24 godine od tragedije na Hilsborou (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan 1989. godine u Šefildu život izgubilo 96 navijača Liverpula

15.4.2013.
16:43
VOYO logo

Na današnji dan pre 24 godine dogodila se velika tragedija na stadionu Hilsboro u Šefildu u okviru polufinalne utakmice FA Kupa između Liverpula i Notingem Foresta kada je život izgubilo 96 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nesreće je došlo nakon što su na već prepun deo stadiona pripadnici obezbeđenja i policija pustili još nekoliko hiljada navijača Liverpula.

Ljudi u prvim redovima ostali prignječeni na zaštitnoj ogradi, a niko od nadležnih, čak ni većina navijača, nije primećivala šta se dešava sve dok nije bilo prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena su mala vrata na zaštitnoj ogradi, neki su bežali tako što su se popeli na žicu, a kada je ograda pukla bilo je jasno da ima žrtava i mnogo povređenih.

Da stvar bude još gora tragediju je cela Velika Britanija gledala u direktnom prenosu na BCC-ju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska policija prikrivala dokaze o tragediji na Hilsborou

Povodom tragedije koja se desila 15. aprila 1989. godine britanska vlada je oformila komisiju da ispita slučaj, a u izveštaju lorda Tejlora iz 1990. navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Međutim, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije, a gotovo kompletna krivica svaljena je na pristalice Liverpula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porodice žrtava sa Hilsboroa više puta su ponovile da je sramno to što nijedan pojedinac, niti organizacija nisu proglašeni krivim za incident. Oni danas mogu da pregledaju više hiljada dokumenata o tom dogadaju koji su do sada bili nedostupni.

Radi se o dokumentima više od 80 institucija, među kojima su britanska vlada, policija, službe hitne pomoći, lokalne vlasti u Šefildu i služba mrtvozornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oktobru 2012. britanski premijer Dejvid Kameron priznao je da je policija prikrivala dokaze o pogibiji 96 navijača Liverpula koji su stradali i izvinio se porodicama žrtva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Porodice nisu smele da čekaju ovoliko dugo da bi saznale istinu, a pogrešno je što je policija menjala izveštaje i na taj način optužila navijače. Njen pokušaj da izbegne odgovornost za najveću sportsku nesreću u Britaniji i prebacivanje krivice na navijače Liverpula je dvostruka nepravda - rekao je tada Kameron.

U tragediji na Hilsborou život je izgubio desetogodišnji Džon Pol Džilhuli, koji je bio najmlađa žrtva. Nastradali dečak je bio rođak kapitena Liverpula Stivena Džerarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo