Velebni uspjeh / Barakude do šeste (!) svjetske medalje uzastopce: 'Došli smo po zlato'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Bila je to utakmica gol za gol, u kojoj nije smjelo biti pogreške. Takvom, fantastičnom utakmicom Hrvatska je izborila vaterpolsko finale Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima što se održava u Budimpešti

28.7.2017.
8:00
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo
Image
Veličanstvena pobjeda /

Hrvatska za zlato na Svjetskom prvenstvu: Barakude 'potopile' Srbiju

Image
Veličanstvena pobjeda /

Hrvatska za zlato na Svjetskom prvenstvu: Barakude 'potopile' Srbiju

Oduševljenja zbog pobjede nad Srbijom nije manjkalo, pogotovo jer je istočni susjed posljednjih godina bio koban za Hrvatsku u najvećim utakmicama.

"Ovo je definitivno ogromna pobjeda, koju ćemo sada proslaviti. Ali, na kraju dana, došli smo ovdje po zlato. Mađarska je nevjerojatna momčad, ali mislim da imamo sve što je potrebno za pobjedu", kazao je nakon utakmice hrvatski izbornik Ivica Tucak, najavivši finalni ogled s domaćinom Mađarskom u subotu od 20.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko tijekom polufinalnog sraza nije vodio za više od dva razlike. U drugom se poluvremenu, k tomu, stalno igralo gol za gol.

"Iznimno teška utakmica. Srbija je bila naš najveći protivnik dosad u turniru. I jedna i druga reprezentacija igrale su fantastičnu utakmicu, ali na sreću pobijedili smo", podijelio je oduševljenje Ivan Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala Bogu da smo dobili, radi nas i radi hrvatske javnosti koja je priželjkivala tu pobjedu. Mislim da smo danas pokazali zajedništvo i hrabrost, te napokon pobijedili Srbiju oko koje je bila tolika fama, iako smo i mi sami znali da vrijedimo. To je sport, oni su dobivali prije, mi danas, a sigurno je još puno dvoboja ispred nas. Tko bude više inspiriran u datom trenutku, taj će pobijediti", kazao je nakon utakmice Anđelo Šetka.

Hrvatska je prvi put povela 4:51 minute prije kraja kada je mladi Vukičević pogodio s igračem više. Mandić je vrlo brzo poravnao na 11-11, da bi Joković točno tri minute prije kraja zabio s još jednim igračem više za 12-11. Do kraja utakmice više nije bilo pogodaka, Hrvatska obrana na čelu s Markom Bijačem, koji je sakupio ukupno devet obrana, uspjela je sačuvati minimalnu prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Srbije Dejan Savić kazao je da je Hrvatska zasluženo pobijedila.

"Čestitam Hrvatskoj na zasluženoj pobjedi, fizički su nas nadjačali, a mi smo se loše branili sa igračem manje", rekao je nakon utakmice Savić i dodao: "Ipak, iz dana u dan, iz godine u godinu, ja ne znam pravila ove igre".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija Prlainović, koji je zabio čak šest golova za Srbiju, također istiće da je Hrvatska zasluženo slavila sa 12-11 (1-1, 4-4, 4-4, 3-2).

"U obrani nismo bili na nivou, primali smo lake golove, njih barem pet ili šest. Ostavljali smo ih u šansama odakle ne mogu promašiti i to je glavni razlog poraza. Zaslužili su pobjedu, stalno su tu i svaka im čast na igri", izjavio je Prlainović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan Srbije Filip Filipović čestitao je Hrvatskoj na plasmanu u finale: "Nisu posustali niti jednog trenutka, imali su odličan ritam. Pokušali su da poremete naš ritam i u tome su uspjeli u određenim trenucima. Ekipa Hrvatske je sastavljena od igrača koji imaju fantastičnu individualnu kvalitetu. Zaista su unaprijedili igru od Olimpijskih igara u Riju. Čestitam im na plasmanu u finale, a nama preostaje da damo sve od sebe i da osvojimo broncu. Što se tiče završnice utakmice, to ne bih komentirao, to je sport i to moramo prihvatiti".

Hrvatska je drugi put uzastopce u svjetskom finalu. Prije dvije godine u Kazanju upravo je Srbija postala zlatna. Izabranici Ivice Tucka, k tomu, igrali su i finale lanjskih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajan je podatak da Barakude i šesto Svjetsko prvenstvo u nizu osvajaju medalje. Prije Kazanja u hrvatsku je triput sletjela bronca, dok je 2007. u Melbourneu osvojen naslov, koji će pokušati ponoviti u subotu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo