OPROŠTAJ /

Legendarni Srbin se oprostio od Tvrdića: 'Ja sam bio nitko, a on je bio veliki Rato'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Za splitski je klub igrao 18 sezona i zabio 5561 koš

20.8.2024.
16:28
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Legenda splitske, hrvatske i jugoslavenske košarke Ratomir Tvrdić, jedan od najvećih igrača Jugoplastike, umro je u 81. godini.

Image
VELIKAN JUGOPLASTIKE /

Umro legendarni splitski košarkaš Ratomir Tvrdić

Image
VELIKAN JUGOPLASTIKE /

Umro legendarni splitski košarkaš Ratomir Tvrdić

Za splitski je klub igrao 18 sezona i zabio 5561 koš, a na oproštaju od aktivnog igranja 1977. godine u Splitu poklonila mu se FIBA-ina izabrana momčad, pišu u utorak hrvatski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdić je s Jugoplastikom osvojio dva državna prvenstva (1970. i 1977.) i tri kupa (1972., 1974. i 1977.). Dvaput je osvajao Kup Radivoja Koraća (1976. i 1977)., a bio je i doprvak Kupa europskih prvaka 1972. godine. S reprezentacijom bivše države je osvojio dva svjetska srebra (1967. i 1974. godina) i jedno zlato (1970.). U uspješnoj karijeri osvojio je i tri europska odličja, srebro 1969. te zlata 1973. i 1975.

Od Tvrdića se oprostila i legenda srpske košarkke Zoran Moka Slavnić, koji je s njim dijelio svlačionicu u reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maloprije sam se čuo s njegovom izabranicom posljednjih 15 godina. Naravno da smo evocirali sve ono što se događalo u životu mom i njegovom. To je moj prvi kapetan u reprezentaciji i osim toga što je bio jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena, mogu samo da kažem da kao me kao čovjek impresionirao i tako će mi ostati u sjećanju. Duhovit, dobre duše, kažu obično 'o pokojniku sve najbolje', ne. Ja samo govorim što zaista mislim, tako da… Jako mi je žao, ipak, imao je tek 80 godina i to je rano. Ovim putem svim onima koji su ga voljeli, pogotovo Bubi iskrena sućut", rekao je Slavnić za Telegraf.rs, pa dodao:

"Ja sam bio nitko, a on veliki Rato Tvrdić. Ja sam ga čuvao i vjerojatno sam mu bio dosadan, stalno sam lijepio flaster oko njega da ne bi dobio loptu, to je bio jedini način da ga zaustavim. Ono sve što smo imali na nivou Zvezda i Jugoplastika, to su bili veliki i jaki dueli. Ja kažem, ja sam bio nitko, a on je bio veliki Rato."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo