Nije moglo bolje: Amerikanci otkrili odličnu hrvatsku priču!

U nedjelju 1. veljače u Phoenixu se igra Superbowl, najveći sportski događaj godine u SAD-u. Za naslov prvaka u NFL-u igraju New England Patriotsi i Seattle Seahawksi, a momčadi imaju nevjerojatnu zajedničku poveznicu – trenere hrvatskog podrijetla.

Bill Belichick i Pete Carroll možda na prvu vam ne zvuče hrvatski, ali Ivan i Marija Biličić su iz okolice Karlovca emigrirali u SAD-a 1897. godine. Billov otac Steve bio je igrač američkog nogometa, a ljubav je preselio i na Billa, danas jednog od najvećih trenera u povijesti američkog nogometa.

Prezime Biličić je na sugestiju američke imigracijske službe ‘amerikanizirano’ u Belichick. No, Bill se ne srami svojih korijena, a tijekom nogometnog SP-a u Brazilu živcirao se uz Vatrene. Njegova djevojka Linda Holliday hvala se majicom ‘volim svog hrvatskog dečka’ tijekom utakmice Hrvatske i Meksika.

I dok Belichickovi na prvi pogled mogu zvučati hrvatski, Pete Carrollovi pak nikako. On hrvatske korijene vuče po majčinoj strani. Njegov djed Peter Bann (Petar Ban) rođen je u Dubrovniku. Cijelu priču su iskopali američki mediji, a na konferenciji za novinare o hrvatskom finalu su ispitali Belichicka.

“Već sam imao hrvatski okršaj unutar divizije dok je Nick Saban trenirao Miami Dolphinse. Bila je to bitka za Hrvatsku”, prisjetio se događaja od prije par godina Belichick i istaknuo:

“Jako sam ponosan na obiteljsku tradiciju mog oca. Nekoliko puta sam posjetio tu prekrasnu zemlju i ponosan sam na hrvatsko podrijetlo. No, nisam znao za Carrolla i izgleda da ćemo ispisati povijesti. Izgleda da ćemo na kraju imati hrvatskog prvaka, zar ne?”

Novinar je dobacio kako će se zbog toga plesati na ulicama Zagreba, a 62-godišnji Bill nije susprezao osmjeh. U svojoj momčadi ima i igrača hrvatskog podrijetla Roba Ninkovicha, a pravdu na utakmici koju će pred malim ekranima gledati 110 milijuna Amerikanaca dijelit će glavni sudac zanimljivog prezimena – Bill Vinovich.

Povratak na Net.hr