GDJE BI RAKITIĆ TREBAO NASTAVITI KARIJERU? / Jedan klub savršen je za njega, ali tamo ga čeka situacija na koju nije navikao

Image
Foto: Profimedia

Rakitić se najviše spominjao u kontekstu Intera, Juventusa, Manchester Uniteda i PSG-a

31.10.2019.
12:39
Profimedia
VOYO logo

Ovih se dana piše o mogućem odlasku hrvatskog nogometaša Ivana Rakitića iz redova Barcelone. Hrvat je dolaskom jednog od najboljih mladih veznjaka svijeta Nizozemca, Frenkieja de Jonga, izgubio mjesto u momčadi, iako je prošle sezone bio nezamjenjiv i odigrao je više od 50 utakmica u crveno-plavom dresu.

De Jong je vrlo brzo opravdao uložen novac, igra izvanserijski i teško ga je sada odstraniti iz momčadi, a Rakitić od trenera Ernesta Valvereda dobiva tek mrvice kada ulazi umjesto Nizozemca ili kada se ovaj odmara. Zbog toga Rakitić već mjesecima traži novi klub i vjerojatno će na zimu napustiti katalonsku prijestolnicu, no pitaju se svi, gdje će ovaj plemeniti veznjak nastaviti karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Rakitic During match Granada CF versus FC Barcelona at Los Carmenes stadium Saturday 21 September 2019 Cordon Press, Image: 472281684, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Antonio Luis Juárez / Cordon Press / Profimedia

Gdje će završiti?

Rakitić se najviše spominjao u kontekstu Intera, Juventusa, Manchester Uniteda i PSG-a jer sva su četiri kluba otvoreno koketirala s Hrvatom i prema napisima nekih talijanskih, španjolskih, engleskih i francuskih medija, počeli su čak i pregovarati s Parižanima i crno-plavima iz Milana. Barcelona ga do sada nije puštala ispod 50 milijuna eura, ali sada će morati, a njemu se nije žurilo jer je valjda mislio da će ovdje završiti karijeru. No, Barcelona ga više ne treba i sada se stvar drastično promijenila pa će Rakitić morati zatomiti sve želje i prohtjeve ako želi još dvije, tri godine igrati vrhnuski nogomet, ali to ne znači nužno da mora prihvatiti ponudu prvog kluba koji naiđe.

Da, Inter, Juventus, United i PSG nisu tek takvi ponuđači, ali ne znači nužno da bi se Rakitić uklopio u baš sve te ekipe. Krenimo od kluba koji je do sada pokazao najviše interesa i s kojim je Rakitićev brat Dejan, koji mu je ujedno i agent, prema pisanju Marce, u stalnom kontaktu. Inter je pod talijanskim strategom AntonijomConteom eksplodirao. Gotovo su ravnopravni s dosad nedodirljivim Juventusom, u posljednjem su kolu Lige prvaka pregazili favoriziranu Borussiju Dortmund i doslovce rastu iz utakmice u utakmicu. Conteov prepoznatljivi 3-5-2 sustav nevjerojatno je brzo zaživio i Inter bi kroz koji mjesec mogao biti najdominantnija momčad talijanske Serie A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Rostov na Donu: Hrvatska pobijedila Island i s tri pobjede ide u osminu finala 26.06.2018., Rostov Arena, Rostov na Donu, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., skupina D, 3. kolo, Island - Hrvatska. Ivan Rakitic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Inter

Rakitić bi u Conteovu sustavu, poprilično smo uvjereni, višestruko profitirao. Conte je već ima jednog Hrvata na kojem temelji igru, a to je MarceloBrozović, a s njim je izuzetno kompatibilan baš Ivan Rakitić, što smo itekako imali prilike vidjeti na SP-u 2018. godine, kada je ovaj dvojac igrom zasjenio čak i Luku Modrića. Rakitić je tehnički gotovo savršen vezni igrač, taktički je potkovan i njegove vještine dobro bi došle Conteu, ali Ivana bi u Milanu dočekala nešto jača konkurencija. Inter je ljetos doveo najperspektivnijeg mladog veznjaka u Italiji, Nicolu Barellu, tu je i fenomenalni Stefano Sensi, a u kadru su i Roberto Gagliardini, te Matias Vecino. Međutim, Rakitić bi u ovom slučaju, uz Brozovića bio daleko najbolji izbor i donio bi Conteu ono što njegovoj momčadi kronično nedostaje, a to je kvalitetan i precizan "pass".

U Interu bi Rakitić mogao imati samo problema s 3-5-2 formacijom jer Barcelona tako ne igra gotovo nikada i svakako bi neka njegova prethodno stečena znanja kod Contea i njegove taktike bila neupotrebljiva. Proces prilagodbe morao bi postojati, ali dobra je, no ujedno i loša, stvar kod temperamentnog Talijana, što on sve te procese ubrza, a ako se u tom kratkom vremenu prilagodbe igrač ne uklopi, on ga jednostavno eliminira iz opticaja. Pragmatično, ali u njegovu slučaju djelotvorno. Ako Rakitić uopće ode u Inter, sve će ovisiti o tome koliko će brzo pohvatati Contea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

28/09/19

PRIMERA DIVISION

GETAFE - BARCELONA

RAKITIC

Cordon Press, Image: 473987680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line:

Juventus

Nadalje, Juventus. Dolaskom MaurizijaSarrija sve se promijenilo u klubu podno Alpa. Popularni "Sarriball" još uvijek nije došao na optimalnu razinu, ali osjetna je razlika u odnosu na sustav koji je forisirao Max Allegri. Juve znatno više igra s loptom, teži k izrazito napadačkom nogometu kroz siguran posjed i precizna dodavanja, dakle takav bi nogomet bio perfektan za Rakitića jer to su mu glavne odlike. Bonus je činjenica da Sarri koristi 4-3-3 ili 4-3-1-2 sustav s kojim je Rakitić vrlo dobro upoznat, a kod Sarrija bi gotovo sigurno Rakitić imao puno više prostora za kreaciju nego što mu to dozvoljava Ernesto Valverde u Barceloni.

Međutim, trenutno postoji problem s Juventusom. Sarri je tip koji jednom kada dobije jezgru momčad, rijetko od nje odstupa. Krenuo je prvo s 4-3-3 sustavom, koji je kasnije transforimran u 4-3-1-2, a ove četiri središnje pozicije okupiraju mu Rabiot, Pjanić, Khedira, Can, Bernardeschi, Matuidi, Ramsey i Bentancur. Sarri ih za sada uspješno rotira, ali jedan od njih je nezamjenjiv, a to je BiH reprezentativac Miralem Pjanić. Rakitić, dakle, može u rotaciju s Khedirom, Matuidijem, Bentancurom i Rabiotom, dok mu Ramsey i Bernardeschi nisu izravna konkurencija jer su na polušpici. Rakitić bi dobio gotovo jednako jaku kompetenciju kao što je ima u Barceloni, a pitanje je treba li mu to u godinama kada bi trebao imati zagarantirano mjesto u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic applauds before the 54th Joan Gamper Trophy friendly football match between Barcelona and Arsenal at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 4, 2019., Image: 462353359, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Josep LAGO / AFP / Profimedia

Manchester United

Najviše od svih navedenih klubova, posljednjih godina Rakitića želi, a možda i treba, Manchester United. Prepoznao ga je još JoseMourinho, pa ga je onda zazivao i OleGunnar Solskjaer, a sve je to s razlogom. Unitedova vezna linija je jednom riječju - kaos - a Rakitić bi bio taj koji bi ovladao njime i u to smo poprilično uvjereni. United u veznom redu nema igrača koji je toliko miran s loptom, koji se dobro nosi s pressingom koji je perfektan dodavač, koji smireno odrađuje tranziciju i ne gubi posjed. United sada ovisi o McTominayju, Fredu, Matiću i Pogbi, a osim Pogbe koji igra kako mu se prohtje i kada mu se prohtje, ostali zaista nisu kvalitetom na razini koja bi Unitedu trebala da dobije kvalitetan vezni red.

Pitanje je samo kako bi Rakitić reagirao na neuredan sustav u Unitedu i kako bi reagirao na drastično povećanje ovlasti, a samim time i zadaća. Tamo bi vjerojatno bio dubinski playmaker koji bi oslobodio Pogbu defenzivnih zadaća, a ujedno bi morao biti plejmejkerska spona između napada i obrane. Praktički bi postao ključni igrač, a do sada je bio, da tako kažemo, periferni, ali vrlo važan kotačić u nešto bolje organiziranom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic celebrates after scoring a goal during the Spanish league football match between Real Madrid CF and FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 2, 2019. (Photo by CURTO DE LA TORRE / AFP)

PSG

Rakitić je prošle sezone bio na korak od prelaska u redove pariškog diva. Već je sve praktički bilo gotovo, a onda je Ernesto Valverde Rakitiću obećao da će mu ovaj biti u prvoj momčadi cijele sezone i da će mu produžiti ugovor. Bez razmišljanja odbijen je PSG i Rakitić je doista proveo cijelu sezonu u prvoj momčadi Barcelone. No, da se ne ponavljamo, situacija je sada drugačija, ali PSG za sada nije onako uporan i ozbiljan kao prošle godine. Em je šeik zatvorio pipu i PSG više ne može davati sulude svote novca za pojačanja, već mora tražiti što kvalitetnijeg igrača za što manje novca, em su doveli Herreru i Gueyea koji su se pokazali sjajnima, a posebice ovaj potonji. Uz njih su tu još Verratti, Draxler i Pardes, te prekomandirani Marquinhos koji odigrava ulogu defenzivnog veznog u 4-3-3 sustavu.

Ovdje bi za Rakitića bilo mjesta, ali vrlo malo. Apsolutno je iskoristiv u vrlo dobro uređenom sustavu TomasaTuchela, ali pitanje je koliko bi mu trebalo da se ukopi u brzu i dinamičnu igru koju njeguje Nijemac, odnosno u visoki intezitet pressinga i vrlo brzu tranziciju. Sve u svemu, PSG bi iskoristio i njegovu sposobnost u kreaciji, možda slično onako kao što je to Dalić izvlačio iz njega na Svjetskom prvenstvu, a priznajemo kako nas baš zanima takav Rakitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo