GODINA DANA IZBORNIKA DALIĆA: /

Od anonimca do božanstva sa svjetskim srebrom u 365 dana, ali i jednom rezultatskom mrljom

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Prije točno godinu dana Zlatko Dalić je sjeo na klupu Vatrenih

9.10.2018.
13:52
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Na današnji dan prije točno godinu dana Zlatko Dalić je u Kijevu na utakmici protiv Ukrajine debitirao na klupi hrvatske reprezentacije.

Vatreni su na Olimpijskom stadionu u Kijevu pobijedili 2-0 načinivši veliki korak prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Uslijedile su uspješno odrađene dodatne kvalifikacije protiv Grčke, te fantastično ljeto tijekom kojeg je hrvatska vrsta zadivila svijet osvojivši drugo mjesto na Mundijalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteži poraz

Nakon 'ruskog ljeta za pamćenje', uslijedilo je otvaranje Lige nacija i poraz od Španjolske (0-6) koji će ostati upisan kao najteži poraz u povijesti hrvatske vrste.

U godinu dana hrvatska reprezentacija je pod Dalićevim vodstvom odigrala 16 utakmica slavivši 10 puta, četiri puta smo poraženi, a dvije utakmice su završile bez pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada gledamo samo službene utakmice Dalić je vodio Hrvatsku 11 puta upisavši samo dva poraza - u finalu SP-a od Francuske i na startu Lige nacija od Španjolske. Pet utakmica dobili smo unutar 90 minuta, jednu u produžecima, a dvije nakon jedanaesteraca uz jedan remi.

Rješenje nakon šoka i uspjeh na SP-u

Dalić je preuzeo reprezentaciju 7. listopada nakon šokantnog remija Hrvatske i Finske (1-1) na Rujevici poslije kojeg su čelnici HNS-a pokazali izlazna vrata Anti Čačiću. Preuzeo je reprezentaciju u teškom trenutku kada je pogled prema Rusiji bio maglovit. Bez treninga, praktički s jednim sastankom uspio je razbuditi igrače i dva dana kasnije izboriti ključnu pobjedu u Ukrajini, a potom preko dodatnih kvalifikacija i Grčke izvadio vizu za SP.

U Rusiji su Vatreni šokirali svijet doguravši do finala. Na putu do svjetskog srebra Hrvatska je u skupini pobijedila Nigeriju (2-0), Argentinu (3-0) i Island (2-1), u osmini finala je nakon jedanaesteraca pobijedila Dansku, a u četvrtfinalu Rusiju, da bi u polufinalu bila bolja od Engleske nakon produžetaka (2-1). 'Vatreno ludilo' u finalu su zaustavili Francuzi pobijedivši sa 4-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinio Hrvatsku

U samo godinu dana Dalić je napravio je rezultatsko čudo, ali i i ujedinio Hrvatsku. Od praktički nepoznatog trenera stigao je do statusa božanstva. Od anonimnosti u svjetskim razmjerima, preko noći je postao jedan od najpoznatijih trenerskih stručnjaka. Bez straha i imalo kompleksa uputio se u izazov života i pogodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon osvojenog srebra bio je na prekretnici, no odlučio je ostati na klupi reprezentacije i povesti ju na Euro 2020. Nije ga pokolebala niti nevjerojatna ponuda jednog kineskog kluba vrijedna 30 milijuna eura.

"Dalić je došao u jednom teškom trenutku za nas i kroz priču pokušao nam je dići samopouzdanje i dati nam do znanja da smo dobri i veliki igrači. Napunio nas je samopouzdanjem. Njegova iskrenost i pristup prema svakom igrači posebne su kvalitete izbornika," kazao je tijekom SP-a kapetan hrvatske vrste Luka Modrić, dok je Ivan Rakitić dodao:

"Upoznao sam Dalića u mladoj reprezentaciji. Na svoj je način jedinstven trener, blizak je igračima, ali i jasan u svakom trenutku. Ima dobar stožer, veliki je profesionalac i voli sve pripremiti da zadnje sitnice."

Dalićeve službene utakmice na klupi Vatrenih

Ukrajina - Hrvatska 0-2 (Kijev, 9. listopada 2017. - kvalifikacije za SP) Hrvatska - Grčka 4-1 (Zagreb, 9. studenog 2017. - prva utakmica play-offa za plasman na SP 2018.) Grčka - Hrvatska 0-0 (Pirej, 12. studenog 2017. - uzvratna utakmica play-offa za plasman na SP 2018.) Hrvatska - Nigerija 2-0 (Kalinjingrad, 16. lipnja 2018. - 1. kolo skupine D na SP-u u Rusiji) Hrvatska - Argentina 3-0 (21. lipnja 2018. Nižnji Novgorod - 2. kolo skupine D na SP-u u Rusiji) Hrvatska - Island 2-1 (26. lipnja 2018. Rostov na Donu - 2. kolo skupine D na SP-u u Rusiji) Hrvatska - Danska 3-2 11m (1. srpnja 2018. Nižnji Novgorod - osmina finala SP-a u Rusiji) Hrvatska - Rusija 4-3 11m (7. srpnja 2018. Soči - četvrtfinale SP-a u Rusiji) Hrvatska - Engleska 2-1 (11. srpnja 2018. Moskva - polufinale SP-a u Rusiji) Hrvatska - Francuska 2-4 (15. srpnja 2018. Moskva - finale SP-a u Rusiji) Španjolska - Hrvatska 6-0 (11. rujna 2018. Elche - 1. kolo skupine 4 Lige nacija)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalićeve prijateljske utakmice na klupi Vatrenih

Peru - Hrvatska 2-0 (24. ožujka 2018. Miami) Hrvatska - Meksiko 1-0 (28. ožujka 2018. Arlington) Hrvatska - Brazil 0-2 (3. lipnja 2018. Liverpool) Hrvatska - Senegal 2-1 (8. lipnja 2018. Osijek) Portugal - Hrvatska 1-1 (6. rujna 2018. Sao Joao da Venda)

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo