Prehrambena ili dijetalna vlakna su složeni ugljikohidrati koje enzimi ljudskog probavnog sustava nisu u stanju većinski probaviti, svega 7 % fermentacijom mikroorganizama u tankom i debelom crijevu.
Vlakna se dijele na topljivi i netopljivi oblik, poglavito se nalaze u voću, povrću, žitaricama i mahunarkama i posjeduju niz blagodati po zdravlje pojedinca, kao što su poticanje gubitaka kilograma, snižavanje razine šećera u krvi, te sprječavanje problema vezanih uz zatvorenost i probavu.
Također, redoviti unos vlakana snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, dijabetesa i produžuje životni vijek. Iako se preporuča dnevni unos od 25 grama za žene i 38 grama za muškarce, većina pojedinaca unosi tek polovicu optimalne doze. Kod djece, obično se uzimaju njihove godine na što se dodaje brojka pet. Tako npr. osmogodišnjaci trebaju dnevno unijeti 13 grama vlakana.
Ako vas zanima popis vlaknima najbogatijih namirnica koje bi svatko, svakodnevno trebao imati uvrštene u prehranu, onda cijeli članak možete pročitati na Prvaci.hr.