Tužna istina hrvatskog nogometa

U dosadašnjoj praksi rada Hrvatskog nogometnog saveza dogodilo se bezbroj slučajeva koji su potvrdili da je krovna kuća našeg nogometa ovisna o jednom čovjeku – Zdravku Mamiću.

24.4.2013.
10:29
VOYO logo

Izvršnom predsjedniku Dinama, koji ima svoje mjesto u Izvršnom odboru HNS-a, začuđujuće je koliko ga svi zaposlenici bespogovorno slušaju, izvršavaju zapovjedi i paze da mu se ne zamjere. Zdravko Mamić odlučuje o svim krucijalnim pitanjima u HNS-u i zato je senzacionalno odjeknula nedavna izjava predsjednika Saveza Davora Šukera (koji je i instaliran na to mjesto željom Mamića) "Jovanovićada će se Mamića kazniti zbog vrijeđanja ministra .

Neki su se ponadali da su na horizontu neki novi vjetrovi u Savezu, no ispalo je po onoj da je nada najčešća pojava u – budala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Disciplinska komisija HNS-a postupak protiv Mamića je okončala, obustavila, prekinula. To što je i sama država potegnula tužbu protiv Mamića, nogometne poslušnike ne zanima. Oni žive u svom svijetu i sve koji ne odobravaju njihove poteze smatraju neprijateljima i zlonamjernicima. Izgleda da takvom smatraju i državu u kojoj egzistiraju i koju predstavljaju.

Nadalje, kako će Davor Šuker objasniti ovu situaciju, hoće li posegnuti za otklanjanjem odgovornosti i ustvrditi "neka institucije rade svoj posao", ili će imati hrabrosti reći nešto suvislo. Ta upravo je on najavio kaznu za Mamića...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je ovoga puta bez imalo obraza prekršio i svoj kodeks i sve norme pristojnog ponašanja. Zdravko Mamić, čijih je ekscesa u nogometu bilo bezbroj, kažnjen je tek jednom, nakon one čuvene Skupštine kad je mjesto predsjednika Igoru Štimcu izmaknulo za samo jedan glas. Zbog svog ponašanja na toj Skupštini, a što pamtimo po uskliku: "Nećeš, razbojniče!", Mamić je tada kažnjen s 25 tisuća kuna. Međutim, valja znati da je ta kazna Mamiću bila tek maska za kazne koje su podobivali pristalice Igora Štimca. Oni su redom suspendirani iz svih aktivnosti u nogometu.

Za sve ostale kudikamo teže ekscese, Mamić nije bio ni u postupku Disciplinske komisije, a vrijeđao je i psovao novinare, napadao suce, utrčavao u teren za vrijeme utakmica, bio je čak i u pritvoru zbog napada na službene osobe nakon utakmice, a nije izostalo ni izbacivanje iz sudnice...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, radio je što je htio, za njegovo kažnjavanje u nogometnom Savezu nije bilo niti najmanje volje. Znao je on i podviknuti na bivšeg predsjednika Vlatka Markovića kad mu nije bio po volji, ali Disciplinska komisija postoji zbog svih ostalih, ona nije imala Zdravka Mamića u svojim postupcima. I sada kad je i sama pravna država krenula disciplinirati Mamića, u HNS-u su napravili presedan. Po njima, ono što je kažnjivo u našem društvu, u nogometu je, izgleda, dobrodošlo djelo!

Uglavnom, ako su HNS-ovi birokrati bespogovornu poslušnost prema Zdravku Mamiću pokazali više puta crno na bijelo, ovaj posljednji primjer je dokaz da je pečat Mamićeve samovolje u Rusanovoj! Ako se uopće itko pitao – gdje je pečat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201102150360004-Hrvatski nogometni savez

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo