Glavu gore /

Grci idu u Pariz: Hrabra Hrvatska pala je od boljih protivnika

Image
Foto: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Glavni kanal RTL-a prenosio je finalnu utakmicu između Hrvatske i Grčke, a tekstualni live mogli ste pratiti na Net.hr

7.7.2024.
19:08
Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL
VOYO logo

Finale olimpijskog kvalifikacijskog turnira

Mjesto održavanja utakmice: Dvorana mira i prijateljstva (Pirej)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak: 20.00

Glavni kanal RTL-a i Voyo platforma prenose ovu utakmicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka košarkaška reprezentacija pobijedila je Hrvatsku sa 80-69 (22-22, 23-17, 21-14, 14-16) u finalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu, koji je u nedjelju završen u Dvorani mira i prijateljstva u Pireju.

Image
'TKO NE VJERUJE...' /

Pogledajte kako je 'Jordan iz Mostara' motivirao igrače za ključni dvoboj

Image
'TKO NE VJERUJE...' /

Pogledajte kako je 'Jordan iz Mostara' motivirao igrače za ključni dvoboj

Hrvatska košarkaška reprezentacija izgubila je u Pireju i time nije izborila Olimpijske igre. Grčka je bila bolji protivnik cijelu utakmicu. Hrvatska se vraćala i bila blizu, ali nakon loše napadačke treće četvrtine Grci su se odvojili na dvoznamenkastu prednost. Borila se još Hrvatska i bila živa do samoga kraja, ali nije išlo večeras u Pireju. Sve u svemu Hrvatska može biti zadovoljna turnirom jer je puno pokazala.

Grke je u pobjedi predvodio Antetokounmpo s 23 poena 8 skokova i 3 asistencije te raspucani Papagiannis s 19 poena i 2 skoka. Mučio je Hrvatsku Calathes koji je uz 14 poena imao 11 asistencija i 5 skokova. Kod Hrvatske najefikasniji je bio Ivica Zubac s 19 poena, 12 skokova i jednom asistencijom, Hezonja i sjajnio Drežnjak ubacili su 15 poena, dok je Dario Šarić imao double s 14 poena i 12 skokova.

Hrvatska je protiv Grčke izašla u sastavu Smith, Hezonja, Šarić, Drežnjak i Zubac. Drežnjak je upao umjesto Filipovića da očvrsne malo igru protiv snažnih Grka. Calathes, Walkup, Papanikolaou, Antetokounmpo, Papagiannis je bila grčka startna petorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrabra prva četvrtina Hrvatske

Hrvatska je imala prvi napad u kojemu je Hezonja iznudio dva slobodna bacanja od koji je realizirao oba. Ipak Grci odmah odgovaraju tricom. Nakon toga Šarić zabija prvi koš Hrvatske iz igre. Iako je Giannis promašio oba slobodna ubačaja Hrvatska to ne iskorištava i kažnjava na s Calathes za minimalno vodstvo Grka 5-4. Borba je koš za koš. Zabili su i Zubac i Drežnjak, ali raspoloženi su Giannis i Calathes kojeg previše puštamo u obrani i Grci vode tri razlike. Uspjela je Hrvatska dobrom obranom spriječiti Giannisa i okrenuti rezultat nakon dva slobodna Marija Hezonje. Grci su sve više počeli griješiti, promašili su čiste prilike i zatim već u 4. minuti prve četvrtine iskoristili bonus. Sjajna Šarićeva trica nakon brzopletosti Grka izdvaja Hrvatsku na +4, ali opet previše prostora za Papagiannisa koji pogađa tricu. Napadački nas predvodi Hezonja koji je s 10 koševa zabio gotovo polovicu hrvatskih koševa. No od toga su 6 bila slobodna bacanja. Borba je koš za koš, nije nas nažalost išla trica u prvoj četvrtini koja na kraju završava izjednačenim rezultatom 22-22.

Image
Foto: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Grci se odvojili, ali Zubac i Drežnjak vraćaju nadu

Drugu četvrtinu nismo najbolje počeli. Grci su odmah agresivno krenuli i vršili pritisak na Drežnjaka. Tvrdi je bio početak, Giannis je dobio više prostora i to Grk s dva povezana koša kažnjava za vodstvo Grčke. Opet nas ne idu trice, ali vadi nas Zubac sa skokom u napadu, košem i izborenim slobodnim bacanjem. Toliopoulos iskorištava poludistancu u kojoj Grci lako prolaze, ali vraća nas u legal Drežnjak. Opet se vodila igra koš za koš. Nemamo odgovor na trice Papagiannisa koji ih zabija tri i najbolji je strijelac Grka s 13 poena u prvih 15 minuta. Mučile su nas te lake trice Grka zbog čega je Sesar zvao time-out. Hrvatska se mučila napadački u drugoj četvrtini bez Hezonje i Šarića, ali i dalje je Hrvatska dobro izgledala defenzivno. Drežnjak kao da je skinuo prokletstvo trice u Pireju te je iz nemogućeg zabio i iznudio slobodno bacanje. Ali opet Papagiannis novom tricom povećava vodstvo tri minute prije poluvremena. Srećom tu je sjajni Zubac koji i s Giannisom na leđima smanjuje hrvatski zaostatak. Sjano igra i Drežnjak koji je povezao i drugu tricu za potpuno smanjenje velikog vodstva Grka dvije minute prije kraja druge četvrtine. Nažalost Hrvatska je olako puštala Giannisa da puca dugu dvojku i opet Grk kažnjava za lagano odvajanje Grčke. Grčka je završila poluvrijeme tricom i rezultatom 45-39, ali Hrvatska je mogla biti zadovoljna pokazanim na poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Treća četvrtina za zaborav

Na otvaranju poluvremena Grci su došli tricom Calathesa do najvećih +9, ali Hrvatska nije odustala te je pokušavala smanjiti rezultat kako bi dobro ušla u samu završnicu. Ali ne ide Hrvatskoj u napadu, opet ne ulazi trica, Smith je pogriješio u napadu gdje je dosuđena nošena. Jednostavno se morao dignuti napad jer obrana je bila bolja nego što rezultat govori. No opet je Drežnjak bio snajper na trici i smanjio je rezultat, ali samo nakratko jer Grci su opet pogodili s distance. Nema sreće Hrvatska, Calathes je promašio slobodno, ali nismo bili dobri u napadačkom skoku i Calathes kažnjava košem. Sesar je zbog toga pozvao novi time-out. To nije Hrvatskoj urodilo plodom. Opet je Calathes lako prolazio, a u napadu Hrvatska nije imala rješenja zbog čega je 4 minute prije kraja treće četvrtine Grčka imala +10. Sesar je bio primoran opet zvati time-out jer Hrvatska nije mogla zabiti već neko vrijeme, a Grci su imali čak +12. S dva slobodna smanjio je Drežnjak koji je bio najbolji strijelac uz Zubca s 13 poena prije kraja treće četvrtine. U popunosti smo izgubili napadački ritam u zadnjih 5 minuta i Grci završavaju treću četvrtinu s 66-53

Image
Foto: Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Grci dovršili posao, Hrvatska hrabro pala

Grci su ušli u zadnju četvrtinu s drugom petorkom, ali griješili si pa je odmah ušao Giannis, Šarić je sjajno pokupio otpadak i smanjio prednost, ali Hrvatska će imati još puno posla da preokrne Grke. Lavovski se borio Šarić, no ne može sve preko sjajnog Darija. Jako je neuredna bila prva polovica zadnje četvrtine s greškama i pogreškama u napadima obiju strana. Šarić je napokon smanjiona -10 sjajnom tricom, ali uzalud kad je Giannis opet olako zabio koš u sljedećem napadu. Peta trica Papagiannisa dvije i pol minute prije kraja dala je veliku prednost Grcima od +13 i to bi mogli biti ključni poeni na utakmici. Hrvatska nije uspjela u napadu u baciti u brzinu, došli su do -10, ali Giannis je minutu prije kraja izborio dva slobodna bacanja i zabio oba. Grk je zatim zapečatio sudbinu Hrvatske i zabio 30 sekundi prije kraja tricu od table. Grčka je na kraju pobjedila 80-69, ali Hrvatska može biti zadovoljna turnirom. Pokazala je hrabrost i borbenost, bila živa do kraja, ali nažalost Grci su bili bolji i zasluženo su osigurali plasman na Olimpijske igre.

Najava:

Hrvatska košarkaška reprezentacija lovi 'zadnji vlak' za Olimpijske igre u Parizu. Čeka je težak posao u Pireju jer ih u finalu dočekuje domaćin Grčka.

Hrvatska je sjajno otvorila kvalifikacijski turnir pobjedom protiv favorizirane Slovenije Luke Dončića.Poraz protiv Novoga Zelanda bolje ostaviti iza sebe jer su hrvatski košarkaši kasnije u hrabroj utakmici svladali Dominikansku Republiku nakon drame u završnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka, predvođena NBA zvijezdom, Giannisom Antetokounmpom, lako je dolazila do finala, svladavši bez problema Egipat i Dominikance u grupi, te porazivši u finalu Sloveniju s čak 28 razlike.

Bit će to teška utakmica u Pireju, protiv Hrvatske bit će tribine, ali i vjerojatno suci budući da uvijek dolazi do malog 'poguranca' za domaćine. no Hrvatska je najavila hrabru izvedbu, pa je sve moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je izbornik Josip Sesar imao manje od 24 sata za pripremu finala, nakon polufinala napalio je momčad za dvoboj s Grcima, pa se nadamo da će izaći hrabra Hrvatska na teren:

"Sad odmor, spavanje i samo vjera da možemo sutra nešto napraviti. Onaj tko ne vjeruje neka ostane u hotelu. Ja vjerujem da mi možemo osvojiti ovaj turnir", rekao je u videu koji je objavio HKS na mrežama.

Kako Sesar vidi utakmicu, ovako je rekao u najavi:

"Komentirali smo u svlačionici kako su se ovakve utakmice u prošlosti znale gubiti, nadam se da smo sada malo promijenili tu karmu i da ćemo ovakve utakmice privoditi u svoju korist."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RIječi mu se pozlatile. Sretno Hrvatska!

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo