DEČKO KOJEG ČAČIĆ NIKAD NIJE VOLIO: / Kramarić je zaslužio šansu, vrijeme je da ga izbornik prestane ignorirati

Image
Foto: AFP, PAUL FAITH

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacija Ante Čačić naučio nas je u protekle dvije godine svoga mandata da je prilično tvrdoglav tip, krajnje nesklon bilo kakvoj samokritici.

5.10.2017.
9:44
AFP, PAUL FAITH
VOYO logo

Kramarić je više-manje redovito u kadru reprezentacije otkad je Čačić na klupi Vatrenih. No, pravu priliku u važnoj utakmici 26-godišnji napadač zapravo nikad nije dobio što je velika šteta jer otkad je u siječnju 2016. napustio Leicester i prešao u njemački Hoffenheim, njegova je forma na konstantno visokoj razini, a time se ne može pohvaliti puno naših reprezentativaca.

Image
MODRIĆEVIH 99 NASTUPA UGLAVNOM OBILJEŽNIH TUGOM: /

Od debija kojeg se ne sjeća do jubileja u kojem mora slaviti

Image
MODRIĆEVIH 99 NASTUPA UGLAVNOM OBILJEŽNIH TUGOM: /

Od debija kojeg se ne sjeća do jubileja u kojem mora slaviti

Najsvestraniji ofenzivac

Kramarićeva statistika od 18 golova i osam asistencija u prošloj sezoni u kojoj je Hoffenheim osvojio senzacionalno četvrto mjesto u Bundesligi dovoljno govori o preporodu koji je doživio u Njemačkoj nakon nesretne engleske epizode. Nisu ga, uostalom, navijači bez razloga izabrali za najboljeg igrača kluba koji je mimo svih očekivanja izborio kvalifikacije za Ligu prvaka. I u novu su sezonu Kramarić i Hoffenheim zakoračili na uspješan način pa tako naš nogometaš na kontu ima dva gola i tri asistencije, od kojih je jedna došla u rušenju velikog Bayerna. Istog onog Bayerna protiv kojeg je prošle sezone zabio pobjednički pogodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, možda i važnije od same statistike koja je sjajna jest podatak da se Kramarić odlično snalazi na svakoj poziciji na koju ga stavi mladi trener Julian Nagelsmann. Igrao je hrvatski reprezentativac u posljednje dvije sezone i u špici, i na lijevom krilu, i na mjestu ofenzivnog veznjaka, i na desnoj strani... I uvijek se 'dočekao na noge'.

Nema sumnje da je u ovom trenutku najsvestraniji ofenzivni igrač u Čačićevoj vrsti pa tim više čudi što ga izbornik koristi tako malo, dojam je - gotovo na silu. Više kako bi primirio kritičare, nego zato što to stvarno želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Euro samo 'mrvice'

Otkad je Čačić na kormilu Vatrenih, Kramarić je punih 90 minuta odigrao samo u prijateljskim utakmicama protiv Sjeverne Irske i Estonije. Na lanjskom je Europskom prvenstvu skupio tri minute protiv Turske te po jednu protiv Španjolske i Portugala. Služio je, dakle, samo za kupovanje vremena u prve dvije utakmice, odnosno kao očajnički Čačićev pokušaj da u zadnjim sekundama nadoknadi zaostatak protiv Portugala.

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Andrej Kramarić

U aktualnim je kvalifikacijama pravu priliku dobio tek u prvoj utakmici protiv Kosova te protiv Finske, a premda je u oba dvoboja bio asistent, to mu nije puno pomoglo da u nastavku ciklusa zasluži veću minutažu. Iako su ga mediji često uoči posljednjih utakmica vidjeli u početnoj postavi, Čačić je uvijek imao neku drugu viziju. Ta vizija obično uključuje guranje igrača na njima neprirodne pozicije, radije nego da gurne u vatru Kramarića koji, kao što smo naveli, lakoćom može igrati na nekoliko mjesta u momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Rakitić je, tako, kod Čačića redovito ofenzivni vezni premda ne igra tu poziciju u Barceloni. Marcelo Brozović je omiljeno Čačićevo desno krilo premda je Interov nogometaš sve, samo ne krilo. Kramarić bi, s druge strane, komotno mogao pokriti te pozicije, ali umjesto toga, najčešće pokriva mjesto na klupi.

Potjerao ga iz Dinama

Da mu Kramarić nije po ukusu Čačić je pokazao još 2012. kada ga je kao trener Dinama praktički potjerao u Lokomotivu, proglasivši ga nedovoljno dobrim za Modre. Istina, Kramarić mu to nikad nije previše zamjerio jer se to pokazalo odličnim za njegovu karijeru. Dobrim igrama i pogocima u dresu Lokomotive uspio je izboriti transfer u Rijeku u kojoj je, prema vlastitom, priznanju proveo najljepše dana karijere. A Rijeka ga je lansirala dalje prema najjačim europskim ligama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uoči završnih dvoboja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, u petak na Rujevici protiv Finske i u ponedjeljak u Kijevu protiv Ukrajine, mnogi su opet uvjereni da će Kramarić dobiti mjesto u prvoj postavi. No, misli li tako i Čačić? Protiv Finske neće biti suspendiranog Čačićevog miljenika Milana Badelja tako da postoji mogućnost da će izbornik na njegovo mjesto povući Rakitića ili Brozovića. To bi onda eventualno otvorilo priliku Kramariću na mjestu ofenzivnog veznjaka ili na desnom krilu.

No, kako nas je Čačić i dosad znao iznenaditi kad je Kramarić u pitanju, ne bi bilo čudno da mu i ovaj put dodijeli ulogu džokera s klupe. A da na Badeljevo mjesto gurne, primjerice, Filipa Bradarića. Nadajmo se ipak da neće biti toliki 'ziheraš' i da će, bar protiv Finske, dati Kramariću šansu koju je zaslužio. Da se dobro nadopunjuje s Marijem Mandžukićem, dokazao je protiv Kosova i Finske. To bi definitivno mogla biti dobitna kombinacija za petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo tko je zapravo Andrej Kramarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo