promo

CityHUB – pametno rješenje za pametan grad

Koncept “Smart City” ili pametan grad najjednostavnije je definirati kao viziju urbanog razvoja koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije (ICT) i Internet stvari (IoT), kako bi se što bolje zadovoljile potrebe građana i unaprijedila učinkovitost gradskih usluga. Pojavom novih tehnologija taj koncept, odnosno njegove primjene, se stalno proširuju. Najvažniji aspekt pametnog grada je aktivno uključivanje građana u funkcioniranje grada i sudjelovanje u planiranju razvoja grada.

Različiti gradovi i sredine imaju različite izazove i probleme koje je potrebno riješiti, pa je tako i uvođenje specifičnih tehnologija individualna priča za svaku pojedinu sredinu. Neki gradovi imaju problema sa zagađenjem i zbrinjavanjem otpada, drugi imaju problema s gužvama u prometu, dok treći imaju izazove s prostornim planiranjem. Isto tako, veće sredine imaju drugačije potrebe i izazove od manjih gradova i općina.

Bez obzira na vrstu izazova i problema, pametni gradovi će pri rješavanju tih problema obavezno uključiti svoje građane. Sudjelovanje građana je najvažniji aspekt pametnog grada, jer tko bolje poznaje probleme od samih građana koji se tim problemima svakodnevno susreću. Građani mogu sudjelovati u donošenju odluka u političkom aspektu ili to sudjelovanje može biti na rješavanju konkretnih problema kao što su komunalni ili razvojni problemi. Rješavanje problema može biti ograničeno na pojedine gradske četvrti ili grada u cijelosti, ali svakako se aktivnim uključivanjem građana postiže veća transparentnost, osjećaj zajedništva i zadovoljstva građana samom činjenicom da gradske vlasti računaju na njih i slušaju njihove prijedloge.

U Hrvatskoj se gradovi i općine također susreću s raznim izazovima te postoje razne “Smart city” inicijative, iako je malo onih koje aktivno uključuju građane u predlaganje rješenja za te izazove. Više od 20 gradova i općina u Hrvatskoj su korisnici domaće smart city platforme “CityHUB” koja u fokusu ima upravo građane i njihovo sudjelovanje u raznim aspektima djelovanja i razvoja grada, od rješavanja komunalnih problema do predlaganja inicijativa.

CityHUB je smart city platforma koja gradovima omogućava kreiranje vlastite mobilne aplikacije koja je personalizirana za svaki pojedini grad kako u smislu izgleda aplikacije tako i u smislu modula koje pojedini grad koristi. Svakako najpopularniji modul je CityService, odnosno modul za prijavu komunalnih problema. Građani tako mogu putem aplikacije slikati problem i prijaviti ga gradskim vlastima. Gradski administrator odmah može vidjeti lokaciju i sliku problema, te ga delegirati nadležnoj službi za rješavanje određenog tipa problema. Kroz cijeli proces rješavanja problema građani su obaviješteni putem push notifikacije.

Osim CityService modula, gradovi najčešće koriste i CityGuide modul za kreiranje turističkih vodiča sa navigacijom koji je koristan građanima i njihovim posjetiteljima za lakše pretraživanje dostupnih sadržaja i navigaciju do točaka od interesa.

Za aktivnije uključivanje građana u razvoj svoga grada, razvijeno je nekoliko novih modula; CityInitiative, CityVolunteering, te CitySocial. Bilo da je riječ o organizaciji nekog događaja, izgradnji dječjeg igrališta ili nečeg sasvim desetog, Grad, ali i njegovi građani predlažu inicijative koje su im važne, te se istovremeno potiče uključivanje i svih ostalih podrškom, prijedlozima ili kritikama.

Osim predlaganja inicijativa što pridonosi jačoj koheziji građana, modul CityVolunteering također povezuje građane na način koji omogućuje i ubrzava proces između volonterskih udruga koje su u potrazi za potencijalnim volonterima. Volontiranje puno doprinosi osnaživanju zajednice kao i osnaživanje samog pojedinca (volontera).

Posljednji modul, CitySocial, fokusira se na što većoj integraciji društvenih mreža. Trenutno, korisnici aplikacije mogu pratiti sva društvena događanja s Facebook-a u svojoj blizini, u realnom vremenu.

Benefiti koje CityHUB pruža za grad, ali i za građane :

 • moderan kanal komunikacije
 • aktivna participacija građana
 • dostupnost 24/7
 • personaliziran izgled svakoga grada
 • smanjeni troškovi
 • jednostavno korištenje
 • rasterećenje postojećih službi
 • potporu civilnom sektoru i poduzetništvu
 • transparentnost i ugled grada
 • ugodnije mjesto za život
 • zadovoljstvo građana

Zasad CityHUB mreža broji preko 100 gradova iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, te kontinuirano raste iz mjeseca u mjesec.

Dragi gradonačelnici, načelnici gradova i općina, CityHUB platforma kao Smart city rješenje, prilagođeno je vama. Uz pomoć nje direktno se obraćate i komunicirate s građanima, te zajedničkim snagama oblikujete smjer razvoja grada.

Dragi građani, upravo vi, glas ste svojega grada. Međusobnom suradnjom i komunikacijom s javnom upravom CityHUB platforma dostiže svoju svrhu postojanja u ostvarivanju njegova punog potencijala.

Aplikaciju je moguće preuzeti putem QR koda (ili putem linka) koji se nalazi ispod teksta. Pogledajte već danas što možete učiniti za svoj grad. Preuzimanje i korištenje aplikacije je vrlo jednostavno i besplatno za građane.

Za više informacija posjetite: www.cityhub.hr

Povratak na Net.hr