OD STOLJEĆA 15. DO DANAS / Alka, Hanžek i Pirueta: Znate li gdje i kad su započela natjecanja i sportska nadmetanja u Hrvatskoj?

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL - Miroslav Lelas/PIXSELL - Slavko Midzor/PIXSELL

Također, treba istaknuti kako Sinjska alka ima tradiciju dulju od tristo godina, točnije održava se od 1715. godine te je najstarije kontinuirano natjecanje u Hrvatskoj no nije kategorizirano kao sportsko nadmetanje

12.9.2022.
15:02
Igor Soban/PIXSELL - Miroslav Lelas/PIXSELL - Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Hanžekovićev memorijal proteklog vikenda je još jednom oduševio publiku, ali i natjecatelje koji su stigli u Zagreb iz cijelog svijeta. Većina ljubitelja sporta na ovim prostorima je čula za Hanžeka, a posljednjih godina dobar glas se pronosi i na druge kontinente.

Ipak nema mnogo onih koji znaju da je upravo Hanžekovićev memorijal sportsko natjecanje s najduljom tradicijom u Hrvatskoj što nam je potvrdio i Vinko Knežević iz Hrvatskog olimpijskog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

"Ako govorimo o sportskim natjecanjima u Hrvatskoj s najduljom tradicijom, dakle - još aktualnima, atletski Hanžekovićev memorijal često se ističe kao najstarija sportska priredba u Hrvatskoj. Natjecanje je počelo 1951. kao klupski dvoboj Mladosti i Dinama, a pretvorilo se u vrlo cijenjeni međunarodni atletski miting, o čemu svjedočimo već desetljećima", napisao nam je pa proširio svoje objašnjenje i na natjecanja na kojima od početaka nastupaju i žene.

Zlatna pirueta i Hazena

"Kod žena iako su zastupljeni i mješoviti parovi je to klizačka Zlatna pirueta koja se može podičiti polustoljetnom tradicijom, potkraj prošle godine imala je 53. izdanje, premijerno u Sisku. Na upit o najdugovječnijem čisto ženskom natjecanju - teško je odgovoriti, jedino ako mislite na sport u kojem su se hrvatske djevojke i žene prvi put počele organizirano natjecati!? Tada bismo vjerojatno trebali govoriti o hazeni - preteči ženskog rukometa (na otvorenom), a koja je stigla iz Češke početkom 20. stoljeća", piše nam Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ne bi bilo zabune, na prostoru Hrvatske se sportovi i sportska natjecanja održavaju stoljećima. Najstariji pisani podatak o igranju loptom seže u Dubrovnik u davnu 1448. godinu, a u istom gradu je zabilježeno i natjecanje privatnih mačevalačkih škola 1491.. Na Korčuli je 1603. godine održana veslačka regata na kojoj su sudjelovali Splićani i Makarani, ali prema dostupnim podacima Zadar je mjesto na kojem je prvi put zabilježeno sportsko nadmetanje.

Od Zadra do Alke

Riječ je o natjecanju u gađanju lukom i strijelom koje datira u 1409. godinu. Vjerojatno su se natjecanja tog tipa održavala i ranije, ali se nisu bilježila.
Također, treba istaknuti kako Sinjska alka ima tradiciju dulju od tristo godina, točnije održava se od 1715. godine te je najstarije kontinuirano natjecanje u Hrvatskoj no nije kategorizirano kao sportsko nadmetanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj treba spomenuti i najstarije organizirane klubove na prostoru Lijepe naše. Budući da je u cijeloj Europi prvi organizirani sport bilo streljaštvo, u Osijeku je 1784. nastalo najstarije organizirano sportsko društvo u Hrvatskoj - Građansko streljačko društvo Osijek, a dvije godine kasnije utemeljeno je istoimeno društvo i u Zagrebu.
Krajem 19. i u prvim godinama 20. stoljeća - u Hrvatsku stižu nogomet, hokej, tenis, atletika, gimnastika, klizanje…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo