NA SAMOM DNU / Neven Spahija za RTL govorio o rasulu u hrvatskoj košarci i otkrio što misli o strancima u reprezentaciji

Smatra da klubovi koji ne igraju sa strancima moraju biti sufinancirani i nagrađivani od košarkaškog saveza jer oni razvijaju svoje igrače i ulažu u svoje trenere

5.7.2022.
20:55
VOYO logo

"Hrvatska liga je najslabija u Europi, ne možete se okupiti dva dana prije utakmice i misliti da ćete pobijediti Sloveniju" - poručio je za RTL bivši izbornik košarkaške reprezentacije Neven Spahija. Koliko je situacija ozbiljna, gdje on vidi rješenje hrvatske košarke i je li vrijeme za ostavke u HKS-u?

Da je situacija u košarkaškoj sumrak sagi ozbiljna, govori i činjenica da predsjednik Saveza, izbornik i kapetan reprezentacije - nisu sigurni hoće li više biti na svojim pozicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne možete se okupiti dva dana prije i misliti da ćete pobijediti Sloveniju'

Ovdje, recimo, još nismo bili - pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025. Hrvatska je sada u rangu jedne Rumunjske, Cipra, Švicarske, Austrije i Danske. A problem je dublji od viđenog u Ljubljani i Rijeci, govori bivši izbornik Neven Spahija.

Image
Veliko razočarenje /

Hrvatski košarkaši izgubili nemoguće i ostali bez plasmana na Svjetsko prvenstvo

Image
Veliko razočarenje /

Hrvatski košarkaši izgubili nemoguće i ostali bez plasmana na Svjetsko prvenstvo

'Ne radi se samo o ove dvije utakmice. Problem hrvatske košarke je vrlo slaba liga, mi više ne proizvodimo igrače srednje klase koji bi pomogli NBA igrače koji su bez razloga kritizirani. Problem igre reprezentacije je što ti dečki nikad nisu zajedno. Dva ponajbolja igrača u reprezentaciji dođu dva dana prije utakmice sa Slovenijom koja u ovom sastavu igra već dugo - oni su europski prvaci. A mi prvi put igramo u ovom sastavu, to je jedan proces. Ne možete se okupiti dva dana prije i misliti da ćete pobijediti Sloveniju', kazao je Spahija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja sam apsolutno protiv'

Pri tome smatra da klubovi koji ne igraju sa strancima moraju biti sufinancirani i nagrađivani od košarkaškog saveza jer oni razvijaju svoje igrače i ulažu u svoje trenere. A je li Spahija za ulaganje u stranca u reprezentaciji?

"Ja sam apsolutno protiv. O kome se radi? Mi stalno pričamo o nekom igraču koji je u zraku i koji bi trebao napraviti naše igrače boljima. Ja sam za duži i teži put, ali ako dovedete ime respektabilno da će pomoći reprezentaciji - neka igra", konstatirao je pa onda nastavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako mi znamo i ako je netko zadužen za struku da misli da su Gnjidić i Prkačin budućnost hrvatske košarke, oni moraju igrati odmah. Pa ako izgubite s njima utakmicu, znate da ste dobili zalog za budućnost", tvrdi Spahija.

'Naravno da treba odgovarati'

A čest alibi za rezultate su izostanci NBA igrača. No kad pogledamo da je Hrvatska u posljednjih sedam utakmica s njima pobijedila jedino Tunis - ni to nije opravdanje. Treba li na kraju netko odgovarati za hrvatsku košarku koja više ne opstaje ni na aparatima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da treba odgovarat, ali imate Eurobasket - kako ćete mijenjati strukturu - to je po meni gotovo nemoguće. Ja sam se pobunio na rad saveza na samom početku nakon godinu dana kad sam vidio u kojem pravcu to ide. Da li oni trebaju otić ili ne - to u svakom slučaju ovisi o njima i Upravnom odboru, ali to nije predmet moga razmišljanja. To su konkretne stvari", zaključio je bivši izbornik za RTL.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo