Čudnovat slučaj / Maratonac nestao usred olimpijske utrke: Našli ga 54 godina kasnije, a njegova priča je postala svjetska senzacija

Image
Foto: screenshot YouTube

Slučaj Shiza Kanakurija jedan je od najneobičnijih u olimpijskoj povijesti. Mladi japanski maratonac nestao je tijekom utrke u Stockholmu 1912. godine

16.4.2022.
11:00
screenshot YouTube
VOYO logo

Shizo Kanakuri je protagonist jedne od najčudnijih olimpijskih priča ikad. Riječ je o japanskom maratoncu koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Stockholmu 1912. godine no usred utrke je nestao te su ga švedske vlasti smatrale nestalim više od 50 godina.

Skandinavski su mediji i policija neko vrijeme tragali za nestalim Japancem, a onda kako je potraga bila neuspješna policija je prestala tragati za njim te mu je sudbina ostala nepoznata. Sve do 1967. godine je slučaj bio nerazjašnjen, a tada je jedna švedska televizija riješila slučaj 'nestalog trkača'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdulji maraton u povijesti

Oni su otkrili da Shizo, tad 76-godišnjak, živi u Tokyu i da je imao vrlo ispunjen život te da se čak uspješno bavio sportom. Ponudili su mu da završi taj već davno zaboravljeni olimpijski maraton, a Kanakuri je to prihvatio te je 1967. u ožujku prešao napokon ciljnu liniju.

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

Čudesna priča NK Visa, najizoliranijeg hrvatskog kluba: 'Znamo provesti 15 sati na putu da bi odigrali 60 minuta nogometa'

Image
VELIKA PRIČA VIKENDOM /

Čudesna priča NK Visa, najizoliranijeg hrvatskog kluba: 'Znamo provesti 15 sati na putu da bi odigrali 60 minuta nogometa'

Tako je Shizo Kanakuri ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek kojem je trebalo najviše vremena da završi maratonsku utrku, a njegovo vrijeme je iznosilo 54 godine 249 dana 5 sati 32 minute i 20 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to duga utrka, ali tijekom nje sam našao sebi ženu, šestero djece i desetoro unučadi, a to zahtjeva dosta vremena", izjavio je nakon utrke šaljivi Japanac.

Svjetski rekorder nestao

Što se zapravo dogodilo sa Shizom Kanakurijem na tom olimpijskom maratonu postalo je jasno tek nakon što je došao u Švedsku 1967. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanakuri je 1912. bio jedan od favorita na olimpijskom maratonu, jer je svega dva mjeseca ranije istrčao svjetski rekord. No splet okolnosti prije i tijekom maratona mu nije išao na ruku.

Naime, s još jednim kolegom iz reprezentacije Kanakuri je iz Tokyja putovao do Stockholma čak 18 dana, a najveći dio puta su prošli transsibirskom željeznicom. Kad god bi vlak stao, on bi izašao i trčao, trenirao i trudio se ostati u formi no nije mu baš uspijevalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolabirao pa mu pomogla švedska obitelj

Osim toga u Stockholmu je na dan utrke bio nevjerojatno vruć dan. Navodno je temperatura dobrano prelazila preko 30 stupnjeva, a više od polovine trkača je odustalo, a jedan je čak i preminuo. Upravo se to dogodilo i Shizu koji je u jednom trenutku kolabirao, a jedna ga je švedska obitelj pronašla i odvela kući kako bi mu pomogli. Švedske vlasti nisu imale tu informaciju te su ga smatrali nestalim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz današnje perspektive ovo zvuči nevjerojatno no treba imati na umu da 1912. nije bilo masovnih medija u današnjem smislu te da se ovakva situacija mogla vrlo lako zbiti.

Shizo je nakon toga otišao u Japan bez da se javio policiji s obzirom da nije znao da ga se smatra nestalim. U godinama koje su uslijedile on se nastavio vrlo uspješno baviti trčanjem, a čak je i nastupio i na Olimpijskim igrama 1920. i 1924. godine. Iako je u to vrijeme bio vrlo poznat atletičar u Japanu, Šveđani nisu bili svjesni toga. U međuvremenu je postao dio urbane legende u ovoj skandinavskoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Olimpijske igre u Stockholmu 1912. godine su napokon završene'

Shizo je 1953. godine se pojavio kao trener jednog trkača na Bostonskom maratonu, a iste godine je švedski list Svenska Dagbladet objavio kako je Shizo promijenio prezime u Svensson te da živi i radi kao pekar i vrtlar. Priča o njemu je živjela paralelan život i razvijala se u nevjerojatnom smjeru.

Puno desetljeće kasnije jedna je švedska televizija povezala sve informacije te su s ovim neobičnim Japancem stupili u kontakt. Njegov već spomenuti završetak maratona 54 godine kasnije je imao golem publicitet u švedskim medijima, a čak je i spiker na stadionu uzviknuo 'Olimpijske igre u Stockholmu 1912. godine su završene'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shizo Kanakuri je preminuo 1983. u 92. godini života te će zauvijek ostati upamćen kao akter jedne od najčudnijih olimpijskih priča u povijesti.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo