ŠTO SE DOGAĐA? / Novi šok za moćni Dream Team: Nakon Nigerije, pobijedili ih i Australci; 'Ne možeš razbijati dobre momčadi'

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Australija bolja od Amerike

13.7.2021.
8:30
Profimedia
VOYO logo

Nakon što su od Nigerije doživjeli najšokantniji poraz u svojoj povijesti, prvi ikad od jedne afričke reprezentacije, američki košarkaši noćas po hrvatskom vremenu u Las Vegasu izgubili su i drugu pripremnu utakmicu pred Olimpijske igre u Tokiju. Ovaj put bolja je bila Australija 91:83.

Drugi put u posljednje dvije godine da su vezali dva poraza

Ovo je već drugi put u posljednje dvije godine da je reprezentacija pod vodstvom Gregga Popovicha doživjela dva uzastopna poraza. Prvi put se to dogodilo na Svjetskom prvenstvu 2019. u Kini, gdje su u četvrtfinalu izgubili od Francuske, a potom su poraženi i od Srbije u razigravanju od 5. do 8. mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na turniru u Tokiju će američka reprezentacija pokušati nastaviti zlatni olimpijski niz koji su ostvarili pod izborničkim vodstvom Mikea Krzyzewskog, započet 2008. u Pekingu osvajanjem prvog od tri uzastopna zlatna odličja.

Lillard i Durant igrali, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci su u prvom poluvremenu protiv Australaca imali 11 koševa prednosti i povremeno su igrali učinkovitu fizičku obranu, držeći Australiju na samo 13 poena u drugoj četvrtini. Serijom 20:6 stvorili su devet poena prednosti na poluvremenu, ali ona se u nastavku istopila a u posljednje četiri i pol minute ostali su bez koša iz igre te omogućili Australiji da utakmicu završi serijom 11:1...

Image
SENZACIJA SVIH SENZACIJA /

Nigerija je pobijedila moćni američki Dream Team: Možemo komotno zapjevati od Gibonnija onu 'Možda i dogodi se čudo'

Damian Lillard zabio je 22, Kevin Durant 17, a Bradley Beal 12 koševa. Na isti način rasporedili su se australski strijelci - Patty Mills ubacio je 22, Joe Ingles 17, a Matisse Thybulle 12 koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci ganjaju svoje četvrto uzastopno zlato na OI

"Košarkaška reprezentacija SAD-a mogla bi doista osvojiti svoje četvrto uzastopno olimpijsko zlato sljedećeg mjeseca u Tokiju. Al, ako Amerikanci to učine, bit će to priča o prevladavanju nedaća", stoji u uvodu uglednog američkog ESPN-a...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka košarkaška javnost nikako nije i ne može biti zadovoljna dosadašnjim prikazanim na parketu od strane košarkaša slavnog Gregga Popovicha. Prije dvije godine, znači 2019. na SP-u, SAD je doživio debakl završivši turnir na 7. mjestu.

No na pripremnim utakmicama za Olimpijske igre Amerikanci su zaista razbijali protivnike. Uoči Londona 2012. pobjeđivali su protivnike prosjekom od 26.6, a uoči Rija 2016. čak 41.4 poena razlike. No, sad u srpnju 2021. situacija s američkim košarkašima lošija je...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubili četiri od svojih posljednjih pet utakmica

Jer, Amerikanci su izgubili četiri od svojih posljednjih pet utakmica, ako računamo i one 2019. na SP-u. Također su dva puta zaredom izgubili od momčadi za koje su svi smatrali da će ih SAD pobijediti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je to bolje prikazivanje od poraza od Nigerije u subotu, ali samo kad to kažemo, kad to pročitamo, malo nas to zbunjuje da se sa takvim nečim kitimo, ako se uzme u obzir pedigre i kvalitetu koja ova momčad SAD-a ima, kao i slavnog trenera na klupi. Njihova kemija i reakcija na parketu, posebno u situacijama kad se utakmica bliži svome kraju, koče Amerikance u obrani naslova", navodi se u izvještaju.

Izbornik Gregg Popovich nakon utakmice nije bio toliko ljutit zbog poraza koliko zbog činjenice da mu mediji nabijaju na nos kako je američka reprezentacija ovakve utakmice završavala visokim pobjedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je nedostatak poštovanja prema tim momčadima'

"Ne znam odakle vam to", počeo je Popovich, a onda se svađao s novinarom koji mu je pokušao odgovoriti...

"To je nedostatak poštovanja prema tim momčadima. I prije smo igrali vrlo tijesne utakmice s barem 4-5 reprezentacija. Ne možeš razbijati dobre momčadi, naletjet ćeš na neku koju ćeš svladati uvjerljivo, ali unaprijed razmišljati u kontekstu razbijanja je pogrešno", rekao je Popovich.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ušli smo u ovu utakmicu očekujući pobjedu", izjavio je iskusni australski veteran Joe Ingles iz Utah Jazza, koji je imao 17 poena za Australiju...

'SAD je vraška momčad, nema nepoštovanja prema njima'

"Nema nepoštovanja prema njima, oni su vraška momčad, momke koje imaju u svom popisu i Popa koji stoji tamo uvijek lijepo vidjeti, ali mi smo ušli ovdje očekujući da ćemo dobiti utakmicu i to je ono što smo napravili", dodao je Ingles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetljećima, bez obzira je li bio u tijesnim pobjedama ili rijetkim porazima, SAD je navodio, naglašavao svojstveni nedostatak koji ima protiv reprezentacija čiji glavni igrači razvijaju kemiju od svojih tinejdžerskih godina nadalje. Popovich je to ponovio nakon ovog poraza, kao i Lillard, koji je krenuo na svoje prve Olimpijske igre.

"Ovi su timovi iskusni i proveli su puno vremena zajedno", naglasio je Lillard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi još uvijek radimo na tome da postanemo momčad".

Ben Simmons ne igra za Australiju

Australci imaju institucionalno znanje jer im je Patty Mills, koji devet sezona igra za Popovicha u San Antoniju, strahovita vodeća garda već godinama u Australiji. I opet je bio sjajan u ponedjeljak, zabio je 22 poena uz to šest trica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Australija ima sedam novih igrača i u posljednje su dvije godine dva puta mijenjali trenera. Njihov najbolji igrač Ben Simmons, odlučio je ne igrati. Što mislite da je i on u rosteru, pa kakva bi to momčad Australije bila.

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo