promo

Toyota promovira globalnu elektrifikaciju vozila odobravanjem gotovo 24.000 besplatnih licencija

  • Uključuje patente stečene kroz više od 20 godina razvoja tehnologije hibridnih električnih vozila
  • Na raspolaganju je tehnička podrška radi pomoći proizvođačima gotovih vozila u dosezanju ciljeva performansi uz pomoć kupljenih sustava za elektrifikaciju vozila
  • Prilika za promicanje daljnjeg globalnog rasta elektrificiranih vozila

Imajući na umu količinu vremena, novca i resursa potrebnih za razvoj održive mobilnosti radi smanjenja rasta emisija i nastavka korištenja trenutno dostupne tehnologije, Toyota Motor Corporation (Toyota) je danas objavila dvije mjere u vezi sa svojim patentima i tehničkim znanjem radi daljnjeg promicanja sve šire upotrebe elektrificiranih vozila.

Prvo, Toyota je objavila da će odobriti besplatne licencije za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku) za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila. Drugo, Toyota će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sustave upravljanja snagom, upravljačka računala i druge tehnologije sustava elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sustava.

Na kraju krajeva, odobravanjem besplatnih licencija i pružanjem tehničke podrške za svoje sustave elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno promicati širenje elektrificiranih vozila te tako pomoći vladama, proizvođačima automobila i društvu u cjelini da ostvare ciljeve povezane s klimatskim promjenama.

„Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sustavima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za suradnju! kaže Shigeki Terashi, Član upravnog odbora i Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation. „Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u sljedećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.”

Patenti na koje se odnose ove besplatne licencije su napredne tehnologije ugrađene u elektrificirana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koji su pomogli Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za dijelove i sustave, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primijeniti za razvoj različitih vrsta elektificiranih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi otprilike 23.740 patenata stečenih kroz preko 20 godina razvoja tehnologije elektrificiranih vozila. Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajat će do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje će biti moguće dobiti tako da zainteresirane strane kontaktiraju Toyotu i usuglase posebne uvjete i odredbe licencija.

Toyota već nudi 5.680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od siječnja 2015. Sada Toyota dodaje otprilike 2.590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2.020 patenata u vezi s PCS, 7.550 patenata u vezi s upravljanjem sustavima, 1.320 patenata u vezi s prijenosom snage toplinskog motora, 2.200 patenata za punjač i 2.380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8.060).

Što se tiče besplatne tehničke podrške koju će Toyota nuditi, pojedinosti uključuju pružanje uvida u sustave elektrifikacije vozila, upravljačke smjernice i podrobna objašnjenja smjernica za podešavanja za vozila koja će koristiti njene sustave. Smjernice koje će Toyota pružiti, na primjer, uključuju pomoć drugim proizvođačima automobila u ostvarivanju visoke performanse proizvoda u pogledu štedljive potrošnje goriva, snage i tihog rada prilagođenih vozilima na čijem razvoju rade. Ove usluge će biti potkrijepljene ugovorima. Zainteresirane strane će moći dobiti više pojedinosti.

Nudeći besplatne patentne licencije i tehničku podršku za elektrificirana vozila, Toyota vidi priliku da potakne razvoj i uvođenje na tržište elektrificiranih vozila širom svijeta, nešto što već dugo smatra glavnim prioritetom za upravu na temelju snažnog uvjerenja da će vozila s manjim utjecajem na okoliš pomoći u borbi protiv klimatskih promjena samo ako uđu u široku primjenu, zahvaljujući smanjenju emisija CO2.

Toyota je 2015. godine identificirala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite okoliša 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i tvornica, a 2017.
godine je objavila prodajni plan za širenje elektrificiranih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.

Povratak na Net.hr