Živi blizu Splita / Gari Kasparov: Najbolji šahist ikada postao je hrvatski državljanin i Putinov neprijatelj

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon što se povukao u šahovsku mirovinu, Kasparov se posvetio karijeri u politici i pisanju. On je oformio i svoju stranku te koaliciju koja se protivila administraciji Vladimira Putina.

24.2.2022.
21:17
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Gari Kasparov najbolji je šahist svih vremena. Rođen je 13. travnja 1963. u Azerbajdžanu, koja je tada bila dio Sovjetskog Saveza. Kasparov je nakon pada SSSR-a nastupao pod ruskom zastavom, a nakon karijere u šahu ušao je u politiku.

Ovaj Rus drži brojne rekorde u šahu. Recimo, 1985. postao je najmlađi svjetski prvak s 22 godine. Njegov rejting od 2851 koji je postigao 1999. bio je najveći rejting u povijesti šaha sve do 2013. godine. Sveukupno, Kasparov je bio svjetski broj 1 čak 255 mjeseci tijekom njegove karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Upućeno Vladimiru Putinu /

Nova žestoka poruka Vladimira Klička: 'Želi ponovno uspostaviti carstvo čiji pad nikada nije prihvatio'

Image
Upućeno Vladimiru Putinu /

Nova žestoka poruka Vladimira Klička: 'Želi ponovno uspostaviti carstvo čiji pad nikada nije prihvatio'

Nakon što se povukao u šahovsku mirovinu, Kasparov se posvetio karijeri u politici i pisanju. On je oformio i svoju stranku te koaliciju koja se protivila administraciji Vladimira Putina. U 2008. Kasparov se htio kandidirati za predsjednika, ali je naišao na administrativne probleme.

"Ne možete izbjeći borbu s vragom, možete ju samo odgoditi dok cijena raste"

Kasparov je 2013. pobjegao iz Rusije nakon što su zemlju pogodili masovni javni protesti. Šahist se bojao za svoju sudbinu te je pobjegao u New York, a 2014. godine premijer Zoran Milanović uručio mu je hrvatsko državljanstvo. Kasparov sada živi u Podstrani, blizu Splita, a budno prati situaciju u Ukrajini na svom Twitter profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je zmija kojoj je zapadni svijet popuštao tretirajući Putina kao saveznika i ravnopravnog dok su širili njegovu korupciju. Sada on ponovno napada, dokazavši da ne možete izbjeći borbu s vragom. Možete ju samo odgoditi dok cijena raste. Slava Ukrajini," napisao je Kasparov na svome Twitteru.

"Svaki dolar u razmjeni s Rusijom od kada je poslao invaziju u Ukrajinu 2014, svaki Euro korumpiranih ugovora pomogao je Putinu stvoriti ratnu mašinu koju sada koristi da ubija civile po Europi. Sada moramo pomoći Ukrajini u borbi s čudovištem kojega ste stvorili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo