Reakcija na invaziju /

Niz sankcija: Ovo su svi sportovi koji su povukli kazne prema Rusiji

Image
Foto: Profimedia

Razna sportska natjecanja odlučila su izbaciti ruske momčadi i sportaše iz natjecanja, a oduzeta su im i prava održavanja nekih sportskih događaja.

1.3.2022.
19:40
Profimedia
VOYO logo

Nastavlja se invazija ruske vojske na teritoriju Ukrajine. I dok vlasti diljem svijeta procjenjuju kako adekvatno odgovoriti na novonastalu krizu u Europi, sportska natjecanja diljem svijeta brzo su odgovorila na situaciju.

Razna sportska natjecanja odlučila su izbaciti ruske momčadi i sportaše iz natjecanja, a oduzeta su im i prava održavanja nekih sportskih događaja, kao što je recimo Velika Nagrada Rusije koja je trebala ugostiti Formulu 1 u rujnu. U tekstu smo okupili sva natjecanja koja su sankcionirala Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet

FIFA i UEFA u ponedjeljak su izbacile zajedničku izjavu u kojoj su objavili kako će suspendirati rusku reprezentaciju i momčadi iz svih natjecanja do daljnjega. 

Image
Sankcije Rusiji... /

FIFA izbacila Rusiju iz svih natjecanja, neće ih biti na SP-u u Kataru!

Image
Sankcije Rusiji... /

FIFA izbacila Rusiju iz svih natjecanja, neće ih biti na SP-u u Kataru!

Ta odluka najviše je utjecala na klupskoj razini na Spartak Moskvu, koji je izborio daljnju fazu Europa lige protiv Red Bull Leipziga. Spartak je javno osudio tu odluku, a Leipzig je zaradio direktni plasman u iduću fazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče međunarodne pozornice, Rusija neće biti u mogućnosti odigrati doigravanje za plasman na nogometno Svjetsko prvenstvo koje se u studenom i prosincu održava u Kataru.

Image
Foto: worldsportedition.blogspot.com

Atletika

Svjetski atletski koncil objavio je u utorak nove sankcije usmjerene prema Rusiji. Prema novoj odluci, svim ruskim i bjeloruskim sportašima zabranjen je pristup sportskim natjecanjima.

Osim toga, koncil je rekao kako razmatra dodatne mjere, kao što bi bilo suspendiranje Bjelorusije, kao što je Rusija već suspendirana od 2015. pa se atletičari natječu kao neutralni sportaši.

"Ove do sad neviđene sankcije Rusiji i Bjelorusiji postavljene od država i industrija diljem svijeta izgledaju kao jedini miran način da se zaustave i onemoguće ove ruske namjere i obnovi mir," stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hokej na ledu

Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) u ponedjeljak je suspendirala Rusiju i Bjelorusiju iz klupskih i međunarodnihg natjecanja u svakoj dobnoj grupi.

Ova odluka utječe na nadolazeće muško Svjetsko prvenstvo u Finskoj, kao i Svjetsko juniorsko prvenstvo 2023. kojem je Rusija trebala biti domaćin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IIHF nije političko tijelo i ne može utjecati na odluke koje se donose oko rata u Ukrajini. Usprkos tome, imamo dužnost brinuti se o svim našim članovima i samim time moramo omogućiti sigurno okruženje za sva naša natjecanja," rekao je predsjednik Luc Tardif.

Formula 1

Prošlog je tjedna nadležno tijelo Formule 1, FIA, objavila kako kaledar ove godine neće uključivati i VN Rusije koja je trebala biti na rasporedu 25. rujna. Osim toga, FIA bi uskoro trebala donijeti odluku oko nastupanja jedinog Rusa, Nikite Mazepina, u ovogodišnjem prvenstvu.

Ostale sportske sankcije

Ragbi: Rusija i Bjelorusija suspendirane su iz svih međunarodnih natjecanja u ragbiju do daljnjega, a također je suspendirano i članstvo ruske unije u ragbiju. 

Badminton: Svi ruski sportaši i suci suspendirani su u svim natjecanjima koje održava Svjetska badminton federacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbojka: Rusiji je oduzeto domaćinstvo na ovogodišnjem muškom Svjetskom prvenstvu. Osim toga, svaka ruska i bjeloruska reprezentacija, kao i klubovi, suci i momčadi na odbojci na pijesku i snijegu su suspendirani do daljnjega.

Kanuing: Kao i u ostalim sportovima, svi sportaši iz Rusije i Bjelorusije onemogućeni su natjecati se u bilo kakvim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Curling: Svi Rusi izbačeni su s nadolazećeg Svjetskog prvenstva.

Plivanje: Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu je povučena FINA nagrada.

Skijanje: Sva preostala natjecanja u Rusiji ove sezone su otkazana, a osim toga su i svi natjecatelji iz Rusije i Bjelorusije suspendirani u svim FIS natjecanjima.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo