TEŽAK TERET / Roko Ukić otvorio dušu: 'Nisu nas nikad priznali kao pobjednike, nismo bili takva klasa'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ukić je u hrvatsku reprezentaciju pozvan još 2022., s nepunih 17 godina, a prvi nastup na velikom natjecanju imao je na Europskom prvenstvu 2005.

20.2.2024.
13:05
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Roko Leni Ukić, dugogodišnji hrvatski košarkaški reprezentativac koji je obilježio posljednja dva desetljaća, završio je igračku karijeru ove veljače u dresu Splita, nakon čega je dao veliki intervju srpskom portalu Alo u kojemu se osvrnuo na svoju odluku i govorio o svom košarkaškom putu.

Image
RIJEČ DUGOGODIŠNJEG KAPETANA /

Roko Ukić za RTL komentirao NBA Draft, a otkrio je i što misli o jedinom Hrvatu koji je izabran ove godine

Image
RIJEČ DUGOGODIŠNJEG KAPETANA /

Roko Ukić za RTL komentirao NBA Draft, a otkrio je i što misli o jedinom Hrvatu koji je izabran ove godine

"Donio sam odluku već prije. Vidio sam da moje telijo ne funkcionira na način na koji bi trebalo funkcionirati tijelo profesionalnog sportaša, što je normalno s obzirom na to da imam skoro 40 godina i toliko utakmica i 'kilometraže' iza sebe. To je bila racionalna i mirna odluka, bez neke filozofije. Osjećam se skroz normalno", objasio je na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukić je u reprezentaciju pozvan još 2022., s nepunih 17 godina, a prvi nastup na velikom natjecanju imao je na Europskom prvenstvu 2005. Bio je dugo prvi izbor na poziciji playmakera, no našoj košarci u tom razdoblju nije dobro išlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Bilo je teško iznijeti teret, s obzirom na to da on temeljio na igračima svjetske klase koji su bili još u bivšoj zemlji, a kasnije i prvim godinama samostalnosti, poput Dražena Petrovića, Dina Rađe, Tonija Kukoča… To su svjetske klase od igrača. Moramo biti iskreni i reći da nitko od nas kasnije nije klasa Petrovića i Kukoča, to je činjenica. Ljudi su nas stalno uspoređivali s njima, bilo je jako teško pratiti taj korak i ući u te cipele koje su postavili. Bilo je više frustrirajućih trenutaka nego lijepih, jer su ta očekivanja bila veća od objektivnih, i onda se često ulazilo u razočaranja", rekao je pa dodao:

"Igrači moje generacije i ja smo konstantno pokušavali dati svoj maksimum. To je nekada bilo dovoljno za četvrto, nekada peto, nekad sedmo mjesto… Nikada za medalju, to je nešto što se sigurno bilježilo, prije svega u našoj zemlji. Nismo do kraja priznati kao pobjednici, ali ja znam da smo dali sve od sebe u svakom trenutku. Nekada je nedostajalo malo pameti, nekada malo kvalitete, nekada malo sreće… To je iza nas, a ja znam da smo dali sve od sebe i to je jedino što jedan sportaš može napraviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u Rumunjskoj može napraviti veliki korak prema prvom mjestu! Dvoboj 28. veljače pratite na Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo