VIDNO UMORNI IVAN LEKO VRATIO SE NA POSAO: / 'Nevin je uhićen pred djecom, sprat ću ljagu s njegovog imena. On je pošten čovjek'

Image
Foto: AFP/VTM NIEUWS - Screenshot
Image
Foto: AFP/VTM NIEUWS - Screenshot

'Leko je pošten čovjek, svakog može pogledati u oči'

12.10.2018.
10:00
AFP/VTM NIEUWS - Screenshot
VOYO logo

Hrvatski trener Ivan Leko više nije u statusu osumnjičenika u velikom belgijskom nogometno-korupcijskom skandalu, najvećem u povijesti te zemlje. Tako, naime, tvrde belgijski mediji. VTM Nieuws izvjestio je na portalu u petak ujutro kako se Leko vratio u klub i kako je pušten jučer iz pritvora nakon isptivanja od strane istražnog suca.

'Pedesetak navijača dočekalo ga pljeskom'

Na putu od svlačionice do igrališta prošao je pokraj pedesetak navijača koji su ga dočekali pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar spomenutog belgijskog medija dobio je i izjavu od Leke, koji se tako po prvi put oglasio, nešto za medije kazao nakon uhićenja, odnosno puštanja iz pritvora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da sam sretan što sam se vratio", rekao je Ivan Leko dok autor teksta piše i kako je Leko bio vidno umoran na Jan Breydel stadionu u Brugesu prije treninga. Jučer je Leko odmah otišao obitelji nakon izlaska sa suda.

SVE O KORUPCIJSKOM SKANDALU U BELGIJI I IVANU LEKI MOŽETE PROČITATI - OVDJE.

Prema njima Leko je (bio) osumnjičen za pranje novca. Njegov odvjetnik Walter Van Steenbrugge rekao je sinoć gostujući u emisiji belgijske tv postaje "VTM Nieuws".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovim mu je nanesena šteta'

"Leko je pošten čovjek, svakog može pogledati u oči. Ovim mu je nanesena šteta. Uhićen je pred očima svoje djece, uz veliku pompu koja se digla oko svega. Svi mediji, uključujući i strane, izvještavali su o tome. Kad smo se vraćali kući, u automobilu me zamolio da operem ljagu s njegova imena. Rekao je da će se vratiti, oprostiti, ali da ovo ne smije proći nekažnjeno. Karijera mu je u pitanju, ne mogu mu to raditi", kazao je Walter Van Steenbrugge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je Van Steenbrugge demantirao optužbe za pranje novca. Dio medija prenijeli su kako se ime Ivana Leke spominje u istrazi o pranju novca, ali to očito nije istina. Van Steenbrugge javnosti je objasnio što bi značilo da je Leko objekt istrage u navedenom slučaju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jedino što još moramo podastrijeti dokaze po pitanju dijela plaće'

"To podrazumijeva ilegalno stečen novac koji se ubacuje u legalne transakcije radi osobne dobiti. Jedino što još moramo podastrijeti dokaze po pitanju dijela plaće iz vremena dok je bio trener Leuvena, a to je bilo prije nekoliko godina. To mora provjeriti, jesu li sve porezne prijave bile uredne. Nije osobno radio te prijave, a kako tu dokumentaciju nije imao sa sobom zatražio je malo vremena kako bi sve vidio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je odvjetnik naglasio:

"Sve su provjeravali posljednjih mjeseci, prisluškivani su i telefoni, na sva pitanja Ivan im je odgovorio. U srijedu je ispitivanje trajalo šest sati, zatim je bio kod istražnog suca i sve je čisto, Leko je slobodan, bezuvjetno je pušten... Prekontrolirana su i sva primanja od Club Bruggea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika istraga o organiziranom kriminalu, pranju novca i korupciji

Leko je u srijedu bio priveden u okviru velike istrage o organiziranom kriminalu, pranju novca i korupciji u belgijskom nogometu, pušten je u četvrtak nakon saslušanja pred istražnim sucem. Belgijsko savezno tužiteljstvo u četvrtak je u Bruxellesu održalo konferenciju za novinare kako bi objavilo informacije o velikoj aferi nazvanoj “Footgate”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu opsežne operacije, najveće u Belgiji kad je riječ o nogometu, provedena su 44 pretresa u cijeloj Belgiji. Pretresi su obavljeni u devet nogometnih klubova i to u Anderlechtu, Bruggeu, Genku, Kortrijku, Mechelenu, Ostendeu, Lokerenu, Gentu i Standardu iz Liegea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim pretresima pronađeni su dokumenti, nakit, luksuzni satovi i novac u ukupnoj vrijednosti od 8 milijuna eura. Privedeno je ukupno 28 osoba, među kojima je šest članova uprava nogometnih klubova, četiri nogometna menadžera, agenata koji se bave prodajom igrača, dva novinara, jedan bivši odvjetnik, jedan računovođa, dva trgovca naktiom i nekoliko mogućih suučesnika. Među 28 privedenih, 22 je izvedeno ili će biti izvedeno pred istražnog suca...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaplijenjeno više od 3,6 milijuna eura

Izvan Belgije provedeno je 14 pretresa, u Francuskoj, Luksemburgu,Cipru i Srbiji, a u tim pretresima zaplijenjeno je više od 3,6 milijuna eura. Četiri osobe su privedene, a za dvije raspisan europski uhidbeni nalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijsko tužiteljstvo navodi da je nogometni menadžer kojemu se navode samo inicijali D.V. dok mediji pišu da je riječ o Dejanu Veljkoviću, osumnjičen da je realizirao nekoliko različitih financijskih transakcija u više navrata u dosluhu s nekoliko klubova među kojima su Mechelen, Genk, Sporting Lokeren, Club Brugge i Standard Liege kako bi za sebe osigurao skrivene provizije kao i igračima koje je zastupao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome se korišteni ugovori i računi u kojima su stajale različite stavke poput “skauting”, “provizija”, “posebni troškovi”. Novac je transferiran preko računa fizičkih osoba, prijatelja i članova obitelji D.V. , a te osobe imaju urede na Cipru, u Crnoj Gori i Srbiji. Još je jedan menadžer osumnjičen za financijske makinacije. Riječ je o nogometnom agentu po imenu Mogi Arnaud Bayat, koji se u priopćenju tužiteljstva navodi pod inicijalima A.B. Dio istrage se odnosi i na namještanje utakmica.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo