FANATIK BEZ PREMCA: / "Ako treba, pronaći ću i 25. sat u danu"

Image
Foto: AFP

"Možete prekriti oči rukama i točno znati gdje se nalaze drugi igrači, to je ono najvažnije. Jedan dodir, jedan dodir. Poput stroja. Stroja koji ponavlja radnju. To je Barcelona."

19.11.2015.
14:52
AFP
VOYO logo

Ovim riječima opisao je hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić igru sastava čiji dres nosi od ljeta prošle godine u ekskluzivnom razgovoru za Telegraph.

"Ponekad me prijatelji pitaju o čemu razmišljam kada dobijem loptu. No, nemate vremena za razmišljanje. To morate napraviti. Nije to instinkt, ne bi to bila prava riječ, već osjećaj u tom trenutku. Utrenirano je to, ali utrenirano u vama samima. I čini vas bržim u trenutku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"El Clasico je više od utakmice"

Pred nogometašima Barcelone najveći je ligaški ispit, gostovanje kod Real Madrida u subotnjem El Clasicu. Progovorio je Rakitić i na tu temu:

Image
POVIJESNI EL CLASICO ZA HRVATSKU: /

"Na to može biti ponosna cijela nacija"

Image
POVIJESNI EL CLASICO ZA HRVATSKU: /

"Na to može biti ponosna cijela nacija"

"To je 90 minuta u kojima cijeli svijet sjeda pred televizore, ujedno je to i ono što kao igrač priželjkujete pa u tome treba uživati, odraditi to i pobijediti. Nije to uobičajena utakmica poput susreta s drugim momčadima. Jednostavno objašnjeno, to je zato što igrate protiv toliko sjajnih igrača koji samo čekaju jedno pogrešno dodavanje i zato u baš svakome trenutku, svakoj sekundi, morate biti spremni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakitića je nedavno posjetio trener koji ga je vodio u Baselovoj nogometnoj momčadi igrača mlađih od petnaest godina. Prisjetili su se zajedničkih trenutaka koje je hrvatski veznjak podijelio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitao me sjećam li se početaka treninga u Baselu i rekao: 'Imao si tada 14 godina, a pogledaj gdje si danas.' Odgovorio sam mu da sam ovdje zato što volim nogomet, o njemu mogu pričati deset sati i o njemu i pričam od trenutka kada napustim kuću."

Želi naslov Slavenu Biliću

"Kada sam bio ozlijeđen, rekao sam dečkima s kojima sam radio da sam spreman za nastavak vježbe u popodnevnim satima dana žele li nastaviti. Pronaći ću 25 sati u danu ako treba jer za nogomet živim. Svjestan sam da će ovakav život jednoga dana završiti i tada ću imati vremena i za druge stvari. Jasno, za svoju obitelj imam vremena, a sve ostalo usredotočeno je na nogomet", objašnjavao je Rakitić svoju svakodnevicu i potom se okrenuo Premierligi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako volim englesko nogometno prvenstvo. Razlog je Slaven Bilić koji me vodio u reprezentaciji šest ili sedam godina i koji sada uživa u Engleskoj. On je zaluđen Premierligom i West Hamom. I rock and rollom. Sjajna je osoba i želim mu osvajanje naslova s klubom."

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE

Kada je dolazio u Barcelonu tadašnji Sevillin kapetan bio je svjestan s kojim će se nogometnim veličinama boriti za minutažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri boda nisu dovoljna

"Bio sam svjestan da na tom mjestu igraju dvojica ponajboljih nogometaša na svijetu (Xavi i Andres Iniesta), pa start i nije tako lak. Ali, imate li priliku igrati u najboljoj momčadi na svijetu, u ovome klubu, onda morate uživati. Nadomjestiti Xavija je nemoguće, ali želim dati svoj maksimum i biti Ivan Rakitić. Ne Xavi ili Iniesta. Oni imaju svoje kvalitete, ja želim dati sve od sebe. Mi govorimo o Xaviju koji je simbol kluba bio 20 godina. Ne samo zbog onoga što je radio na travnjaku, na kojem je bio nevjerojatan, već i zbog onoga što je predstavljao u svlačionici. Bio je vođa", kaže Rakitić kojem je motivacija "pobjeda u svakoj utakmici, obrana naslova u Ligi prvaka i nadmetanje s madridskim Realom".

Image
Foto: AFP

Paul Pogba i Ivan Rakitić

Motivaciju pronalazi ne samo u pobjedama, kaže, jer one nisu dovoljne za sreću klupskih navijača. Važno je i to kako su ostvarene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobjeda 1:0 u svakom drugom klubu je sjajna. Uzmu se tri boda i ide se kući. Ovdje ona jest razlog za zadovoljstvo, ali ljudi žele više. Mi imamo igrače koji to mogu i ponuditi pa se stoga to trudimo napraviti", zaključio je hrvatski nogometaš Barcelonine momčadi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo