HOĆE LI SE DOGODITI ČUDO? / Ovo je pet razloga zbog kojih je Liverpool ozbiljan kandidat za naslov prvaka

Image
Foto: AFP, GLYN KIRK

Već 26 godina navijači Liverpoola sanjaju osvajanja naslova engleskih prvaka.

6.11.2016.
10:00
AFP, GLYN KIRK
VOYO logo

Te sada već pomalo davne 1990. godine osvojili su Redsi 18. prvenstveni naslov, po čemu im nitko u toj zemlji nije bio niti blizu.

Smijali su se mnogi riječima Alexa Fergusona koji je po dolasku u Manchester United rekao kako mu je cilj skinuti Liverpool s trona. Dosta odvažna izjava s obzirom da je u Unitedovim vitrinama do te godine bilo samo sedam trofeja naslova prvaka. No Škot ne bi bio ponajveći trener u povijesti da svoju izjavu nije potkrijepio prvo kada je 2009. donio Unitedu 18. naslov prvaka, a potom i kad je Liverpool službeno dvije godine kasnije skinuo s trona, da bi karijeru završio 2013. podarivši navijačima 20. naslov prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači Liverpoola,čiji je klub do 90-ih godina bio uvjerljivo najbolja engleska momčad očajnički čekaju na naslov državnog prvaka. Osvajali su oni u posljednjih 15-ak godina domaće kupove, Ligu prvaka, Kup Uefa, europski Superkup, no ništa nije ravno jednome. SA to jedno, nadaju se svi u Liverpoolu, moglo bi napokon doći na proljeće 2017.

Image
Foto: AFP, PAUL ELLIS

Da je momčad Jurgena Kloopa napokon spremna podići željeni trofej uvjeren je i novinar ESPN-a Glenn Prijce. U tekstu posvećenom Liverpoolu izdvojio je pet stvari zbog kojih smatra da je slavni engleski klub nakon više od dva desetljeća napokon izgleda kao momčad koju s legitimno može nazvati jednim od favorita za naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ravnopravni su s najboljima

Od početka sezone Liverpool je pokazao namjere kada je na Emiratesu tukao Arsenala s 4:1. Potom su nesretno s Tottenhamom, jednom od najboljih momčadi u Engleskoj posljednje dvije godine, odigrali remi, a igru koju su prezentirali bila je impresivna. Da miosle ozbiljno pokazali su i na Stamford Bridgeu gdje su tukli Chelsea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držali su i Manchester United u šaci na svom Anfieldu. Skupocjena Mourinhova momčad niti u jednom trenutku nije se mogla nositi s Kloppovim gegenpressingom. Posljednjeg dana ove godine slijedi im ogled s Manchester CItyjem što će biti još jedna prilika da pokažu kako misle ozbiljno.

2. Pobjeđuju momčadi koje 'parkiraju autobus'

Svjesni da imaju problema s momčadima koje igraju izrazito defenzivno, Klopp je veći dio predsezone radio na poboljšanju mogućnosti svoje momčadi da 'probiju autobus'. Koliko su uspješno položili ovaj zadatak pokazale su utakmice s Leicester CItyjem u Hullom. Prvi su primili četiri, a drugi pet golova. Kloppovi igrači posebno su se iskazali inteligentnim rješenjima u posljednjoj trećini travnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Pokazali su pobjdnički karakter

Godinama je Liverpool stigmatiziran kao gubitnička momčad. To je pogotovo došlo do izražaja u sezoni 2013.-2014. Imali su tada Redsi veliku priliku postati prvaci, ali svi se sjećaju pogreške Stevena Gerrarda protiv Chelseaja koja ih je koštala naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Kloppom se i to promijenilo. Utakmica sa Swanseyem početkom listopada dobar je primjer . Gubili su na poluvremenu 1:0. Bili su neprepoznatljivi, no u nastavku su zaigrali svoj nogomet te su na koncu slavili s 2:1. U prijašnjim godinama Liverpool se redovito raspadao kada stvari nisu krenule prema planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Show pred najvećom pozornicom

Na utakmici između Liverpoola i Leicestera natrpalo se 53,075 gledatelja, što je najveća posjećenost Anfioelda od 1977. Razlog tomu je što je obnovljen i povećan kapacitet najveće tribine Main Standa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to je bio razlog zbog kojeg su mnogi smatrali da će igrači biti pod dodatnim pritiskom. Bila im je to prva domaća utakmica u ovoj sezoni. Stoga je Klopp prije utakmice odlučio odraditi nekoliko treninga na Anfieldu kako bi se igrači prilagodili na novo okruženje te da to ne rade na dan utakmice. To je dalo rezultate pa su utrpali četiri gola prvacima.

5. Pobjeđuju unatoč promjenama u momčadi

Činjenica da Liverpol pobjeđuje i kad je na terenu potpuno druga momčad znak je snage i dubine momčadi, ali i Kloppova utjecaja. Igra u svakom slučaju ostaje ista, a momčad i dalje pobjeđuje. To jedan od bitnijih faktora u dugoj sezoni. Klopp se praktički može osloniti na svakog igrača u momčadi jer zna da se stil igre koji želi neće mijenjati. To je posebno bitno u slučaju da dođe do većeg broja ozljeda, kao što je već bilo ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo