dm

Što trebate znati prije odabira kućnog ljubimca?

Kornjača, papiga, zlatna ribica, pas, mačka, zamorac, hrčak, zec… izbor je beskrajan i uvelike ovisi samo o vama, o vremenu koje ste spremni uložiti u brigu o kućnom ljubimcu, ali i o tome kakav odnos želite s kućnim ljubimcem. Svima nam je jasno da zlatna ribica nije najbolji partner za šetnju u prirodi ili uživanje u prirodi.

Svaka životinja ima posebne potrebe i zahtjeva određenu vrstu brige i prije nego što odlučite kupiti ili udomiti ljubimca, morate se informirati. Slijede pitanja na koja morate imati odgovore prije odluke o kućnom ljubimcu.

Koliko slobodnog vremena imate?

Najvažnije pitanje je zapravo koliko ste slobodnog vremena spremni uložiti u brigu o kućnom ljubimcu. Ako odaberete psa, vjerojatno ćete ga morati šetati tri puta dnevno, a ako odaberete ribicu, njoj ćete morati posvećivati nešto manje pažnje. Ne zaboravite, ovisno o vrsti psa ili vrsti ribice koje nabavite, ovise i njihove specifične potrebe. Ako odaberete psa koji pušta dlaku, dio tog slobodnog vremena morat ćete uložiti u redovito četkanje, a i u nešto češće usisavanje. Kornjaču nećete morati odgajati, ali psa ćete morati naučiti što smije i ne smije.

Možete li si priuštiti kućnog ljubimca?

Kućni ljubimac košta. Ne govorimo samo o kupnji psa s pedigreom ili o nabavci egzotične papige. Govorimo o godinama suživota i o troškovima odgoja, prehrane, liječenja i higijene. Kućni ljubimci donose radost u naše živote, ali isto tako moramo biti spremni na odricanja i promjenu životnog stila.

Što s kućnim ljubimcem tijekom godišnjeg odmora i putovanja?

Važno je koliko često putujete i imate li podršku susjeda, prijatelja, ukućana i/ili obitelji jer vaš ljubimac trebat će pažnju, bez obzira na vaše planove i želje. Možda želite otići u prekrasan hotel na moru u kojem ste odsjeli prošle godine, ali taj hotel ne prima kućne ljubimce. Ako imate podršku susjeda, ukućana, prijatelja ili obitelji, jednostavno ih možete zamoliti da pripaze na njega, ali isto tako morate biti sigurni da će se znati i htjeti kvalitetno posvetiti vašem ljubimcu.

Koji su vaši dugoročni planovi?

Kućni ljubimac je dugogodišnja obveza. Primjerice, kornjače uz ispravnu brigu dožive i 40 godina. Zato morate znati koji su vaši dugoročni planovi i uklapa li se kućni ljubimac u te planove. Ako u sljedećih 5 godina planirate imati dijete, zapitajte se hoćete li imati vremena za psa i hoćete li mu moći posvetiti dovoljno vremena i pažnje. Je li kućni ljubimac kojeg planirate kupiti ili udomiti prikladan za malu djecu?

Imate li prikladan dom za kućnog ljubimca kojeg želite?

Ako živite u garsonijeri od 15 metara kvadratnih u kojoj se spotičete sami o sebe, nećete kupiti argentinsku dogu, zar ne? Provjerite kakav dom treba kućnom ljubimcu kojeg želite. Ako je to kornjača, provjerite kakav je terarij idealan za očuvanje njenog zdravlja. Isto kao što argentinsku dogu ne biste držali u garsonijeri, kornjaču ne smijete držati u premalom terariju.

Koje su vaše zakonske obveze?

Da, kao vlasnik ili budući vlasnik kućnog ljubimca imate određene zakonske obveze. Zato vam savjetujemo da prije nabavke kućnog ljubimca proučite Zakon o zaštiti životinja te proučite kako grad u kojem živite regulira obveze vlasnika kućnih ljubimaca. Primjerice ako živite u Zagrebu i planirate kupiti ili udomiti kućnog ljubimca, proučite  Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

Što želite od kućnog ljubimca?

Tek kada odgovorite na sva prethodna pitanja i informirate se, možete se zapitati što vi želite od kućnog ljubimca.

Povratak na Net.hr