Coach Pop / Neponovljivi Gregg Popovich: Najbolji NBA trener svih vremena i puno više od toga

Image
Foto: Lukas Schulze/DPA/PIXSELL

Gregg Popovich je, kako na terenu tako i van terena, utjecao na jednu NBA organizaciju možda više od bilo koje druge osobe u povijesti sporta.

19.3.2022.
13:00
Lukas Schulze/DPA/PIXSELL
VOYO logo

S pobjedom San Antonio Spursa protiv Utah Jazza za koje nastupa Bojan Bogdanović, američki trener Gregg Popovich postao je službeno trener s najviše pobjeda u povijesti NBA lige.

Trener Spursa upisao je 1336 pobjedu u trenerskoj karijeri s čime je prestigao Dona Nelsona, koji je u svojoj bogatoj karijeri skupio 1335 pobjeda. Blizu je i Lenny Wilkens, koji je igrače trenirao u 1332 pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni 'Coach Pop' oborio je raznorazne rekorde tijekom svoje 26-godišnje karijere. Preuzeo je San Antonio 1996. godine, a zajedno su ispisali povijest. Tu su naslovi NBA prvaka 1999, 2003, 2005, 2007 i 2014. godine. Uz to, bili su u finalu i 2013. 

Pop je tri puta izabran kao NBA trenerom godine. To je bilo 2003, 2012 i 2014. godine. Četiri je puta vodio Zapadnu konferenciju na All-Star utakmicama, a bio je i prvi trener američke košarkaške reprezentacije na Olimpijskim igrama u Tokiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potomak hrvatsko-srpskih roditelja koji su migrirali u SAD

Popovich je američke nacionalnosti, ali rodio se u hrvatsko-srpskoj obitelji. Rodio se 28. siječnja 1949. u istočnom Chicagu kao sin Raymonda i Katherine Popovich. Njegovi su roditelji bili imigranti. Otac mu potječe iz Srbije, dok je majka Katherine iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubav za košarku Popovich je razvio rano u životu. Igrao je za košarkašku momčad američke zračne postrojbe, a bio je i njihov kapetan i vodeći strijelac. Diplomirao je akademiju 1970. s diplomom u Sovjetskim studijima i završenog treninga. Razmatrao je karijeru CIA-u, ali se predomislio.  

Image
Prvaci u problemu... /

Igračima KK Zadra nisu isplaćene plaće, a direktor kluba za RTL najavljuje: 'Isplata ide već danas, najkasnije sutra'

Image
Prvaci u problemu... /

Igračima KK Zadra nisu isplaćene plaće, a direktor kluba za RTL najavljuje: 'Isplata ide već danas, najkasnije sutra'

Zajedno s košarkaškom ekipom američke vojske Popovich je putovao u istočnu Europu i Rusku Sovjetsku Republiku. Brzo se vratio u akademiju američke zračne postrojbe, gdje je postao pomoćni trener od 1973. do 1979.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1985. godine Pop je uzeo godinu odmora prije nego što je donio odluku za nastavak karijere. Proveo je pola sezone kao volunter i pomoćni trener Kansasa. Oni su mu nudili priliku da radi direktno sa svojim bivšim mentorom, Larryjem Brownom s kojim je razvio duboko prijateljstvo. 

Image
Foto: Profimedia

Dolazak u NBA

S početkom sezone 1987/88. Popovich se pridružio stručnom osoblju San Antionio Spursa koji su zaposlili Larryja Browna. Upravo je Pop iduće četiri godine bio njegov prvi pomoćnik do 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je vlasnik Red McCombs otpustio cijeli trenerski stožer. I dok je Brown postao glavnim trenerom LA Clippers, Popovich je postao asistent, ni manje ni više, Donu Nelsonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Presudna godina za Spurse bila je 1993. kada je franšizu kupio Peter Halt. On je zaposlio Popovicha kao generalnog menadžera i dopredsjednika franšize. Nakon razočaravajućeg ulaska u sezonu 1996-97, Pop je odlučio riješiti dužnosti trenera Boba Hilla i sam sebe zaposliti u ulozi trenera. Spursi su tu szeonu završili sa samo 20 pobjeda u 82 utakmice, a dobili su i prvi odabir drafta.

S tim odabirom uzeli su Tima Duncana, a dovoljno je reći da je on u idućih 20 godina izrastao u najboljeg krilnog centra svih vremena i da su s njime Spursi osvojili pet NBA naslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spursi su brzo postali sinonim za timsku atmosferu, snagu kolektiva i timsku košarku

Pop i Spursi uzeli su prvi naslov 1999. u finalu protiv NY Knicks. Duncan je već u drugoj sezoni trpao 27 poena i 14 skokova u finalu i time se sa samo 23 godine etabilirao kao ponajbolji igrač u ligi nakon Jordana. Nakon što su Lakersi nanizali tri Larry O'Briena u nizu, Spursi su se vratili osvajanju prstena 2003. godine, ponovno s Duncanom kao MVP-em.

Isti se scenarij ponovio i dvije godine, poslije, kada je Duncan uzeo treći naslov MVP-a finala i s 28 godina imao tri naslova prvaka i tri MVP-a finala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su ih kroz povijest vukle legende košarke, kao što je u 70-ima i ranim 80-ima bio George 'Iceman' Gervin i kasnije i David Robinson i Duncan, Spursi su s Popovichem postali simbol timske košarke u NBA ligi. Pop je to ostvario prvenstveno nevjerojatnim skautiranjem, a njegov krug popraćenih igrača uključivao je i međunarodne igrače. Tako je Popovich u drugoj rundi drafta upecao i legendarnog Manu Ginobillija. 

Pomogao i R.C. Buford, kojem je Pop ustupio mjesto generalnog menadžera 2002. godine nakon što je osam godina bio glavni skaut franšize. Obojica su počeli zajedno u Spursima 1988. pod Brownom, a dva desetljeća povijesti vodili su najboljom NBA franšizom. Popovich je triput izglasan najboljim trenerom NBA lige. Točnije, to je bilo 2003, 2012. i 2014. godine kada su Spursi uzeli peti naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popovich je vodio Spurse do pobjedničkog omjera u 22 uzastopne NBA sezone, s čime je apsolutni rekorder NBA lige i teško je reći kada će mu se itko ikada približiti. On je, kako na terenu tako i van terena, utjecao na jednu NBA organizaciju možda više od bilo koje druge osobe u povijesti sporta. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo