PET NAJZNAČAJNIJIH UTAKMICA / Dinamo je mijenjao svijet

Image

Američki CNN izabrao je pet nogometnih utakmica "koje su promijenile svijet" i na četvrto mjesto stavio utakmicu Dinamo-Crvena Zvezda iz 1990. godine.

11.1.2011.
9:49
VOYO logo

Američka televizijska postaja CNN izabrala je pet nogometnih utakmica "koje su promijenile svijet".

Na četvrto mjesto smjestili su utakmicu Dinamo-Crvena Zvezda, koja je odigrana 13.svibnja 1990. godine u Maksimiru. Ta utakmica i neredi koji su izbili, simbolično su označili raspad Jugoslavije, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom mjesto ove liste uvršetna je utakmica iz 1864. godine između Tajništva i Predsjedništva Engleskog nogometnog saveza. To je prva utakmica u povijesti odigrana po pravilima.

Na drugom mjestu je finalna utkamica SP-a u Švicarskoj 1954. godine u kojoj je SR Njemačka pobijedila favoriziranu Mađarsku 3:2. Nakon II. svjetskog rata i podjele zemlje, Nijemci su po prvi puta ponosno pred cijelim svijetom istaknuli svoju zastavu i zapjevali svoju himnu što je izazvalo "oslobođenje" i pozitivan šok u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trećem mjestu je prva utakmica koja je 1966. godine odigrana u čuvanom zatvoru Robben Island u Južnoafričkoj Republici između dviju ekipa zatvorenika, Rangersa Bucksa. Zatvorenici su uredili igralište i razvili sustav i ligu koja je imala 24 momčadi koje su se natjecale po strogim FIFA-inim pravilima.

Na petom mjestu je utakmica Irak protiv Saudijske Arabije iz 2007. godine. Nakon pobjede Iraka, na bagdadske ulice su po prvi puta od rušenja Sadama Huseina ljudi izašli na ulice s nacionalnim zastavama. Nogomet je uspio ujediniti Iračane, beu obzira je li riječ o sunitima, šijitima ili Kurdima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo