PLIVAČU NAGRADA SPORTS ILLUSTRATEDA / Michael Phelps sportaš godine

Image

Osmerostruki osvajač zlatnih medalja s OI u Pekingu, 23-godišnji Amerikanac Michael Phelps, prvi je plivač izabran za sportsku osobu godine u izboru američkog magazina

2.12.2008.
15:52
VOYO logo

Novinari Sports Illustrateda biraju najbolje već pune 54 godine. Pobjednici su uglavnom Amerikanci iz razvikanijih momčadskih sportova. Plivač nikad nije ponio tu laskavu titulu. Godine 1972., kada je Mark Spitz na Olimpijskim igrama u Münchenu otplivao za sedam zlata, najboljim je proglašen trener košarkaške sveučilišne momčadi UCLA, John Wooden.

Phelpsovih osam olimpijskih zlata ovaj put u uglednom tjedniku nisu mogli ignorirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to jedna od najlakših odluka u povijesti izbora. Očito je da Phelps nije samo promijenio svijet plivanja, već čitav olimpijski krajobraz", izjavio je urednik SI-ja Terry McDonell.

"Iskreno, osjećam se i danas jednako kao što sam se osjećao čitavog života. Radim ono što volim i bio sam u stanju postići što sam namjeravao postići ove godine. Bila je to godina iz snova, i definitivno sam dobio sve što sam priželjkivao. Nisam mogao više", izjavio je vjeojatno nabolji plivač svih vremena tijekom prigodnog fotografiranja za naslovnicu magazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Phelps je učinio nešto što uspijeva samo rijetkima: desetine tisuća Amerikanaca svojim je uspjesima natjerao u bazene diljem Amerike, baviti se sportom o kojemu ranije nisu ni pomišljali.

Prošle godine nagradu je uzeo Brett Favre, quarterback NFL momčadi New York Jetsa, koji je prošle godine igrao za Green Bay.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nogometaši, košarkaši i bejzbolaši nekako su poznatiji, bliži publici. Uspjeti privući toliku pozornost Amerikanaca plivanjem nešto je što sam oduvijek želio dati svom sportu", zaključio je laureat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo