NE IDEMO NA SP / Nevjerojatan debakl Hrvatske. Imali smo Fince u šaci do kraja utakmice, a onda je nastala katastrofa

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Uz ovakvu igru Hrvatska, moramo biti realni, nije niti zaslužila plasman na SP

3.7.2022.
19:39
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski košarkaši poraženi su od Finske sa 79-81 (17-21, 17-22, 27-17, 18-21) u utakmici posljednjeg kola skupine C prvog kruga europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., odigranoj u nedjelju u riječkoj dvorani Zamet, i tako su ostali bez plasmana u drugi krug.

Hrvatska je teško mogla lošije otvoriti utakmicu. Bojan Bogdanović je promašio dva slobodna bacanja i imao izgubljenu loptu, Mario Hezonja je promašio prva tri šuta, a jedini koš, još u prvoj minuti, došao je kao plod skoka u napadu Ivice Zubca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finci su nakon toga ubacili 14 poena zaredom. Lauri Markkanen je pogodio dvije trice, Sasu Salin i Alexander Madsen po jednu. Markkanen je pritom bio i glavni kreator s dvije asistencije.

Image
Image

Katastrofalan početak

Ulaskom Tonija Perkovića umjesto Hezonje Hrvatska je dobila jednog raspoloženog šutera koji je pogodio svoja prva dva šuta za tricu, jedini kojemu je to uspjelo od izabranika Damira Mulaomerovića u prvoj četvrtini. Taktičko prilagođavanje šuterski raspoloženim Fincima očitovalo se u zamjeni Zubca Draganom Benderom, što je donijelo rezultata, jer Markkanen više nije bio produktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Finska je i nakon sedam minuta igre još uvijek bila u dvoznamenkastoj prednosti (19-8). Do kraja četvrtine Hrvatska je napravila 9-2 i nakon 10 minuta imala pristojna četiri koša zaostatka (17-21) s obzirom na otvaranje dvoboja.

Nažalost, druga četvrtina nije donijela pomak na bolje u igri hrvatske reprezentacije. Napadi su se previše svodili na pojedinačne pokušaje, što je većinom donosilo šuteve iz teških situacija, a samim time i promašaje. Finci su kontrolirali skok i koristili svaku priliku za lake koševe iz kontranapada. Od 23-27 u 14. minuti naši su košarkaši dopustili Fincima seriju 8-0 kojom su gosti ponovno došli do +12 (35-23) u 16. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponajviše zahvaljujući Ivici Zubcu Hrvatska se još jednom vratila na jednoznamenkasti zaostatak. Zubac je pogađao, skakao, asistirao i blokirao. Hezonja je pripomogao jednom realiziranom kontrom i teškim šutom iz okreta za 32-36 minutu i pol prije kraja poluvremena.

Problem je bio što je do tog trenutka hrvatska reprezentacija napravila ukupno pet osobnih pogrešaka. Mekana i spora hrvatska obrana nije znala kako zaustaviti rastrčane i raspucane Fince, što je došlo na naplatu i u završnici druge četvrtine. Markkanen se još jednom ukazao i pogodio svoju treću tricu, a Madsen zakucao u polukontri za +9 (41-32). S tom je prednošću Finska ušla u drugo poluvrijeme (43-34).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom poluvrmeenu Finci su imali sedam šuteva više, ispucali su čak 23 trice i pogodili šest. Hrvatska je za tricu gađala 2/11. Glavna razlika je nastala u šutu za dvicu: Finci su gađali 12/19, a Hrvati 10/24.

Image
Image

Preokret nakon poluvremena

Iako su Finci na početku drugog poluvremena opet došli do dvoznamenkaste prednosti (45-34), treća četvrtina je donijela veliki preokret u energiji koju su hrvatski košarkaši donijeli na parket. Samo zahvaljujući teškim tricama Madsena i Salina gostujuća reprezentacija je u 25. minuti još uvijek bila na +10 (57-47).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tada je uslijedilo više od pet minuta u kojima je Hrvatska izgledala sjajno. Obrana je bila čvrsta i pokretljiva, a u napadu su hrvatski košarkaši bili rastrčani i raspucani. Petorka u kojoj su uz Zubca i Bogdanovića bila Gnjidić, Prkačin i Perković napravila je 11-0 i donijela Hrvatskoj prvo vodstvo nakon početnih 2-0. Prednost je u zadnjoj minuti na +4 podigao Mario Hezonja pogodivši tricu za 61-57. Nažalost, euforiju je sa zvukom sirene za kraj četvrtine smirio Miro Little pogodivši tricu za 61-60.

Teški uvjeti za igranje, velika sparina u dvorani, i nakupljeni umotr igrača rezultirao je manjim brojem koševa u zadnjoj četvrtini, tako da se kapital od pet koševa (72-67), koji je Hrvatska stekla za zadnje četiri minute, kad je Bogdanović pogodio tri slobodna bacanja, činio većim nego što je to doista i bio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je ulijevalo optimizam bila je obrana hrvatskih košarkaša koja suparnicima više nije dopuštala lagane koševe. Na 2:49 minuta prije kraja Zubac je hrabro ušao u Markkanena, pogodio horok i dodatno slobodno bacanje za 76-70, a 50 sekundi poslije, nakon skoka u napadu, donio je još jednim horokom +8 (78-70).

Image
Image

Triler u završnici

Na ulazu u posljednju minutu Lovro Gnjidić je kod 78-73 iskusno izborio dva bacanja na isteku napada, ali je oba promašio, da bi Finci odmah dobili dva bacanja na drugoj strani. Za razliku od Gnjidića, Elias Valtonen je pogodio oba i smanjio na 78-75, kad su do kraja ostalo 52 sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salinova nesportska osobna na centru odvela je Bogdanovića na crtu 44 sekunde prije kraja. Bojan je prvo promašio slobodno bacanje, drugo pogodio za +4 (79-75), a u sljedećem napadu nije uspio pogoditi za dva, kao ni Zubac nakon skoka u napadu.

Finci su tricom Mxhunija došli na samo -1 (79-78) 23 sekunde prije kraja. U sljedećem napadu fauliran je Gnjidić, ali je još jednom promašio oba bacanja i dao priliku Fincima za pobjedu. Markkanen i Koponen su izigrali Bogdanovića i Hezonju, a krilni centar Cleveland Cavaliersa je pogodio tricu iz kornera za finsko vodstvo 81-79. Hrvatskoj su ostale 4.3 sekunde za akciju spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogdanović je dobio loptu, pucao tricu za pobjedu preko Madsena i promašio, ali je Markkanen napravio faul na Zubcu u borbi za skok i tako je hrvatski centar dobio priliku odvesti utakmicu u produžetak. Nažalost, promašio je prvo slobodno bacanje, namjerno promašio drugo, ali je lopta završila u rukama Finaca, a time i pobjeda koja je Hrvatsku izbacila iz drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023.

Image
Image

Bez obzira na završetak, Ivica Zubac je zaslužio epitet najboljeg hrvatskog igrača na ovoj utakmici. Ubacio je 21 koš, imao osam skokova i tri blokade. Bacanja je, nažalost, gađao 3/7.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojan Bogdanović je postigao 21 koša, ali uz šut iz igre 5/16. Dodao je tome šest skokova i četiri asistencije. Mario Hezonja je za 13 poena potrošio 14 šuteva (5/14).

Fince je predvodio Lauri Markkanen sa 19 koševa i sedam skokova. Sasu Salin je ubacio 14, a Alexander Madsen 10 poena uz osam skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finska je sa učinkom 5-1 vrlo blizu plasmanu na Svjetsko prvenstvo. Slovenija je završila na drugom mjestu u skupini C s učinkom 4-2, a Švedska je treća sa 2-4. Hrvatska je ostala na samo jednoj pobjedi (1-5) i bez mogućnosti da se 2023. pojavi na svjetskoj košarkaškoj smotri, na kojoj je posljednji put bila 2014. u Španjolskoj.

-----------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Hrvatska - Finska 79:81

HRVATSKA: Filipović, M. Drežnjak, Hezonja, Bogdanović, Zubac, Rogić, Gnjidić, Perković, Prkačin, Žižić, Bender, D. Drežnjak

FINSKA: Maxhuni, Salin, Valtonen, Jantunen, Markkanen, Little, Huff, Koponen, Nkamhoua, Madsen, Seppala, Palm

Tekst se nastavlja ispod oglasa

------------

UŽIVO TIJEK UTAKMICE

Četvrta četvrtina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10' - Zubac je imao dva bacanja, ali je oba promašio. Katastrofa, samo to ćemo reći.

10' - Napravljen je prekršaj na Zubcu s istekom vremena i traje provjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 ' - Ne možemo vjerovati! Hrvatska je prosula svu prednost i sada gubi!

10' - Triler u završnici, Hrvatska je prokockala prednost i Finci su došli na minus jedan! Gnjidić je promašio čak četiri slobodna bacanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10' - Finci pritišću i koriste naše greške te smanjuju na minus tri.

10' - Smanjuje malo Finska, ali zaista je malo do kraja i teško da se mogu izvući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8' - Jaoooo! Hrvatska ima plus osam i vrlo je malo vremena ostalo do kraja utakmice. Jako je važno da ovdje pobijedimo u pitanju je plasman na Svjetsko prvenstvo.

8' - Smanjuje Finska preko Madsena, ali samo nakratko, brzo se Hrvatska vratila na plus pet.

8' - Zubac je pogodio jedno slobodno bacanje.

7' - Ali ne da se Hrvatska, ne da se Hrvatska! Idemo na plus pet! Babo je iznudio tri slobodna bacanja i sve ih pogađa.

6' - Finci hvataju priključak, nije ovo još gotovo, sada treba biti maksimalno koncentriran. Jantunen je zabio.

5' - Prkačiiiin! Idemo na plus četiri opet. Još je malo do kraja.

4' - Približava se Finska, nisu se predali i ovo će biti vrlo napeta završnica. Hezonja je promašio, Markkanen zabio.

3' - Bježi Hrvatska na plus četiri, Bogdanović je lijepo pogodio.

2' - Smanjuju odmah Finci, Maxhuni pogađa, ali Hezonja odmah uzvraća s druge strane.

1' - Dobro otvaranje, Finci prvo vraćaju egal, ali Hrvatska brzo vraća vodstvo. Markkanen je zabio iz slobodnog, a Hezonja pogađa za dva.

Treća četvrtina (27:17)

10' - Hrvatska povećava vodstvo nakratko Hezonja je zabio za tri, ali Finci se vraćaju u igru na minus 1.

9' - Hrvatska vodi! Kakav preokret kakva ludnica. Prkačin je brutalno zakucao, a onda je i Babo pogodio za vodstvo. Imamo seriju od 11:0.

8' - Nevjerojatno igra Hrvatska u ovim trenucima. Stigli smo na minus jedan!

7' - Filipović pogađa!!! Evo nas približavamo se.

6' - Drži se Hrvatska, evo nas na minus pet. Gdnjidić je ubacio.

5' - Rasplamsala se utakmica, Hrvatska igra bolje, ali opet puno griješe u prijelomnim trenucima i Finci su opet na plus 10. Madsenu je ušla trica, Zubac je zabio za nas.

4' - Opet Bogdanović pogađa za dva, ali Finci se odmah odljepljuju...

3' - Pogađa Babo i slobodna bacanja.

2' - Bogdanović konačno zabija!

1' - Valtonen zabija za Fince, nakon promašaja Hezonje, a onda s druge strane uzvraća Zubac.

1' - Nastavlja se utakmica.

Poluvrijeme.

Druga četvrtina (17:22)

10' - Za kraj četvrtine Finci pogađaju i odlaze na poluvrijeme s prednosti od plus devet. Markkanen je zabio i sada je on prvi strijelac utakmice s 11 poena.

10' - Hezonja zabija, ali Markkanen pogađa tricu, a nakon toga i Madsen zakucava. Bender je postigao svoje prve poene za nas.

9' - Evo nas na minus šest. Zubac je zabio i najbolji je strijelac na utakmici s devet poena. Igra još uvijek nije bog zna kakva, ali budemo li iskorištavali pogreške gostiju možda i bude nešto.

8' - Zubac je lijepo dao za Filipovića i ovaj lako zabija. Ajde možda još nije sve izgubljeno.

7' - Uzeli smo loptu Fincima nakon slobodnog bacanja i Hezonja je smanjio na minus devet.

7' - Smanjila je Hrvatska Zubac je zakucao, ali što to vrijedi kad nam se čini da samo on igra. Trenutno je na osam poena, dok Perković ima sedam.

6' - Nastavlja se dominacija Finaca, Hrvatska opet griješi, a čini se da gosti više neće dozvoliti priključivanje.

4' - Neumoljivi su Finci, evo ih već na plus osam, neće ovo biti laka utakmica. Ponovo su se zaredale greške i Valtonen i Little su to kaznili. Šteta.

4' - Rasplamsala se utakmica, Finci su odmah dodali gas i odmaknuli se na plus pet.

3' - Uzvraća Hrvatska fino, držimo korak za sada na minus dva smo samo! Hezonja i Zubac su nas vratili u život.

1' - Prvi poeni u nastavku idu Fincima. Huff je zabio.

Prva četvrtina (17:21)

10' - Kraj prve četvrtine i plus četiri za Fince. Još je i dobar rezultat s obzirom na to kako loše igra Hrvatska.

9' - Bogdanović je izborio slobodna bacanja i oba je pogodio.

8' - Trica Perkovića i Babo postiže slobodno bacanje.

7' - Finci se odljepljuju, Hrvatska igra dosta nervozno i puno je grešaka.

5' - Mulaomerović je poslao u igru Perkovića i ovaj je pogodio tricu, Hrvatska se polako vraća u igru.

5' - Finci se dižu na 14 poena, ali eto i Hrvatska je malo smanjila zaostatak, pogodio je za nas Prkačin.

4' - Još grešaka Hrvatske, Markkanen je sjajan i ponovo pogađa sad na 11!

4' - Hezonja je dobio tehničku i to s klupe, a Finci trpaju i dalje. Ne izgleda ovo dobro.

3' - Finci kreću silovito, ubacili su dvije trice i već je 6:2, a onda griješi i Prkačin i evo ih na 8:2

2' - Zubac je ubacio za Hrvatsku.

1' - Počela je utakmica.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo