UKRAJINCI DOČEKUJU HRVATE KAO PRIJATELJE: / 'Čekamo vas široka srca. I mi i Hrvati ratujemo za slobodu Ukrajine'

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20.45 u Kijevu protiv Ukrajine igra ključnu utakmicu za odlazak na SP u Rusiju 2018. godine.

9.10.2017.
8:23
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Vatreni su u petak, neodlučenim ishodom na Rujevici protiv prosječne Finske (1-1), sami sebi zakomplicirali život u skupini I kvalifikacija za Mundijal. Sad Hrvatskoj protiv Ukrajine treba najmanje remi kako bi kao drugoplasirana momčad skupine izborila plasman u play-of.

‘NEMA TUČNJAVE, HRVATI SU NAM PRIJATELJI, PROŠLI SU ISTO KAO I MI’: Domovinski rat i zbivanja posljednjih godina u Ukrajini jako su slični

No, remi će odraditi posao u našu korist jedino ako Wales i Irska odigraju bez pobjednika s manjim brojem golova, jer iako imaju identičnu gol-razliku kao i Hrvati, Velšani imaju postignut pogodak više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budu li na kraju kvalifikacija te brojke u potpunosti jednake odluka će se donijeti temeljem Fifinog fair-playa. O svim kombinacijama Vatrenih u lovu na Mundijal više možete doznati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri boda ključna su za Vatrene

Stoga, tri boda u ovom srazu za Hrvatsku bit će ključna. Vatreni neće biti bez podrške na stadionu u Kijevu. Dio hrvatskih navijača zaputio se prema Ukrajini. Hrvatskoj u ovom susretu treba podrška navijača. Više nego ikad. Iako je velika večina hrvatskih ultrasa nacionalnoj momčadi okrenula leđa jer, kako to oni ističu, ne mogu navijati za reprezentaciju koja je "privatizirana" od strane moćnika hrvatskog nogometa Davora Šukera, Damira Vrbanovića, neformalnog vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i drugih, u Kijevu će ipak biti dio hrvatskih navijača.

Ukrajinski navijači u ožujku ove godine u velikom su broju došli u Zagreb. Uoči susreta, na društvenim mrežama pojavio se proglas u kojem su ukrajinski ultrasi i nogometni huligani pozivali na jedinstvo s hrvatskim navijačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz razloga što je Hrvatska za njih prijateljska zemlja jer se Hrvati bore kao dobrovoljci na ukrajinskoj strani u ukrajinsko-ruskom sukobu, a rat za “slobodnu Ukrajinu” podsjeća na domovinski rat u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj hrvatskih dobrovoljaca otišlo braniti Ukrajinu

U objavi koju su tada bili ‘potpisali’ navijači Dinama K, Dnjipra, CSKA-a, Metalista, Chernomoretsa te Karpatya iz Liva stajalo je kako ‘postoji veliki broj hrvatskih dobrovoljaca koji su došli braniti Ukrajinu, što se mora poštovati’ te kako će u uzvratnom susretu (9. 10. 2017.) ‘učiniti sve da hrvatske navijače lijepo ugoste’.

Sad je, čini se, došao na red za uzvraćanje gostoprimstva. Bivši vođa Bad Blue Boysa i hrvatski branitelj u domovinskom ratu, sad ukrajinski dobrovoljac u ukrajinsko-ruskom sukobu Denis Šeler, na svom je službenom Facebook profilu objavio post u kojem stoji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati! !!!

Ukrajinski navijači uzvraćaju za gostoprimstvo u Zagrebu i prijateljsko ponašanje. Ukrajina Vas čeka, otvorenih vrata i široka srca, prijateljski narod, prijateljski navijači, na kraju krajeva, čekamo Vas i radujemo se susretu i mi Hrvati koji ratujemo za slobodu Ukrajine, kao što su drugi ratovali rame uz rame sa nama za slobodu Hrvatske!!!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite ponosni, glasni, ali iznad svega budite ljudi koji razumiju situaciju u kojoj smo i mi bili!", stoji u objavi Denisa Šelera koji je pravi junak i "ukrajinskog rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uoči susreta Ukrajine i Hrvatske imamo poruku za navijače obje reprezentacije. Kad smo u ožujku bili u Zagrebu, postigli smo dogovor s Hrvatima o 'nenapadanju'. U Zagrebu smo naišli na prijateljsku atmosferu i gostoprimstvo. Sad im za to želimo vratiti u Kijevu. Stoga, nećemo poduzimati nikakve agresivne postupke prema Hrvatima", stoji pak u priopćenju ukrajinskih ultrasa na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Denis Šeler je pripadnik bataljuna Azov koji se na ukrajinsku bojišnicu odazvao kao dragovoljac iz Hrvatske. Primio je i visoko odličje Narodni heroj Ukrajine. Time je država Ukrajina počastila ovog hrabrog Hrvata posebnim odlikovanjem koje daje samo najzaslužnijim pripadnicima borbe za ukrajinsku samostalnost i neovisnost. Denis Šeler je dokazani domoljub i čovjek visokih moralnih kvaliteta koje je pokazao od početka rata u Hrvatskoj do ovog visokog odlikovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo