ARSENAL S EMERYJEM ULAZI U NOVU ERU: / Može li Španjolac vratiti Topnike u vrh?

Image
Foto: AFP

Wengerova vladavina završila je nakon 22 godine

29.5.2018.
19:00
AFP
VOYO logo

Kada je Arsene Wenger, nakon 22 godine, potvrdio da će mu ovo biti posljednja sezona na klupi Arsenala, igrači, navijači, čak i uprava kluba, nakon puno vremena suočili su se sa - neizvjesnošću.

Više od dva desetljeća u engleskom nogometu izmjenjivali su se trendovi, treneri, filozofije igranja, ali postojala je jedna konstanta - Arsene Wenger bio je nedodirljiv kao strateg i vođa Topnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedeću sezonu klub sa sjevera Londona ući će sa novim trenerom - bivšim strategom Valencije, Seville i PSG-a, Unaijem Emeryjem. Pitanje koje svi postavljaju glasi, naravno - 'može li Emery izvući Arsenal iz drijemeža tamo negdje oko petog ili šestog mjesta tablice?'.

Sa PSG-om nije napravio očekivani iskorak u Europi

Emery je zanimljiv, iako možda i pomalo konzervativan (pogotovo u odnosu na hrabar početan odabir bivšeg igrača i Guardiolinog pomoćnog trenera Artete) izbor Arsenalove uprave - Španjolac je najviše uspjeha imao u Španjolskoj, gdje je malenu Almeriju uveo u Primeru, raspadnutu Valenciju vratiti u Ligu prvaka i, naravno, sa Sevillom osvojio tri uzastopna naslova Europske lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etapa u PSG-u bila je manje uspješna - Emery je u dvije sezone osvojio pet trofeja, ali nije napravio iskorak u Ligi prvaka, gdje je doživio blamažu protiv Barcelone, te je lani sa skupom momčadi Parižana završio drugi u prvenstvu, iza Monaca.

Image
Image

'Posjed i presing'

Emery je već na svojoj prvoj presici iznio planove za igru Arsenala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim da Arsenal bude protagonist u svojim utakmicama, a povijest je pokazala da u ovom klubu vole igrati sa velikom količinom posjeda lopte. Kada nemamo loptu, očekujem od svoje momčadi da jako, jako intenzivno izlaze u presing. Te dvije stvari su mi jako bitne: posjed lopte i presing".

Takav pristup ne treba čuditi - Emery je odavno na glasu kao veoma pedantan trener, minuciozan u pripremi, sa satima i satima video materijala kojima igrače taktički priprema. Tadašnje Valencijino krilo, Joaquin, svojedobno je rekao da mu je "ponestalo kokica", nakon jedne od duljih video sesija. Emeryjeva pozornost i usredotočenost na detalje može biti krivi pristup prema određenom tipu igrača - uostalom, smatra se da je njegov relativni neuspjeh u PSG-u upravo prevelik zamor zvijezda kluba poput Neymara koji su se osjećali sputano Emeryjevim studioznim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emeryjeva jasna metodologija upravo je ono što Arsenalu treba

Međutim, postoji dojam da je upravo jasna, minuciozna trenerska metodologija, intenzivniji trening i puno jači fokus na taktiku ono što Arsenalu i njegovim igračima treba, nakon dugih godina Wengerovog opuštenog, očinskog pristupa. Jedan od razloga zašto je Arsenal u zadnjih par godina toliko zaostao za momčadima poput Manchester Cityja, Chelseaja i Tottenhama upravo je taj što su Wengerove metode zastarjele u odnosu na hiper-strukturirani pristup modernih trenera kao što su Guardiola i Pochettino.

U tom smislu, Emery i Arsenal idealan su spoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Arsenal's Welsh midfielder Aaron Ramsey scores their third goal with this flick during the UEFA Europa League first leg quarter-final football match between Arsenal and CSKA Moscow at the Emirates Stadium in London on April 5, 2018. / AFP PHOTO / IKIMAGES / Ian KINGTON

I upravo kroz posjed i presing, dva pristupa igri koje Španjolski stručnjak preferira, Arsenal može postati konkurentniji. Uostalom, Topnici u svojoj momčadi imaju igrače poput Mesuta Özila, Alexa Iwobija i Granita Xhake, koji su tehnički potkovani i u stanju držati loptu u nogama. Istovremeno, Aaron Ramsey je jedan od najkompletnijih 'box-to-box' veznjaka Europe, čiji spoj dinamičnosti, energije i tehnike savršeno paše pristupu visokog presinga bez lopte. Emery će, slično kao i u PSG-u, u napadu imati kombinaciju brzine (Aubameyang) i tehnike (Lacazette), koja će pomagati u presingu ali istovremeno, uz definiranu strukturu iza njih, biti u stanju sama rješavat utakmice.

Očekuje se još obrambenih pojačanja

Kada se tome doda i obečana pojačanja za propusnu obranu (od kojih je prvo, Sokratis, navodno već gotova stvar), jasno je da navijači Arsenala mogu, po prvi puta nakon puno vremena, sa iščekivanjem i neizvjesnošću razmišljati o sljedećoj sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Unai Emery nije stopostotna garancija da će se Arsenal probuditi iz rezultatskog i igračkog polu-sna pod Wengerom. Njegova kontrola nad svlačionicom je upitna, a poznate su epizode iz Valencije i PSG-a gdje su mu igrači otvoreno rušili autoritet. Dodatno, Emery u velikim utakmicama voli igrati reaktivan, obrambeni nogomet, što u Premier ligi često nije recept za uspjeh.

Emery želi da Arsenal bude njegovo remek-djelo

Međutim, Arsenal se sprema za dugi tranzicijski period, te trofeji neće biti primarni cilj u prvim godinama pod Emeryjem, a Španjolčeve intenzivne metode mogle bi se na duge staze pokazati pozitivne za klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikom intervjuu za Get French Football News, Emery je, između ostaloga, izjavio kako je ono što mu nedostaje u karijeri - remek-djelo. Remek-djelo koje će učiniti svojim. Sa klubom koji je 22 godine proveo u sjeni ostavštine svog najvećeg trenera, koji po prvi puta nakon dva desetljeća plovi u nepoznate vode, Emery ima priliku napraviti upravo to.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo