IMATI PA NEMATI / Tužna priča svjetskog prvaka i nogometne ikone: Svećenik i rođaci ga opljačkali i ostavili na ulici

Image
Foto: Screenshot YouTube

Naivno je povjerio svoje novce svećeniku i lažnim investitorima, nakon čega su oni s tim novcem nestali bez traga, a bivši reprezentativac je ostao bez ičeg

17.8.2022.
15:14
Screenshot YouTube
VOYO logo

Narodna mudrost kaže da je 'imati pa nemati, najgora kletva koja može zadesiti čovjeka. Upravo to osjetio je Wilson Oruma, nekadašnji kapetan nigerijske reprezentacije i dugogodišnji nogometaš brojnih francuskih prvoligaša poput Lensa, Marseillea i Sochauxa.

Njegova priča ne samo da je tužna već i nevjerojatna. Oruma je imao vrlo uspješnu karijeru. Već kao tinejdžer okitio se naslovom svjetskog juniorskog prvaka u dresu Nigerije, a uzeo je i medalju na Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrao s Riberyjem i Nasrijem

Od sredine 90-ih pa sve do kraja 2000-ih Oruma je vrlo uspješno nastupao u League 1 uz kraće izlete u Tursku i Švicarsku, a 1998. godine nastupio je u Francuskoj i na seniorskom Svjetskom prvenstvu. Sve u svemu ovaj krilni napadač imao je plodnu karijeru tijekom koje je osvajao Liga kup sa Socheauxom, Kup Francuske s Guingampom i Intertoto kup s Marseilleom u kojem je igrao s Riberyjem i Nasrijem te mu je prema vlastitom svjedočanstvu nakon zaključenja karijere ostalo oko 2 milijuna eura ušteđevine.

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Vratio se u rodnu Nigeriju kako bi živio miran život i uložio u biznis s naftom kojom njegova domovina obiluje no tu su stvari otišle potpuno pogrešnim smjerom. Naime, lokalni svećenik je Orumu upoznao s navodnim poduzetnicima koji su mu trebali pomoći oko ulaganja. U cijelu priču su bili uključeni i neki njegovi rođaci kojima je bivši nogometaš vjerovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravarili ga svećenik i rodbina

Oruma je naivno povjerio svoje novce svećeniku i lažnim investitorima, nakon čega su oni s tim novcem nestali bez traga, a bivši reprezentativac je ostao bez ičeg. Godinama se spekuliralo o ovom slučaju koji se zbio prije desetak godina, a prije nekoliko ljeta Oruma je otvorio dušu za medije.

"Novac su uzeli prevaranti. Najgore mi je što su u prevaru bili umiješani i moji rođaci kojima sam vjerovao. Možete li zamisliti kakav je osjećaj kada sve izgubite od ljudi kojima ste vjerovali", kazao je medijima Oruma kojem siromaštvo nije jedini problem.
Nakon što je shvatio da je ostao bez svega, doživio je živčani slom te se pati sa svakodnevnim životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nadam se da će im Bog dotaknuti srca'

"Molim se Bogu svaki dan i znam da će im on jednog dana dotaknuti srca. Nadam se da je u njima ostalo još malo ljudskosti i da će vratiti moj novac. Makar dio", kazao je tom prilikom Oruma novinaru The Guardiana.

Nogometna javnost Nigerije se tada digla na noge, pokušali su organizirati svojevrsnu pomoć za bivšeg reprezentativca no nakon početnog zanosa i angažmana priča je utihnula, a Oruma i dalje tumara ulicama svog Warrija čekajući da mu prevaranti vrate pošteno zarađeni novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo