'CIBOSI ĆE STEĆI KOLEKTIVNI IMUNITET OD KORONAVIRUSA': / Alarmantno stanje pod Tornjem imat će ovakav rasplet

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

'Tu manje govorimo o kolektivnom imunitetu, a više o njihovom osobnom imunitetu'

28.8.2020.
16:11
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački košarkaški velikan Cibona na udaru je koronavirusa. Nakon što su prvi igrači Cibone osjetili simptome COVIDA 19, te bili podvrgnut testovima, koji su rezultirali sa četiri - po dva igrača i člana stručnog stožera, na testiranja su otišli svi igrači i klupski zaposlenici.

Sve najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu čitajte - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je pak rezultiralo s još 10 pozitivnih, od toga devet igrača i jedan član stručnog stožera, pa se slobodno može reći da su u Ciboni koronavirusom zaraženi - svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraženi članovi kluba imaju blaže simptome, a većina su asimptomatski bolesnici

Zaraženi članovi kluba imaju blaže simptome, a većina su asimptomatski bolesnici. Određena je mjera samoizolacije do 5. rujna za sve stanare Draženovog doma.

No, sad se postavlja jedno pitanje. Znači li to će momčad steći kolektivni imunitet i mirno ući u novu sezonu, postoje li dugoročne posljedice na ljudski organizam i mogu li ranije izaći iz samoizolacije? PR služba Cibone razgovarala je s epidemiolozima, a taj intervju prenosimo u cjelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao jedna mala zatvorena sredina ste sigurno neko vrijeme, prema sadašnjim saznanjima, zaštićeni, jer ćete praktički svi preboljeti koronavirus. Tu manje govorimo o kolektivnom imunitetu, a više o njihovom osobnom imunitetu koji bi, prema ovome što sada znanost kaže, trebao trajati određeno vrijeme, a hoće li to biti 5 ili 6 mjeseci, to sad ne možemo znati. Literatura zasad spominje tek 3-4 čovjeka koja su se ponovno zarazila, a u svakoj bolesti možemo naći takve iznimke.

'Posljedice sigurno ovise o tome kolika je težina bolesti. No, ne bi trebali imati nekakve posljedice'

Tih 5 ili 6 mjeseci je nešto čemu se i nadamo pošto se cjepiva najavljuju za početak 2021. godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je. Tome se svi nadamo.

Postoje li dugoročne posljedice ove bolesti kojih bi se profesionalni sportaši trebali pribojavati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice sigurno ovise o tome kolika je težina bolesti. Tu se radi o bolesnicima koji imaju minimalne simptome ili su asimptomatski, pa po tome ne bi trebali imati nekakve posljedice. Naravno da oni koji završe na intenzivnoj njezi na respiratorima mogu imati probleme s plućima, disanjem, koji ostaju i nakon bolesti, kao i s drugim upalama pluća. Što je bolest lakša, oporavak je kraći i manja je vjerojatnost da će bilo kakvih posljedica biti. Znanost nas uči da više od 90% ljudi to preboli kao jednu običnu prehladu i da su to poslije zdravi ljudi, tako da tu ne bi trebalo biti nekih većih problema.

Image
Image

Slijedom toga, vjerojatno ne postoje nekakve posebne preporuke kojih će se morati držati po izlasku iz samoizolacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu idu opće preporuke koje označavaju i početak treninga koji mora biti umjeren jer se tijelo izborilo, zdrava prehrana. To su sve preporuke prema kojima igrači i žive. Više je tu pitanje toga da se oni moraju i dalje pridržavati preporuka za samu infekciju COVID-a. Bez obzira što su ga preboljeli, nemamo kolektivni imunitet i netko iz kluba ili obitelji nije bio zaražen i treba biti human prema drugim ljudima i paziti na dezinfekciju ruku kako ga ne bi prenosili na rukama, socijalnu distancu itd.

'Zakonska regulativa je trenutno 14 dana samoizolacije'

Određena nam je mjera samoizolacije do 5. rujna. Može li se taj period skratiti ranijim testiranjem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je sasvim sigurno odluka koju donosi njihov nadležni epidemiolog. Oni su tu dosta striktni, posebice stoga što su oni pozitivni. Zakonska regulativa je trenutno 14 dana samoizolacije. To za vas i nije loša priča. Odradit ćete 14 dana kao cijeli klub i sigurno se nećete ponovno zaraziti, a svi imaju lagane kliničke slike. Ipak, ne poznajemo virus dovoljno tako da svakako treba biti oprezan.

Inače, za naglasiti kako dodatnih 10 pozitivnih testova ne mijenja puno na stvari kad su u pitanju treninzi kojih za seniorsku momčad pod Tornjem neće biti ovaj i cijeli sljedeći tjedan dok ne prođe razdoblje obavezne samoizloacije po 14 dana. U toj priči je važno naglasiti kako se to ne računa od dana pozitivnog testa, već od pojave simptoma, što se dogodilo proteklog vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo