Saznaj što sve ovogodišnji Advent u Splitu nudi posjetiteljima

Započela čarobna adventska priča u Splitu

Paljenjem prve adventske svijeće u subotu, 26. studenog, započeo je Advent u Splitu, manifestacija koja svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Prvu adventsku svijeću na fontani smještenoj ispred crkve sv. Frane, već su tradicionalno zapalili novinari i tako najavili adventska događanja koja će posjetiteljima Splita začiniti blagdane provedene u, kako ga Splićani od milja zovu, najlipšem gradu na svitu.

Početak još jedne čarobne zimske priče koje će i ove godine ispisati Split, glazbeno su svojim nastupom popratili Dječji i djevojački zbor Glazbene škole Josipa Hatzea, a svečanost je nastavljena nastupom zborova i vokalnih sastava sudionika XX. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA. Za dobro i raspjevano raspoloženje na središnjoj Pozornici Rive bila je zadužena grupa More, more, a na dnu Marmontove nastupao je splitski bend 058. Splitske je ulice tako već tijekom prvog dana adventa ispunila pjesma, ples i onaj, Splićanima i svim njegovim posjetiteljima, dobro poznati šušur koji će se na splitskim trgovima i ulicama nastaviti do 07. siječnja, kada službeno završava Advent u Splitu.

„Pred nama je najljepši dio godine u kojem u kojem će Split ispričati najveseliju zimsku priču Dalmacije i pozivamo sve da nam se pridruže“, istaknula je je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita i pritom dodala kako je u posljednjih nekoliko godina Advent u Splitu postao jedan od prepoznatljivih simbola grada te je podsjetila kako je Split prošle godine zasjeo na tron kao grad s najvećim rastom dolazaka i noćenja u prosincu u Hrvatskoj.

Jedan od razloga za ovako dobre turističke rezultate Splita tijekom prosinca leži upravo u manifestaciji Advent u Splitu, koji će ove godine ponovno ponuditi bogat kulturni, zabavni i gastronomski sadržaj za sve uzraste, kako javljaju iz Turističke zajednice grada Splita, uz ono što Split čini posebnim – jedinstveni spoj blage mediteranske klime i obilje povijesnih znamenitosti.

Glavnu gradsku šetnicu, Rivu, uz palme i sunčeve zrake, ispunit će mirisi zimskih delicija poput tradicionalnih dalmatinskih krvavica, slatkih pita i fritulica, a nakon šetnje i obilaska splitskih znamenitosti, posjetitelji se mogu okrijepiti i i uz bogat izbor kvalitetnih likera i rakija, kao i kuhanog bijelog ili crnog vina koje nudi Božićni sajam. Središnja pozornica na Rivi bit će zadužena za veselu i raspjevanu atmosferu uz zvukove lokalnih DJ-eva, ali i tradicionalnih klapskih zvukova koje čine važan dio dalmatinske kulturne baštine. Večeri na Rivi rezervirane su za nastupe DJ-eva i bendova koji će, sigurno je, na noge dignuti i najokorjelije sjedilačke tipove.

Blagdanski duh i čarobna zimska splitska priča unijet će veselje i na Narodni trg, tako zvanu Pjacu, te ga pretvoriti u poprište najveselije božićne zabave uz neizostavnu gastronomsku ponudu u sklopu manifestacije Advent na Pjaci. Narodni trg, naime, stoljećima je bio središnja pozornica gradskog života, a splitski će ga advent ponovno oživjeti. Domaći i strani gosti moći će uživati i u šarmantnim adventskim kućicama opojnih mirisa i okusa koje će ispuniti Trg Republike, bolje poznat kao Prokurative.

Ljubitelji umjetnosti i kulture uvijek će u Splitu doći na svoje, ali advent je možda nabolje vrijeme za uroniti u povijest, tradiciju i bajkovite scene drevnih četvrti, trgova i palača. Oni pred Božić ožive u blagdanskoj atmosferi kojoj doprinose nastupi raznih crkvenih i dječjih zborova te lokalnih kulturno umjetnička društva. U HNK Split vrijedi navratiti više puta jer na rasporedu je mnogo zanimljivosti, a posebno se ističu tradicionalni Božićni i Novogodišnji koncert te klasici poput Orašara i Male Flormye.

Turistička zajednica grada Splita poziva Splićane i goste  grada pod Marjanom da se odazovu i raznovrsnim humanitarnim događanjima, u suradnji s brojnim partnerima (Croatia Airlines, HŽ putnički prijevoz, Plovput, Splitska banka i drugi), koji će najpotrebitijima učiniti Božić posebnijim.

Svima onima koji žele otputovati u Split tijekom adventa, putovanje će olakšati partneri manifestacije Advent u Splitu: Croatia Airlines tako nudi dvije povratne zrakoplovne karte za letove unutar Hrvatske već od 999 kuna i avionske karte u jednom smjeru po cijeni već od 280 kn, dok HŽ Putnički prijevoz daje 50 popusta na povratna putovanja iz bilo kojeg odredišta u Hrvatskoj.

Više informacija o splitskoj turističkoj ponudi pronađite na www.visitsplit.com.

Povratak na Net.hr