GOTOVA POTRAGA / Ante Budimir postao prvi napadač Hrvatske: Donio je Daliću ono što je dugo tražio

Image
Foto: Profimedia

Ante Budimir isprofilirao se kao prvi napadač hrvatske nogometne reprezentacije

Silvijo Maksan

Silvijo Maksan

Najviše voli raditi intervjue sa sportašima, odličan novinar i 'pravi terenac'

28.6.2024.
8:27
Profimedia
VOYO logo

Ante Budimir (32.) na Euru je postao prvi napadač hrvatske nogometne reprezentacije, čime je završila Dalićeva potraga za udarnom špicom Vatrenih. U rujanske akcije ući će kao prvi napadač Hrvatske i bit će jedan od Dalićevih aduta za nadolazeće utakmice.

Image
PRESICA /

Petković: 'Nije mi prioritet da ja riješim utakmicu, bio bih jako sretan da Ante Budimir zabije dva gola i da pobijedimo'

Image
PRESICA /

Petković: 'Nije mi prioritet da ja riješim utakmicu, bio bih jako sretan da Ante Budimir zabije dva gola i da pobijedimo'

Liga nacija donosi šest utakmica, u rujnu, listopadu i studenom, a izbornik Zlatko Dalić će kroz Ligu nacija slagati momčad za kvalifkacije na SP. Dat će se šansa igračima za koje se pretpostavlja da mogu, a tražit će se i igrač koji može odigrati kvalitetno na zadnjem veznom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Ante Budimira, u ovoj je sezoni ostvario ukupno 20 golova uz 3 asistencije (18 golova i dvije asistencije za Osassunu u svim natjecanjima, 2 pogotka i asistencija za Hrvatsku).

Budimir je s 18 zabijenih golova u 38 utakmica bio najbolji strijelac Osasune koja je završila na 11. mjestu među 20 klubova u Primeri, a klupsku sezonu je okončao kao peti strijelac španjolskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimira su Osasunini navijači, ali i novinari koji izvještavaju o tom klubu, izabrali za najboljeg klupskog igrača ove sezone, što mu je velika čast i motiv da nastavi i dalje jako.

Sudjelovao je Ante i kod sva tri gola na Euru i donio ono što je Dalić dugo tražio. Opasnost i agilnost. Odlično se Budimir snalazi u šesnaest metara, sposoban je ispuniti sve zahtjeve stručnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Budimir je jedan od onih rijetkih nogometaša Hrvatske koji su zaslužili pohvale na ovom Europskom nogometnom prvenstvu, na kojem naši nogometaši nisu ostvarili željeni rezutatski učinak. U sve tri utakmice Ante je donio živost i energiju. Doduše, protiv Španjolske na otvaranju turnira dobro su ga zatvarali stoperi La Roje.

Budimir se trudio u skoku spuštati lopte suigračima, no bio je odveć usamljen i nije uspio kreirati i napraviti nešto više. Imao je i dobru priliku, ali nije ju iskoristio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Albanije ušao je Budimir u igru i kreirao nesuđeni preokret, a protiv Italije upravo je on svojim pokušajem udarca lijevom nogom u gužvi, nakon asistencije Marija Pašalića, omogućio Luki da zakuca na odbijenu loptu za 1-0.

Donnarruma je odličan pokušaj Budimira obranio, ali na kraju nije uspio i sačuvati mrežu jer je već tim Budimirovim udarcem bio svladan i anuliran pa nije stigao skinuti Lukin pokušaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u generalki za ovaj Euro, protiv Portugala u Lisabonu, Budimir je pogodio glavom za konačnih 2-1.

Bio je to treći pogodak Ante Budimira za hrvatsku reprezentaciju u 21. nastupu, a prije šest mjeseci, u posljednjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo prošle jeseni, zabio je odlučujući gol u 43. minuti za pobjedu od 1:0 nad Armenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njome je Hrvatska izborila nastup na prvenstvu, a Budimir je zabio i Turskoj u prijateljskoj utakmici u Istanbulu 2020. godine.

Budimir je sredinom travnja doživio neugodnu ozljedu na utakmici protiv Valencije zbog koje je poslije prebačen u kliniku Sveučilišta Navarra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedenim testovima utvrđeno je da je napadač imao ozljedu prsnog koša s prijelomom triju rebara u desnom hemitoraksu.

Stisnuo je zube Ante i zapeo da se čim prije vrati na teren, da bude na raspolaganju Daliću za Euro. Općenito, za njega je ova sezona bila puna emocija i izazova...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Budimira je bilo ključno što je igrao u kontinuitetu još od ljetnih priprema. Trenirao je, hvatao formu i igrao od početka s Osasunom. To je bilo presudno za njegovu dobru sezonu.

Nadamo se kako će tako nastaviti zabijati i sljedeće sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nikola Jurčević i Igor Štimac analiziraju Vatrene na Euru.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo