ANALIZA NET.HR-A: / Dobitnici i gubitnici jeseni - povratak Dinamove dominacije, strmoglavi pad Rijeke i tuga u Puli

Image
Foto: PIXSELL

Jesenski dio hrvatskog nogometnog prvenstva okončan je u ponedjeljak remijem između Slaven Belupa i Lokomotive (2-2).

20.12.2017.
12:22
PIXSELL
VOYO logo

PLUS

Dinamov povratak na vrh

Istina je da Modri ne igraju posebno impresivno, njihova igra definitivno ne oduševljava, ali imaju ogromnih 12 bodova prednosti pred najbližim pratiteljem Hajdukom, nemaju nijedan poraz i zato se njihova jesen ne može okarakterizirati nikako drugačije nego pozitivno. Mario Cvitanović je stvorio momčad koja zna kako do pobjede, ne stvara možda puno prilika, ima i dosta pobjeda s jednim golom razlike, pogotovo posljednjih tjedana, ali koga je za to briga uz takvu prednost. Dinamo jednu ruku već drži na trofeju i trebalo bi se dogoditi pravo čudo da na proljeće ne vrati naslov u Maksimir. Osim toga, Filip Benković (20) je nastavio napredovati i trebao bi biti glavni lik sljedećeg velikog Dinamovog transfera, a u prvi je plan iskočio i 19-godišnji Dani Olmo koji je sjajnim igrama skrenuo pozornost na sebe pa se čak počeo spominjati i kao potencijalno pojačanje hrvatske reprezentacije - najprije, dakako, mlade.

Zekićev dobar posao u Osijeku...

Već drugu sezonu zaredom Osječani se drže na visokoj razini. Ulazak mađarskog kapitala stabilizirao je klub, a premda u Gradskom vrtu imaju manji proračun od Rijeke i Hajduka, trener Zoran Zekić opet radi kvalitetan posao i drži momčad na trećem mjestu. Ove je jeseni Osijek izgubio samo dvaput, a pritom u šest okršaja protiv Dinama, Hajduka i Rijeke nije upisao nijedan poraz. Ne treba zaboraviti ni da su Osječani u pretkolu Europske lige izbacili slavni nizozemski PSV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

... i Toplakov u Zaprešiću

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Samir Toplak

"Samir Toplak čuda radi s Interom. Svake godine ostane bez pola momčadi i radi dobar posao s minimalnim resursima", izjavio je nedavno HRT-ov stručni komentator Joško Jeličić. I doista, u sjeni velike četvorke, Toplak opet radi dobar posao u Zaprešiću. I ljetos je ostao bez nekolicine važnih igrača (Puljić, Filipović, Kolar...), ali ponovno se dočekao na noge i stvorio momčad koja igra dobar nogomet i čvrsto drži peto mjesto, sa samo devet bodova manje od aktualnog prvaka Rijeke koja, ne moramo ni spominjati, ima daleko skuplji sastav.

MINUS

Hajdukova lutanja

Bila je ovo još jedna jesen ugašenih nada za Hajdukove navijače. U Splitu su najavljivali da će se uključiti u borbu za naslov, ali 12 bodova zaostatka za Dinamom nakon 20 kola sugerira da od toga opet neće biti ništa. Uprava kluba i dalje luta - prošle je jeseni s klupe otjeran Marijan Pušnik, a ove Joan Carrillo. Navijači su bijesni, redovito vrijeđaju igrače i u takvoj situaciji nikome nije ugodno. Tračak nade je dolazak jednog od najtalentiranijih hrvatskih trenera Željka Kopića koji je ostavio vrlo dobar dojam na početku mandata, zaključivši jesen s tri pobjede. No, s obzirom na Hajdukovu recentnu povijest mijenjenja trenera, pitanje je koliko će Kopić trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijekin pad

Image
Foto: PIXSELL, Nel Pavletic/PIXSELL

Matjaž Kek

Nema sumnje da će 2017. godina ostati zapamćena kao najbolja u klupskoj povijesti. Rijeka je osvojila prvi naslov hrvatskog prvaka, a sezonu je začinila i osvajanjem Kupa. No, na jesen je sve krenulo nizbrdo. Klub nije uspio nadoknaditi odlaske Andrijaševića i Ristovskog, novi igrači se uglavnom nisu pokazali kao pojačanja, splasnula je i euforija u gradu i posljedica svega je tek četvrto mjesto na ljestvici i ogromnih 15 bodova zaostatka za Dinamom, kao i izostanak plasmana u nokaut-fazu Europske lige. Prošle su sezone Riječani prvi poraz u prvenstvu doživjeli tek u 32. kolu, a sada ih na kontu imaju već sedam. Da stvar bude gora, već su najavljeni odlasci Vešovića i Gavranovića ove zime, tako da će budući vlasnik kluba Damir Mišković i trener Matjaž Kek morati stvarati novu pobjedničku momčad praktički od nule.

Tužna pulska priča

Igrači Istre 1961 već sedam mjeseci nisu primili plaće, a trener Darko Raić-Sudar više i ne zna tko će mu se pojaviti na treningu. Igrači su posljednjih tjedana jedan za drugim napuštali klub i trenutno ih je u momčadi samo 14 ili 15. Ostaje veliko pitanje hoće li klub uspjeti pronaći novog ulagača i hoće li uopće igrati u proljetnom nastavku prvenstva. U ovom crnilu lijepom su se gestom istaknuli nogometaši Dinama koji su skupili novac za pomoć kolegama iz Pule, ali za opstanak kluba će se trebati pronaći puno jaču financijsku injekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo