivan stav sportaša jedan od značajnih faktora u procesu provođenja uspješne rehabilitacije

3.11.2019.
16:15
Shutterstock/Vijesti.hr
VOYO logo

Gareth Bale našao se ponovno u fokusu javnosti, ovog puta zbog toga što je zatražio od kluba da ne objavi detalje njegove ozljede koju je zadobio protiv Hrvatske. No, time je postavio i nekoliko pitanja: trebaju li i kada mediji objavljivati svaku ozljedu igrača? 

Bale je još početkom 2019. imao 27 ozljeda otkako je došao u Real Madrid 2013. godine. Patio je od preopterećenja, istegnuća, puknuća ligamenta, ruptura mišića, iščašenja zgloba... Ali, nije ni jedini koji je s terena izbivao podosta vremena zbog ozljeda. Ozljede su neke igrače spriječile da se nastave baviti profesionalnim sportom, dok su neke "samo" udaljile s terena na par mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Baleu, to se dogodilo i Samuelu Umtitiju iz Barcelone. On još od ljeta 2018. vuče ozljedu koljena. Probleme s koljenom ima od svoje 17. godine, a sve je pogoršala operacija kojoj se podvrgao. Od 190 službenih utakmica koje je Barcelona odigrala od kad je došao u klub, odigrao ih je tek 56

Borbu s ozljedama vodi i Mario Mandžukić. Krajem travnja 2019. godine teže se ozlijedio, imao je problem s ozljedom Ahilove tetive. Dodatno mu je problem i to što ga trener Juventusa Maurizio Sarri ove sezone nikako ne ubacuje u početni sastav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek s najvećim pehom što se tiče ozljeda je Brazilac Neymar koji trenutno igra za PSG. On je u svibnju 2019. slomio gležanj u utakmici protiv Hondurasa te propustio Copa Americu sa svojim Brazilom. Vratio se, počeo zabijati golove, kad ga je ponovno zadesila nevolja. 

U utakmici protiv Nigerije izašao je zbog ozljede lijevog bedra. U nešto više od 8 mjeseci Neymar je imao tri ozljede. U siječnju ove godine ozlijedio je metatarzalnu kost zbog koje nije igrao više od tri mjeseca, a u ožujku 2018. imao je istu ozljedu nakon koje se jedva stigao pripremiti za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.U PSG-u je više provodio vrijeme na rehabilitacijama nego na terenu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozljede se događaju i košarkašima, tenisačima...

No, ne muče se s ozljedama samo nogometaši. Košarkaš Kevin Durant prvo je propustio dio doigravanja zbog ozljede koljena, pa je u NBA finalu ozlijedio i Ahilovu tetivu zbog koje najvjerojatnije neće igrati ove sezone. Ozljedu je zaradio u dresu Golden Statea pa je otišao u Brooklyn Netse i još čeka debi za njih. 

Bivši hrvatski tenisač Mario Ančić zbog ozljede je čak i završio karijeru. Njegov teniski uspon prekinut je u veljači 2007. godine kada je obolio od mononukleoze. Dugo se oporavljao od bolesti, vraćao se na teren, no zbog ozljeda i bolesti 2011. odlučio je kako s 26 godina odustaje od teniske karijere te se posvetio karijeri pravnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam igrao do 35., ne bih uspio u akademskom svijetu. S druge strane, da nisam imao fakultet, bilo bi mi jako teško skrenuti misli s prisilnog svršetka karijere. Golemu prazninu, jer trenirao sam i 10 sati, uspio sam ispuniti knjigom", kazao je svojevremeno Ančić.

"Mediji bi o ozljedama trebali izvještavati informativno"

Što se događa u psihi igrača kad se ozlijede, te kad bi mediji trebali izvještavati o tome pitali smo sportskog psihologa Borisa Balenta, koji je do prije tri godine bio u stručnom timu Dinama. On nam je objasnio kako bi mediji trebali o ozljedama izvještavati u pozitivnom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mediji bi o ozljedama trebali izvještavati informativno, nikako ne negativno iznoseći neprovjerene informacije", kazao je Balent.

Dogodio mu se i slučaj kada je igrač na kraju priprema za veliko natjecanje zadobio tešku ozljedu, a bio je na vrhuncu forme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozljeda je za sportaša teška stvar. Odvlači ga od cilja koji si je postavio. Na primjer imao sam slučaj kad je nogometaš tijekom priprema pokazivao vrhunsku formu, te se je sukladno tome očekivala dobra sezona, ali ga je na samom kraju priprema zadesila ozljeda. Morao je propustiti veliki dio sezone i to je za njega naravno bilo jako teško", objasnio je Balent za Vijesti.hr.

S njim se složio i sportski psiholog Luka Škrinjarić, koji je rekao kako je oporavak od ozljede svakako stresno razdoblje za svakog sportaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporavak od ozljede jest definitivno stresno razdoblje u karijeri svakog sportaša. Razdoblje u kojem je sportaš zabrinut za svoju budućnost, ponekad i egzistenciju, a potrebno mu je biti maksimalno usmjeren na sam oporavak i što ranije vraćanje na sportsko borilište", kazao je Škrinjarić.

"Prvo dolazi šok, pa tek onda faza prihvaćanja"

Balent nam je objasnio psihološki proces koji igrači prolaze kad se ozlijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo je šok, ljutnja, pa postepeno dolazi do faze prihvaćanja. Naravno u tom cijelom procesu igraču treba dati dovoljno vremena i podršku da najprije prihvati ozljedu, kako bi se nakon toga mogao kvalitetno posvetiti procesu rehabilitacije. Najgore je kad igrači ostanu u fazi ljutnje ili ignoriranja, te uslijed toga može doći do ignoriranja i odbijanja rehabilitacije ili pak pretjeranog forsiranja kako bi se što prije vratio na teren, čime mogu još više pogoršati svoje stanje", objasnio je psiholog. 

Naime, pokazalo se kako je pozitivan stav sportaša jedan od značajnih faktora u procesu provođenja uspješne rehabilitacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako bi se trebala poštivati profesionalna lječnička tajna kad su u pitanju ozljede i dijagnoze, isto kao što je situacija i s iznošenjem informacija primjerice o psihološkom profilu igrača od strane psihologa.

"Trebamo biti svijesni i ekonomskog faktora cijele priče; naime dodatni aspekt informiranja o ozljedama i težini ozljeda igrača odnosi se i na to koliko je igračima i menadžerima zapravo poželjno izvještavati o ozljedama budući da je učestalost ozljeda također jedan od faktora koji se uzimaju u obzir prilikom prodaje, odnosno kupovine igrača", zaključio je Balent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholog Škrinjarić tu je spomenuo i GDPR odredbe koje sportašima omogućuju da se ozljede ne objavljuju.

"U zadnje vrijeme poznati sportaši zauzimaju stajalište da su njihovi medicinski podaci, njihova privatna stvar te se čak pozivaju i na GDPR odredbe", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo