BOBAN PREDSTAVIO FIFA-ine INOVACIJE ZA NAPREDAK NOGOMETA: / Žuti karton se dosad nije mogao koristiti u tu svrhu

Image
Foto: AFP

Iz FIFA-e objašnjavaju nova pravila u svjetskom nogometu

4.4.2018.
14:01
AFP
VOYO logo

Savjetnik predsjednika FIFA-e, proslavljeni hrvatski reprezentativac Zvonimir Boban, najavio je njemački Bild promjene pravila u nogometu koje će prvo biti testirane na utakmicama mlađih kategorija. Bivši hrvatski kapetan zadužen je u krovnom nogometnoj organizaciji za razvoj nogometa i organizaciju natjecanja.

Više slobode za vratare

Prva promjena odnosi se na veću slobodu za vratare kod ispucavanja lopte iz svojeg prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Golmani više neće morati izvoditi loptu s peterca tako da ona prvo napusti kazneni prostor prije kontakta s igračem jer kada protivnik pritiska presingom, igrač je nekad primoran ući u svoj kazneni prostor kako bi primio loptu, a onda se početni udarac ponavlja. Tu nema logike. Zbog toga, golman će imati pravo odigrati pas do bilo kojeg igrača koji je već u šesnaestercu, dok će protivnik morati čekati izvan kaznenog udarca i imati pravo da uđe unutra tek da se primi golmanovo dodavanja s peterca", objasnio je Boban da FIFA želi pomoći ekipama koje pokušavaju organizirati napad igrom kratkih dodavanja od svojeg gola te bi se tako djelomično eliminirala ispucavanja lopte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krađa vremena kod izmjene

Drugo pravilo se odnosi na krađu vremena kod izmjena. Sudac će tu dobiti veće ovlasti te ako primijeti da igrač odugovlači s izlaskom s terena, moći će narediti nogometašu da izađe van terena na najbližoj aut liniji. Izmjena se više neće trebati izvršiti na sredini ispred četvrtog suca.

Žuti karton za trenere

Boban je također najavio i uvođenje žutog kartona trenerima i ostalim službenim osobama na klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno, suci mogu samo isključiti trenera ako dođe do kršenja pravila, a na ovaj način s žutim kartom bi se mogao opomenuti trener, a sljedeći žuti karton bi značio napuštanje terena. Ovako će se moći smiriti tenzije", rekao je Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo