HRVATSKA U SUZAMA: / Portugal šokirao Vatrene u posljednjim minutama drugog produžetka i srušio im snove

Image
Foto: AFP, PHILIPPE HUGUEN

Reprezentacija Portugala je u Lensu nakon velike drame i produžetaka pobijedila Hrvatsku 1-0. Pobjednički pogodak djelo je Quaresme u 117.

25.6.2016.
22:45
AFP, PHILIPPE HUGUEN
VOYO logo

HRVATSKA - PORTUGAL 0:1

HRVATSKA: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Strinić; Badelj, Modrić, Rakitić, Brozović, Perišić; Mandžukić

PORTUGAL: Patricio; Pepe, Fonte, Guerreiro, C. Ronaldo, Mario, Carvalho, Gomes, Nani, Cedric, Adrien Silva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STRIJELAC: 0-1 Quaresma (117.)

Suze , Domagoja Vide i ostalih hrvatskih junaka pravi su pokazatelj šoka i tuge koji su nastupili nakon utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIZOR OD KOJEG TI SE PARA SRCE: /

Luka Modrić nije mogao zaustaviti suze nakon poraza

Image
PRIZOR OD KOJEG TI SE PARA SRCE: /

Luka Modrić nije mogao zaustaviti suze nakon poraza

Quaresma je zabio pogodak Vatrenima nakon jedne brze kontre, nakon situacije u kojoj su naši nogometaši skoro zabili pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatresla se vratnica, Perišića su milimetri dijelili od pobjedničkog gola, a onda su Portugalci iskoristili manjak Vatrenih u obrani, Ronaldo je razvukao hrvatske nogometaše po desnoj strani, a Quaresma je samo ugurao loptu u mrežu Danijela Subašića.

Portugalcima je na kraju da pobijede pomogla samo - strpljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska bolja od Portugala, ali...

Hrvatska je bila mnogo bolja od Portugala tijekom svih 120 minuta: ukupno je uputila 15 udaraca prema suparničkim vratima, ali nijedan od tih pokušaja nije pogodio okvir gola, dok je Portugal pucao samo pet puta prema Subašiću, a prvi je pokušaj bio onaj Cristiana Ronalda u 117. minuti, koji je Subašić obranio, no na odbijanac je natrčao Quaresma i postigao odlučujući pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo poluvrijeme utakmice Hrvatska - Portugal bilo je prilikama najsiromašnije poluvrijeme dosadašnjeg Eura. Tijekom prvih 45 minuta niti jedna reprezentacija nije pogodila okvir suparničkog gola - Hrvatska je tri puta zaprijetila, a Portugal je samo jednom zapucao prema Subašićevom golu, no svi ti pokušaji su bili neprecizni.

Santos iznenadio postavom

Portugalski izbornik Fernando Santos u utakmicu je krenuo s trojicom igrača koji dosad nisu nastupili na Euru, a dvojica su igrači zadnje linije: vremešnog Ricarda Carvalha na stoperu je zamijenio Fonte, na desnom beku osvanuo je Cedric, a umjesto Moutinha je u veznoj liniji svoje mjesto pronašao Adrien Silva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka je bilo jasno kako je Portugal svoju taktiku za utakmicu prilagodio Hrvatskoj: za razliku od utakmica u skupini, kada je tražio igru, sada se orijentirao na obranu povukavši se na vlastitu polovicu i odlučio prijetiti iz protunapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi udarac Hrvatske u 30. minuti

Hrvatska je bila aktivnija, ali nije uspijevala pronaći rješenje za dvostruki blok Portugala. U takvoj igri na prvi udarac prema golu čekalo se do 25. minute, kada je Cristiano Ronaldo iznudio slobodni udarac na lijevoj strani. Raphael je uputio centaršut, a u skoku pred našim golom najviši je bio Pepe, no srećom je pucao preko gola.

Prvi udarac prema portugalskom golu Hrvatska je uputila u 30. minuti: Badelj je oteo loptu Naniju i uposlio Perišića na desnom krilu, a ovaj se sjurio u kazneni prostor i gađao u bliži kut, ali je promašio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo poluvrijeme započelo napadima Hrvatske

Najbolju situaciju u prvom dijelu Hrvatska je imala u 41. minuti: Perišić je vidio utrčavanje Strinića na lijevom krilu, no naš je branič u situaciji kada je mogao birati između udarca i dodavanja za Mandžukića ili Brozovića, praktički dodao loptu Fonteu.

Drugo poluvrijeme započelo je dvostrukom prilikom za Brozovića u 52. minuti. Strinić je uputio odličan centaršut, no Portugalci su u posljednji trenutak skinuli loptu Brozoviću s glave. Uslijedio je brzo izvedeni korner nakon kojega je Rakitić povratnom loptom pronašao Brozovića, ali on je sa sedam-osam metara prebacio vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanches ušao i probudio Portugal

Novi igrač u portugalskom sastavu, mladi Renato Sanches u 57. minuti se našao u lijepoj situaciji za udarac s 20 metara nakon kombinacije s Joaom Marijem, no srećom bio je vrlo neprecizan. Hrvatska je morala povesti u 61. minuti - Srna je odlično izveo slobodni udarac s desne strane, u skoku je najviši bio Vida, no njegov udarac glavom prohujao je metar pored desne vratnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja 90. minute nastavilo se s opreznom igrom, a Hrvatska je i dalje imala više pokušaja, no niti jedan naš igrač nije uspijevao uputiti precizan udarac. Sa sličnom se igrom nastavilo i u produžetku, da bi u 113. minuti nakon još jednog prekida Vida došao u odličnu poziciju za postizanje pogotka.

Brozović je izveo korner, Rui Patricio se poskliznuo te ga je lopta preletjela i pala Vidi na glavu na drugoj stativi, ali on je opet promašio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratnica Perišića

U 116. minuti Brozović i Perišić odlično su kombinirali po lijevom krilu, uslijedila je prizemna lopta u peterac na koju je Kalinić zakasnio. U nastavku akcije stigao je centaršut s desne strane, a Perišić je glavom pogodio vratnicu.

I nakon tih neiskorištenih prilika stigla je kazna. Renato Sanches je povukao kontru Portugala, dovukao loptu do kaznenog prostora gdje je Quaresma uposlio Ronalda. Njegov udarac s pet metara Subašić je obranio, ali na odbijenu loptu natrčao je Quaresma i s jednoga metra glavom je zakucao u mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtfinalu će Portugal u četvrtak, 30. lipnja, igrati protiv Poljske u Marseilleu (21 sat).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo