GODINA SRAMOTNIH SKANDALA: / Od poljudske svastike do uhićenja braće Mamić

Image
Foto: Pixell

Hrvatski sport 2015. godinu pamtit će po nekoliko velikih uspjeha.

31.12.2015.
22:00
Pixell
VOYO logo

Nogometaši su izborili Europsko prvenstvo, IvanRakitić s Barcelonom je osvojio trostruku krunu, Dinamo je nastupio u Ligi prvaka, SandraPerković dominirala je Dijamantnom ligom i stigla je i do srebra na Svjetskom prvenstvu, BlankaVlašić četiri godine nije skočila preko dva metra, a srebrom u Pekingu zaslužila je nagradu povratnice godine... Još su mnoštvo vrhunskuh rezultata postigli hrvatski sportaši, međutim hrvatski sport obilježilo je i nekoliko velikih skandala.

1. Svastika na Poljudu (12. lipanj 2015.)

Hrvatska reprezentacija u travnju je dobila kaznu igranja pred praznim tribinama na Poljudu protiv Italije zbog zbog rasističkih povika i bacanja pirotehnike na utakmice s Norveškom 28. ožujka. No, to očito niije bila dovoljna opomena dijelu navijača koji su nezadovoljni vodstvom HNS-a pa su se odlučili i na radikalnije poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poluvremenu utakmice između Hrvatske i Italije, talijanski novinari na društvenim su mrežama objavili fotografiju zbog koje će uslijediti najveća kazna u povijeti hrvatskog nogometa. Na južnom dijelu poljudskog travnjaka primjećen je višemetarski znak koji svojim izgledom podsjeća na nacistički znak kukasti križ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poluvremenu utakmice djelatnici stadiona su pokušali popraviti taj dio travnjaka ali i u drugom poluvremenu taj dio je i dalje svojim izgledom podsjećao na “svastiku”.

Nakon toga uslijedile su optužbe i velika policijskam istraga, koja do danas nije otkrila tko je odgovoran. Podneseni su tek optužni prijedlozi za izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića i povjerenika za sigurnost Zorana Cvrka. Potonji je na kraju kažnjen 2.000 kuna zbog propusta u osiguranju utakmice. Iscrtana svastika donijela je Hrvatskoj veliku sramotu pred cijelim svijetom. Gotovo sve poznate medijske kuće izvijestile su o skandalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je razumno objasniti što se dogodilo. Osramoćeni smo, Hrvatska je dobila šamarčinu. Nedavno smo bili u UEFA-i, a sada ćemo se ponovno sramotiti. Zabrinjava činjenica što je ovo bio huliganizam koji je klasičan atentat na hrvatski nogomet", poručio je Vrbanović nakon incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri dana nakon što je došlo do skandala, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a, a jedna od mogućih kazni bilo je izbacivanje reperzentacije s Europskog prventvsa. U aferu se uključio i premijer Zoran Milanović. U pismu predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju istakno je ulogu Hrvastke u Drugom svjetskom ratu te je apelirao da ne dopusti da se Euro 2016 održi bez sudjelovanja svih najboljih nacionalnih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor je stigao uskoro u obliku najviše kazne u povijesti HNS-a. Međutim, 100 tisuća eura, oduzimanje boda i zabrana igranja preostalih kvalifikacijaksih susreta na Poljudu i naravno pred praznim tribinama, na kraju se i nije činilo toliko lošim, s obzirom da je nogometna javnost strahovala od izbacivanja s Eura.

2. Uhićenje braće Mamić (4.7. 2015.)

Dok su s momčadi Dinama bili na pripremama trener Zoran Mamić i izvršni predsjenik kluba Zdravko Mamić doznali su da je USKOK protiv njih i izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića, pokrenuo istragu zbog, između ostalog, davanja i primanja mita, utaje poreza, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u utaji poreza ili carine. USKOSK je tvdrio da je Dinamo oštećen za oko 118 milijuna kuna, a državni proračun za 12 miljiuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Zdravko Mamić i članovi njegove obitelji navodno su stekli malo više od 52 milijuna kuna nepripadne imovinske koristi, a Zoran Mamić terete oko 38 milijuna kuna kuna, što znači da su braća Mamić pod optužbom da su ukrali oko 90 milijuna kuna.

I dok su oni ispraćeni u remetinečki pritvor, među navijvačima nesklonim braći Mamić uslijedila je eurofija, pa je sulijedio povratak istih na tribine. Maksimirski stadion godinama nije bio puniji nego tijekom derbija s Hajdukom u prvom kolu HNL-a (12. srpnja). Tri dana kasnije iz pritvora je izašao optuženi. Zdravko Mamić tada je izjavio da mu je najteže palo to što nije mogao pratiti derbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_181115_12206019-1.jpg
Image
Foto: Igor Kralj/Pixell
Image
Foto: Igor Kralj/Pixell

Novi šok uslijedio je za obitelj Mamić 18. studenog. Zdravko Mamić, njegov sin Mario, istarski poduzetnici Igor Krota, Sandro Stipančić, te Damir Vrbanović uhićeni su za utaju poreza. Ovaj put sporni su transferi nogometaša iz Dinama obavljani preko agencije Mamić sport agency, koju je vodio MarioMamić. Tako je iz Dinama izvučeno oko 80 milijuna kuna. Ovaj put, ZoranMamić nije uhićen te je vodio klub do ispadanja iz Lige prvaka, ali i povratka na vrh prvenstva.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_040715_11076467.jpg

“Ne mogu reći da je situacija normalna, ali na nesreću ili sreću, već smo takvu imali. Ovo nema veze s pravom i pravdom i politički je motivirano. Ako uopće dođe do optužnice, siguran sam da ćemo dokazati nevinost”, rekao je Zoran Mamić dan nakon uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Doping afere

Arijan Ademi (7. listopad)

Ovu godinu hrvatski će sport pamtiti i po tri doping afere. Prvo je poslije utakmice s Arsenalom pozitivan na doping testu bio nogometaš Dinamo Arijan Ademi. U Dinamu su svi stali iza igrača, i bili su uvjereni da je riječ o pogrešci, no onda je stigao i B nalaz. I on je bio pozitivan. Uslijedila je kazna. UEFA-ina disciplinska komisija suspendirala ga je na četiri godine, što je maksimalna kazna koju je mogao dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_290915_11759862.jpg

Teško mi je uopće riječima opisati kako se sada osjećam. Nisam kriv, znam da nisam ništa krivo napravio, a dobio sam ovakvu drastičnu kaznu. Užasno se osjećam... Želio bih zahvaliti svima koji me zovu ovih dana i šalju poruke, ali stvarno mi je teško razgovarati, pa ih molim za razumijevanje, rekao je Ademi. U Dinamu su uvjereni da je došlo do pogreške te su najavili žalbu i spremnost odlaska do najviših institucija kako bi ga obranili.

Cro Cop (12. studenog)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva se halabuka oko ničega dignula, poručio je Mirko Cro Cop Filipović na dan kad je stigla vijest da ga je Američka antidopinška agencija (USADA) privremeno suspendirala zbog mogućeg kršenja pravila. I to malo manje od 48 sati nakon što je objavio da se povlači zbog ozljede ramena. Stvar je bila u tome što je Filipović, kako sam tvrdi, koristio male količione hormona rasta u svrhu što bržeg oporavaka za meč s Anthonyjem Hamiltonu u Seulu 27. studenog. Odluka o konačnoj suspenziji stigla je 26. studenog.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_270315_10309640.jpg

"Filipović je priznao korištenje, namjeru za upotrebom i posjedovanje hormona rasta (HGH), nakon obavljenog testiranja 4. studenog u Zagrebu, Hrvatska. Na dan testiranja, prije objave bilo kakvih rezultata, Filipović je kontaktirao UFC i obavijestio ih da je koristio HGH. Zatim je i 9. studenog priznao korištenje nedozvoljenih supstanci”, poručili su iz USADA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lisa Stublić Nemec (2. studeni)

Prema nalazu Hrvatske antidopinške agencije, najbolja hrvatska maratonka Lisa Christina Nemec bila je pozitivna na kontroli. Cijeli slučaj još je prilično nerazjašnjen. Na Berlinskom maratonu Nemec je bila sedma i rezultatom 2:28.36 sati ispunila normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_120805_884.jpg

Prije utrke uzet je uzorak krvi, nakon maratona i uzorak urina i nalaz je bio negativan. No, desetak dana poslije, stigao je nalaz iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Samo jedan nalaz bio je pozitivan, a još nije poznato o kakvoj je supsanci riječ. Hrvatska maratonka se do daljnjega ne smije natjecati, a dokaže li joj se krivnja, prijeti joj i suspenzija do četiri godine.

4. Najveća kazna u HNL-u (11.12.2015)

Nakon drugog derbija ove sezone, 19.9. na Poljudu, nezadovoljan sudačim odlukama, predsjednik Hajdukova NO Ljubo Pavasović Visković je, prema riječima Dinamova predstavnika za sigurnost Krešimira Antolića, prijetio smrću sucu Bruni Mariću nakon što je za vrijeme sudačke nadoknade dosudio kazneni udarac za Dinamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je bio na razgovoru u policiji, a protiv njega je ponesena i kaznena prijava. Ona je odbačena 1. prosinca, međutim desetk dana kasnije stigla je kazna. Disciplinski sudac Prve HNL Krešimir Vlajčević zabranio mu je na dvije godine obavljanje svih finkcija u nogometu.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_051215_12342321.jpg

"Zbog grubog vrijeđanja i nasilničkog ponašanja prema sucima utakmice kažnjen je zabranom obavljanja funkcije u nogometu u trajanju od dvije godine", poručio je Vlajčević. Uskoro se o svemu očitovao i Pavasović Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponosan sam što sam kažjen najvećom kaznom u povijesti hrvatskog nogometa. Očito je da me percipiraju kao najveću opasnost".

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo