HRVATSKA OSTALA BEZ OLIMPIJSKIH IGARA / Košarkaši pali u Splitu nakon velike drame, ni čudesna Bogdanovićeva predstava nije pomogla protiv Njemačke

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska neće ići na svoje pete olimpijske igre

3.7.2021.
15:47
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostala je bez izgleda za plasman na olimpijske igre u Tokiju nakon što je u polufinalu kvalifikacijskog turnira za OI kojem je domaćin Split, izgubila od Njemačke sa 76-86.

Hrvatska neće ići na svoje pete olimpijske igre, a Njemačka će svoju priliku tražiti u nedjelju u finalu protiv Brazila kojeg vodi Aco Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj nije pomogla niti fantastična predstava Bojana Bogdanović sa 38 koševa.

Nakon uvjerljivog poraza od Brazila i teško izborene pobjede protiv Tunisa, Hrvatska protiv Njemačke nije imala pravo na još jedan pogrešan korak. Samo je pobjeda ostavljala nadu za plasman na OI, dok je poraz značio i kraj. Na koncu su odabranici Veljka Mršića izgubili sa 10 razlike, premda su osam minuta prije kraja imali 10 koševa viška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci bolje otvorili

Njemačka je bolje ušla u susret i nakon šest minuta igre gosti su vodili 15-9. Hrvatska se mučila, no u završnici četvrtine je na krilima Bojana Bogdanovića okrenula rezultat i stigla do +5 (22-17), da bi četvrtina završila 23-19.

Image
HRVATSKA IMA GLASNU PODRŠKU U SPLITU /

Torcida stigla u Spaladium Arenu, ne pamtimo kad smo posljednji put vidjeli ovakve kadrove

Image
HRVATSKA IMA GLASNU PODRŠKU U SPLITU /

Torcida stigla u Spaladium Arenu, ne pamtimo kad smo posljednji put vidjeli ovakve kadrove

Nažalost, na otvaranju druge četvrtine Njemačka se serijom 12-3 vratila u vodstvo (31-26), a vrlo brzo stigla i do velikih devet razlike (37-28). U prve četiri i pol minute nastavka njemački košarkaši su zabili čak 18 koševa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se ponovo probudila u drugom dijelu četvrtine. Bogdanoviću se priključio Mario Hezonja i sa 10 koševa u nizu vratio nas je u igru izjednačivši na 43-43. U posljednjem napadu Bogdanović je položio za novo vodstvo Hrvatske (45-43) i "ludnicu" na tribinama Spaladium arene.

U tvrdoj i čvrstoj trećoj četvrtini s malo koševa, Hrvatska je došla do svoje najveće prednosti u susretu, osam razlike (60-52). Njemačka je do kraja ovog perioda uspjela smanjiti zaostatak za jedan koš, pa se u posljednjih 10 minuta ušlo s rezultatom 63-56.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poveli pa prokockali vodstvo

Hrvatska je na otvaranju zadnje dionice povela +10 (68-58), no naćalost nastavak je bio za zaborav. Njemačka se polako vraćala i četiri minute prije kraja je izjednačila na 74-74, a potom i povela 76-74. Minutu i 30 sekundi prije kraja njemačka vrsta je imala 80-76, a kada je Lo zabio dva bacanja za 82-76 35 sekundi prije kraja priči je bio kraj.

Hrvatsku je predvodio sjajni Bojan Bogdanović sa 38 koševa no to nije bilo dovoljno za pobjedu. Mario Hezonja je dodao 14 koševa, a Željko Šalić i Antonio Jordano po šest koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod naših suparnika najefikasniji su bili Maodo Lo sa 29 koševa i osam asistencija, Joshiko Saibou sa 13 i Andreas Obst sa 11 koševa.

Brazil u finalu

U ranijem terminu u drugom polufinalnom susretu Brazil, kojeg vodi hrvatski stručnjak Aco Petrović, je uvjerljivo svladao Meksiko 102-74.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil je predvodio Vitor Benite sa 22 koša, Rafael Luz dodao je 12, a Alex Garcia 11 poena. Kod Meksika najbolji su bili Francisco Cruz sa 18 i Gustavo Ayon sa 16 poena. 

Bila je to treća brazilska uvjerljiva pobjedu na kvalifikacijskom turniru u Splitu. Prije Meksika, Acini odabranici su u skupini svladali Tunis (83-57) i Hrvatsku (94-67).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale je u nedjelju u 19.30, a na OI u Tokio ide samo pobjednik finalnog susreta u Splitu.

UŽIVO

Njemačka - Hrvatska 86:76

Njemačka: Lo, Obst, Giffey, Voigtmann, Wagner; Bonga, Saibou, Wimberg, Benzing, Wank, Barthel, Thiemann

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska: Ukić, Babić, Bogdanović, Hezonja, Žižić; Bilan, Marčinković, Planinić, Drežnjak, Rogić, Šakić, Jordano

I kraj. Bogdanović je zabio polovicu naših poena, ali je izostalo snage i sreće u završnici te Nijemci idu u finale na Brazil u borbu za Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta četvrtina 86:76

40' Zadnji time-out za Hrvatsku koja traži čudo. Nakon time-outa, Hezonja promašuje, a Šakiću je suđen nesportski faul. Hrvatska je na -8, a Nijemci su uzeli svoju minutu odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39' Hrvatska je na -4, ima li snage da se vratimo?!

38' Lo se ponovno probudio kod Njemačke te ih vodi u završnici. Drama u Spaladium areni, bit će napeto do zadnje sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

37' Time-out Hrvatska. Mršić traži način za mirno doći do finala!

36' Imamo potpuno izjednačenu utakmicu do kraja. Barthel poravnava na 74:74!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35' Bogdanović ponovno ulazi pod obruč te pod prekršajem zabija nove poene, a zatim i s linije slobodnih bacanja kompletira igru za tri poena.

34' Druga trica Jordana na utakmici za +8 Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

33' Nakon nove trice Njemačke, Mršić je pozvao novi time-out.

32' Meka ruka Bogdanovića pogađa novu tricu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31' Hezonja podebljava svoj učinak te zabija svoj 14. poen.

Treća četvrtina 56:63

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30' Time-out im je urodio plodom. Četiri vezana poena za Njemačku. Za kraj treće četvrtine Babo je došao je do 30. poena i odveo Hrvatsku na +7!

29' Trica Bogdanovića i polaganje Šakića natjerali su trenera Rodla da pozove novi time-out. +8 je za Hrvatsku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28' S tribina se ne prestaje oriti navijačka pjesma! Ludnica u splitskoj Spaladium areni!

27' Babo je na 25, a Hrvatska na 55 poena i +5 nad Njemačkom!

26' Žižićeva sjajna igra pod obručem na obje strane! Polaganje u napadu, blokada u obrani.

25' Prvi poeni Rogića odveli su nas na +5, ali je Obst smanjio na -2.

22' Dvije minute bez koša s obje strane. Još čekamo čija obrana će prva popustiti.

Druga četvrtina 43:45

20' Ulazimo u zadnju minutu prvog poluvremena s vodstvom nakon Babina polaganja!

19' Košarkaški Super Mario je u formi. Još jedna njegova trica u nizu, a zatim i još dva slobodna i eto nas na neriješenom rezultatu.

18' Hezonja je oba puta precizan s linije te smanjuje na -6, a odmah nakon toga ubacuje i tricu te je na semaforu 41:38. Time-out Njemačke.

17' Utakmica se pretvara u simultanke Loa s jedne strane i Bogdanovića s druge strane. Obojica su na 18 poena, a Njemačka je na +8.

16' Još jedno zakucavanje Bogdanovića za efektno završenu kontru! Lo odgovara s druge strane, 39:30 je na semaforu. Ali Babo uzvraća udarac! Nova trica na asistenciju Planinića, -6 je na semaforu.

15' Lo je zabio još jednu tricu te je već na brojci od 14 poena, a nakon njega iza linije bio je precizan i Obst. Time-out Hrvatske.

14' Čovjek odluke protiv Tunisa, Marčinković, dobio je udarac od Loa te se zadržao na podu, ali je na sreću sve u redu.

13' U tri minute primili smo 12 poena i sada smo na -5.

11' Na listu strijelaca se upisao i Jordano koji je tricom otvorio drugu četvrtinu.

Prva četvrtina 19:23

10' Šakić tricom Hrvatsku odvodi na +5! U sljedećem napadu dodaje još jedan poen s linije slobodnog bacanja i postavlja rezultat prve četvrtine.

9' Bogdanović sa sedam uzastopnih poena dovodi Hrvatsku u vodstvo. 17:19 je na semaforu! A Babo ide na klupu.

8' Nakon time-outa Babo je zabio jednu tricu u svom stilu, ali Nijemci preko Wagnera vraćaju na +5.

7' Prvo veće odvajanje na utakmici, Njemačka je pobjegla na +6. Na semaforu stoji 15:9. Prvi time-out Hrvatske.

6' Najveća opasnost na terenu trenutno je Maodo Lo, inače bek Albe Berlina koji je ugradio osam poena i jednu asistenciju u njemačkih 10 koševa.

5' Bogdanović je prvi put doveo Hrvatsku u vodstvo, 8:9 za nas!

1' Puna je dvorana hrvatskih navijača u splitskoj Spaladium areni i lijepo je čuti navijanje na košarkaškim terenima.

14:11 - Brazil je slavio protiv Meksika i osigurao mjesto u finalu. Podsjetimo, momčad Ace Petrovića prije nekoliko dana potopla je Hrvatsku s 94:67.

13:31 - Zanimljivo je da je Torcida najavila dolazak u dvoranu. Organizirali su se i pozvali sve da dođu pomoći Bogdanoviću i društvu u borbi za Tokio.  

13:12 - Izbornik hrvatske muške košarkaške reprezentacije Veljko Mršić rekao je uoči subotnje utakmice protiv Njemačke, kako njegova momčad mora dramatično promijeniti igru da bi ostvarila cilj i plasirala se u finale kvalifikacijskog turnira za OI, kojem je domaćin Split. Hrvatska je na otvaranju šokantno poražena od Tunisa, a onda se mršavom pobjedom ipak vratila u život protiv Tunisa, no sada će plasman u finale tražiti protiv Njemačke.

Nisu igrlai dobro

"Nismo igrali dobro drugu utakmicu zaredom. Prvo poluvrijeme je bilo dobro, igrali smo dobru obranu, ali moramo imati više strpljenja u napadu, brže dijeliti loptu. Na trenutke to izgleda dobro, ali nismo konstantni u tome. U drugom poluvremenu smo prestali igrati obranu. Ubacili su nam 29 koševa u trećoj četvrtini. Na kraju smo pobijedili, ali mnogo teže nego što smo očekivali. Teška utakmica za voditi, za igrati, za gledati. Svjesni smo da to nije bilo dobro", rekao je Veljko Mršić nakon slavlja protiv Tunisa.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gdje gledati utakmicu?

Hrvatsku u subotnjem polufinalu (16 sati) u Spaladium Areni čeka obračun s Njemačkom koja je s dvije pobjede osvojila prvo mjesto u skupini A.

"Sada počinje novi turnir. Neće biti lako. Očekujem da budemo uigraniji. Očekujem da imamo 40 minuta koncentraciju na svaki posjed, da imamo strpljenja. Morat ćemo se dobro, dobro potruditi i promijeniti dosta stvari na bolje. Njemačka je dobra momčad, dobro vođena. Fizički su jaki, igraju s puno intenziteta. Na to moramo odgovoriti i biti mudri. Naš je cilj ući u finale, ali da bismo to ostvarili moramo dramatično promijeniti našu igru. Mi to možemo i uvjeren sam da ćemo biti bolji u toj utakmici", izjavio je hrvatski izbornik.

Napadački se hrvatska igra ponovno isuviše oslanjala na pojedinačne akcije igrača. "Nismo uigrani. Prestatični smo, puno igramo individualno. Ne stvaramo prednost kretnjama. Moramo to promijeniti. Od svih smo najmanje uigrana ekipa. Svako treba napraviti jedan korak natrag da bi momčad napravila dva koraka naprijed", zaključio je Mršić.

Kladionice, inače, daju veću prednost Hrvatskoj. Koeficijent je 1.85, dok je na Nijemce 2.00, ali utakmicu Hrvatske i Njemačke neće moći gledati na nacionalnoj televiziji, HRT-u, već samo na Prvom kanalu Sport Kluba. Dakako, tekstni prijenos utakmice moći ćete pratiti na portalu Net.hr od 16 sati.

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo