Hrvatsko sportsko čudo! Kao da smo lansirali ekspediciju na Mjesec!

'Kao da Cibona zaigra u NBA ligi', najbolji je opis što znači ulazak Medveščaka u KHL, koji je dao predsjednik tog kluba Damir Gojanović.

30.4.2013.
8:37
VOYO logo

Kao da Cibona zaigra u NBA ligi, ali da joj i plate da bi igrala. Takav bi opis bio nešto točniji. Samo košarka je (bila) naš sportski ponos, a hokej manje-više egzotika. Ipak, to ne smeta Medveščaku da od jeseni u drugoj najboljoj hokejaškoj ligi na svijetu (KHL-u) leti na ruski pogon. Taj 'poguranac' će stići od Gazproma, a i ostalih ruskih tvrtki koje ulažu desetine milijuna eura u omiljene hokejaške igračke.

Ubacit će ih i u Hrvatsku. Zašto? E, to je pitanje za milijunaša. Odgovor je negdje u sredini. Predsjednik KHL-a Aleksandar Medvedev voli Hrvatsku, ljetuje u Dubrovniku i uživa u Jadranu, ali ne toliko da bi bacao desetine milijuna eura u vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KHL je ruski odgovor NHL-u, želja da stvore najbolju ligu na svijetu, ali i sami su svjesni da ne mogu preko noći. Najbolji europski klubovi i lige nisu pali pod njihovim milijunima, plodnih tržišta za rusku hokejašku okupaciju – nema. Jedva su se uspjeli probiti do Slovačke i Češke. Ostatak Europe, jako teško. Finska, Švedska i Švicarska im ne žele otvoriti vrata i uništiti vlastitu ligu. I tu smo došli do Medveščaka.

Medvedev je vidio punu dvoranu, ogroman entuzijazam Damira Gojanovića i priča je krenula. Još i prve godine Ebela. Tada nitko nije mogao vjerovati u to. Samo i igranje u profesionalnoj austrijskoj ligi je nešto apstraktno za polumrak i amaterizam hrvatskog hokeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Medveščak je odlično marketinški odigrao te sudbonosne 2009. godine u Ebelu. Navijači su napunili tribine i zaljubili se u momčad koja je ostavila srce na ledu. Nisu bili najbolji, ali davali su sve od sebe. Klub je shvatio da treba prodati svoj proizvod navijačima i na tržištu tražiti svaku sponzorsku kunu, a ne kao velika većina u našem sportu čekati gradske i državne donacije i – prigovarati. Navijači su to prepoznali i krenula je hokejaška ludnica koja još nije stala. Pun Dom sportova, Šalata, Arena Zagreb i pulska Arena.

Stigla je kriza, Ebel je malo tržište i Medveščak je tu teško krpao proračun. Vukli su dobre i loše poteze, radili na probijanju u Rusiju i – uspjeli. Damir Gojanović je uspio nešto 'nemoguće'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma, kao da je Hrvatska lansirala svemirsku ekspediciju i spustila se na Mjesec. Jer, ne zaboravite, u Lijepoj našoj postoje četiri hokejaška kluba i dva zatvorena klizališta. I samo jedan igrač koji može igrati u KHL-u, ali Borna Rendulić igra u Finskoj i zadivljuje NHL skaute. Do prije pet godina, ovdje su hokejaši ispred rodbine i fanatika igrali za džeparac, a na jesen stižu igrači poput Aleksandra Radulova, koji godišnje primaju devet milijuna eura.

Damir Gojanović tek sada ne može mirno spavati. Ušli su u KHL, ali tek sada nastaju problemi za njegovu ekipu. Kako složiti momčad za ovu, ali i tri sljedeće sezone. I kako zakrpati proračun, jer Rusi su najavili da će tri godine davati lovu, a onda će pipa presušiti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo