GRČKA SUPERLIGA / Bili smo na utakmici jedne od najluđih liga u Europi u kojoj su glavni likovi navijači

Image

Grčka Superliga jedno je od najluđih nogometnih natjecanja u Europi, a sada smo saznali i zašto. Navijači su ti koji imaju glavnu ulogu čak i na manjim utakmicama. Nogomet nije pretjerano zanimljiv ali nogometna kultura postoji i jako je interesantna.

7.11.2022.
12:05
VOYO logo

Grčka nogometna liga na glasu je kao jedna od najluđih nogometnih liga na svijetu. Gate 7, Gate 13 i Gate 4 glase za jedne od najbrutalnijih i najopasnijih navijača u nogometnoj Europi. Sukobi između grčkih navijača su gotovo svakodnevni, a nerijetko se potežu i noževi i ima smrtnih slučajeva. Nogomet nije spektakularno kvalitetan i ligu čini tek 4-5 klubova , ali zato navijači preuzimaju glavnu ulogu.

Image

Tučnjave među navijačima

"Stalno se tučemo s PAOK-om, imam metalne pločice u glavi i volim to. Prije nekoliko godina ubili su jednog našeg navijača i od tada ih stalno napadamo. Da sutra igraju Olympiacos i Panathinaikos. I s njima se tučemo", priča nam jedan taksist dok se vozimo kupiti karte na stadionu PAOK-a kako bi gledali utakmicu 11. kola protiv PAS Giannine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karte za utakmicu kreću se između 10 i 80 eura, a za 20 eura možete dobiti ulaznicu na natkrivenom dijelu stadiona koji iako izgleda derutno, u boljem je stanju od gotovo svih stadiona u Hrvatskoj.

Bili smo smješteni na južnoj strani Thessalonikija i ta strana je PAOK-ova strana. Ostatak grada navija za Aris i ta dva kluba su dva najveća rivala u grčkoj nakon Panathinaikosa i Olympiacosa. Po cijelom gradu vide se natpisi koji pokazuju da se ovdje navija za PAOK i Gate 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pretres ne postoji

Na utakmicu smo krenuli javnim prijevozom i ušli smo autobus koji je bio krcat PAOK-ovim ultrasima. Crnina i namrgođene bile su nam odličan pokazatelj da smo u pravom busu i da ih samo trebamo pratiti. Ispred stadiona uoči utakmice je jako lijepa atmosfera. Nekoliko kamp kućica priprema odličnu hranu, roštilj i kobasice. PAOK-ov fan shop u sklopu stadiona je krcat iako se radi o neatraktivnom protivniku.

Image

Ulazak na stadion je posebna priča. U srijedu sam bio u Londonu na utakmici između Dinama i Chelsea i prošao pretres koji je bio smiješan za ono što smo navikli u Hrvatskoj. U subotu sam bio na utakmici grčke lige i pretres ne postoji. Prođe se kroz ulaz i samo se krene prema tribinama. Nevjerojatno je zapravo koliku torturu prolaze Hrvatski navijači prilikom ulaska na stadion. Skidanje tenisica, temeljito pregledavanje i odnos prema navijačima nešto je što u Hrvatskoj zaista nije na razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno frakcija

Ušli smo na ulaz koji se zove Gate 2 koji je ustvari zapadna tribina stadiona. Navijačka skupina Gate 4 nalazila se odmah lijevo od nas i impresionirala nas od samog početka. Baklje su se palile od samog početka utakmice. Prilikom izlaska igrača na teren upaljeno je nekoliko baklji, a nakon prvog i drugog gola još nekoliko. Kroz cijelu utakmicu pojedinci su palili baklje i to bez ikakvog skrivanja ili maskiranja.

Izgled tribine je dosta zanimljiv i navijačke frakcije su očigledne. Ne stoje svi zajedno jedan do drugoga, nego su raštrkani na svoje pozicije na tribini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitna kvaliteta nogometa i kultura

Kvaliteta nogometa je dosta zanimljiva. PAOK je bio apsolutni favorit i to je bilo očigledno na terenu. Zabili su dva gola u prvih deset minuta i zatim umrtvili utakmicu. Očito je da je PAOK europska momčad koja igra velike europske utakmice, dok je PAS Giannina u rangu Šibenika ili Istre. Vrlo slična situacija kao u Hrvatskoj. Istaknuli bi jednu sjajnu obranu našeg Dominika Kotarskog pred sam kraj utakmice nakon koje je zaslužio veliki pljesak cijelog stadiona.

Na utakmici protiv neatraktivnog protivnika na Toumba stadionu okupilo se desetak tisuća ljudi. U gradu u kojem postoji još jedan veliki klub ovo je zaista brojka na koju se hrvatski klubovi mogu ugledati. Iako grčki nogomet nije respektabilan u Europi i navijači su ti o kojima se najviše priča, nogometna kultura u Thessalonikiju postoji i jako je dobro održavana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo