BIJELI ŽESTOKO PROZVALI ŠUKERA I DRUŠTVO: / Znači li ovo da Hrvatska i Mađarska ipak neće igrati na Poljudu?

Image

Nakon što je objavljeno da će Split ugostiti Mađarsku nastao je cirkus

17.6.2019.
15:53
VOYO logo

"Nakon pobjede protiv Walesa u Osijeku, svjetske doprvake u rujnu čekaju gostujući susreti kod Slovačke i Azerbajdžana, a potom će 10. listopada s početkom u 20.45 sati ugostiti Mađarsku na stadionu Poljud u Splitu. Takvu je odluku jednoglasno donio Izvršni odbor HNS-a te će Uefi prijaviti Split kao domaćina jedne od ključnih utakmica kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2020.”.

Image
ZAHUKTAVA LI SE NA RELACIJI HNS - HAJDUK? /

'Nikakvih ultimatuma ne bi trebalo biti. Ne želim niti pomišljati da bi Split to mogao napraviti'

Image
ZAHUKTAVA LI SE NA RELACIJI HNS - HAJDUK? /

'Nikakvih ultimatuma ne bi trebalo biti. Ne želim niti pomišljati da bi Split to mogao napraviti'

Tim su se priopćenjem prošlog tjedna oglasili iz HNS-a, a odgovor iz Splita nisu dugo čekali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nismo dobili nikakvu službenu informaciju o toj vijesti, za nju smo doznali iz medija”, poručili su preko društvenih mreža, a ubrzo se oglasio i predsjednik MarinBrbić.

“U pravilu bi odluka o domaćinstvu utakmice nacionalne reprezentacije trebala biti pitanje dogovora između Saveza kao organizatora i Hajduka kao domaćina (bez obzira na to što formalno domaćin može biti i Grad Split kao vlasnik stadiona). Prvi put, ovakva odluka je donesena bez ikakvih dogovora s Klubom ili, koliko je poznato, gradom domaćinom”, rekao je među ostalim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je samo bio početak nastavka sukoba dviju strana. U ponedjeljak su se na ovu temu oglasili branitelji, a sada pak opet Hajduk čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Reakcija Bijelih

"Hrvatski nogometni klub Hajduk odbacuje silom nametnutu tezu u javnosti da je jedina prepreka odigravanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu "dobra volja" Uprave, Nadzornog odbora i navijača Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više puta smo jasno rekli da s nestrpljenjem iščekujemo dolazak hrvatske nogometne reprezentacije na Poljud. Međutim, način na koji već duži niz godina, a posebice posljednjih dana, HNS komunicira s Klubom i njegovim navijačima, Gradom Splitom i njegovim stanovnicima, ostavlja razloga za dvojbu je li Savez u svojoj odluci potpuno iskren i dobronamjeran. Štoviše, postavlja se pitanje je li Hrvatski nogometni savez svjestan stvarnog raspoloženja u navijačkoj javnosti u Splitu i Dalmaciji.

Nije dovoljno nekoliko puta u medijima komunicirati kako su "zatrpani pozivima iz Dalmacije" i kako "cijela Dalmacija želi nastup Hrvatske u Splitu odmah" da bi to postala neupitna istina. To, nažalost, ne odgovara stvarnosti. Sve ankete i drugi izvori informacija posljednjih dana pokazuju da je nogometni puk u Splitu i Dalmaciji duboko podijeljen oko ove utakmice. Mi ne želimo da se ta atmosfera podjela i antagonizma prelije na utakmicu reprezentacije i sigurno nećemo sudjelovati u organizaciji dvoboja u takvim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko bi i zašto želio na silu, mimo javnog mnijenja, u ovakvim okolnostima pod svaku cijenu organizirati utakmicu? Naša reprezentacija ne zaslužuje biti izložena podjelama, nego atmosferi zajedništva i navijačkog jedinstva! Hrvatska reprezentacija već predugo nije nastupala u Splitu. Od 1998. do danas u Hrvatskoj je odigrano 66 službenih utakmica, od kojih u Splitu - samo dvije! Od te dvije, čak je jedna bila odigrana i bez gledatelja. Stoga, sljedeći nastup reprezentacija na Poljudu zaslužuje atmosferu snažne podrške, lišene bremena neriješenih problema u hrvatskom nogometu. Hrvatski nogometni savez mora prihvatiti svoj dio odgovornosti za to, a ne nekorektno pokušavati prebaciti cjelokupnu odgovornost na HNK Hajduk i Grad Split stavom da je "sve na njima, žele li ili ne reprezentaciju u Splitu".

Image
Image

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Davor Suker. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Do tog cilja možemo doći, ali isključivo u atmosferi međusobnog uvažavanja, argumentiranog dijaloga i jasnih i mjerljivih ciljeva za boljitak ukupnog hrvatskog nogometa. Hrvatska je naša i želimo je na Poljudu. Prije svega, želimo ju kao predstavnika uređenog i transparentnog hrvatskog nogometa i na klupskoj razini, s osjećajem da je HNS-u Split jednako važan kao i hrvatska reprezentacija Splitu, bez ikakvih tenzija, s konstruktivnim razgovorima i prijedlozima na obje strane, s osobama koje ne predstavljaju vrlo uske i partikularne interese u javnosti i društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimo Hrvatsku s ljudima u Savezu koji neće Grad Split i HNK Hajduk dovesti u situaciju koja se može ocijeniti samo podcjenjivačkom. Zaobilazio se Poljud godinama, a dojma smo da se aktualnim ponašanjem prema Gradu Splitu i HNK Hajduk želi sve nas nesklone "brzinskom rješenju preko koljena" etiketirati kao pojedince koji ne žele svoju reprezentaciju na Poljudu i da je to razlog dugogodišnjeg izbivanja. Upravo suprotno, HNK Hajduk želi i jedva čeka svoju Hrvatsku u Splitu, na svojem stadionu. Ali Hrvatsku koju i u upravljačkim strukturama predvode ljudi spremni na argumentirani, iskreni i konstruktivni dijalog, temeljen na poštivanju zakona hrvatske države i moralnih načela prihvatljivog ponašanja nogometnih dužnosnika, s jednakim senzibilitetom za sve klubove u Hrvatskoj i za sve hrvatske regije i krajeve.

Čekali smo svoju reprezentaciju godinama, neće nam biti teško strpiti se i još malo te u nekim drugim okolnostima, zdravijim, iskrenijim i kvalitetnijim za sve, dočekati svoju Hrvatsku kao najbolji domaćini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav je to upravljačkih i nadzornih struktura HNK Hajduk, pa stoga kako bismo sve ovo ostvarili što prije na radost sveukupne hrvatske nogometne javnosti, izvršnom direktoru HNS-a gospodinu MarijanuKustiću ne zatvaramo vrata. Naprotiv, rado bismo ga vidjeli na sastanku u Splitu. Gospodin Kustić je na inicijalnom sastanku prije više od mjesec dana obećao da će HNS napokon početi s nužnim reformama organizacije. U proteklom razdoblju nismo uočili značajne pomake u tom smjeru. Usprkos tome, i dalje stojimo iskreno iza gospodinu Kustiću prezentiranih stavova i namjera HNK Hajduk. Otvoreni razgovori i atmosfera stvarnog dijaloga nemaju alternativu. Oni su nužan preduvjet rješavanja nagomilanih problema.

Hrvatski nogometni klub Hajduk".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo