PERSPEKTIVNI BIATLONAC /

Fak će biti barjaktar u Vancouveru

Image

Čast da na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u kanadskom Vancouveru nosi hrvatsku zastavu pripala je biatloncu Jakovu Faku.

4.2.2010.
15:12
VOYO logo

Najbolji hrvatski biatlonac Jakov Fak nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju XXI Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru.

Odluku o tome donijelo je u četvrtak Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora, a Fak će biti četvrti hrvatski barjaktar od stjecanja neovisnosti. Prije njega, ta je čast u čak tri navrata pripala najuspješnijoj skijašici u povijesti ZOI Janici Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put Janica Kostelić nosila je zastavu kao 16-godišnja perspektivna skijašica na XVIII Zimskim olimpijskim igrama u japanskom Naganu 1998. godine. Tada je nastupila u svim disciplinama alpskog skijanja, a osmo mjesto u kombinaciji bio je do tada najbolji plasman jednog hrvatskog sportaša na ZOI u povijesti.

Drugi put Janica je hrvatski barjak nosila 2002. na XIX ZOI u Salt Lake Cityu kada je sa zlatom u alpskoj kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu uspjela preteći dvojicu skijaških velikana Austrijanca Tonyja Sailera (1956) i Francuza Jeana Claudea Killyja (1968), kojima je, otkad je Zimskih igara, uspjelo osvojiti tri zlatne medalje (nijednu srebrnu ili brončanu) na jednim olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći put u Torinu 2006. Janica Kostelić je nosila hrvatsku trobojnicu na otvaranju Igara nakon kojih je s ukupno četiri zlatne i dvije srebrne medalje postala najuspješnija sportašica na ZOI.

Inače, prvi nositelj hrvatske zastave bio je na ZOI 1992. u Albertvilleu klizač Tomislav Čižmešija, dok je ta čast 1994. u Lillehammeru pripala skijašu Vedranu Pavleku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo