Skandal na pomolu: 'Takav fenomen nisam primjećivao'

Dva mjeseca prije početka Olimpijskih igara u Londonu pod znak sumnje dovedena je 'čistoća' kenijskih atletičara, već desetljećima dominantne nacije na srednjim i dugim prugama.

20.5.2012.
9:49
VOYO logo

Izrazio ju je danski sportski znanstvenik Bengt Saltin gostujući u emisiji Sportschau na njemačkoj državnoj televiziji ARD.

"Promatrali smo krvne vrijednosti kenijskih trkača između 2008. i 2010. godine prilikom njihovih nastupa na europskim mitinzima. Svaki su se put pokazivale višima u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Saltin konstatiravši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav fenomen ranije nisam primjećivao. Apsolutno se u tom pogledu nameće pitanje moguće manipulacije krvnim dopingom."

Iz Međunarodne atletske federacije (IAAF) poručili su da ne znaju za istraživanje danskog laboratorija, ali je šef IAAF-ove medicinske službe Gabrielle Dolle u izjavi za ARD kazao da njegova organizacija izdvaja sve više sredstava za pojačane dopinške kontrole u Africi s obzirom na činjenicu da siromašne zemlje poput Kenije nemaju novca za antidopinške programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, mnoge afričke države ne mogu zadovoljiti kriterije antidopinške kontrole. Za krvnu kontrolu, transport i analizu uzorka postoji precizno propisana norma. U Keniji, konkretno, ista nije zadovoljena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo