Taurids – čudnovati pljusak iz orbite

Još se uvijek stignete uputiti se na Hawaii-je gdje se svakog trenutka očekuje Taurids, pravi pljusak meteorske prašine, poslastica svih astrofotografa

3.11.2000.
16:24
VOYO logo

Još u davna vremena, vizionari zvjezdoznanci uočili su fenomen padajućih zvijezda koje se pojavljuju niotkuda i svom svojom brzinom trude se doseći Zemlju. Danas već definirana pojava pljuska meteorskih čestica, u znanstvenim krugovima znana kao Taurids, još uvijek izaziva veliku pažnju i poslastica je svim astrofotografima zbog svog fascinantnog nebeskog titranja plamenih čestica koje velikom brzinom lete prema Zemlji.

Poznata je činjenica, da "oblak" orbitne prašine kada dođe u dodir sa Zemljinom atmosferom proizvodi sagorjevanje vatrenih kugla koje ušavši u atmosferu dobijaju na ubrzanju i lete kroz prostor u nepravilnim titravim formacijama, i upravo ti mali fragmenti kozmičkih čestica proizvode vibrirajuću meteorsku kišu. Iako je danas moguće predvidjeti razdoblje meteorskih pljuskova, još uvijek je nemoguće odrediti točan dan ili sat. Ono što je sigurno je činjenica da tamno nebo garantira optimalan pogled na Taurids koji će se ovog mjeseca najbolje vidjeti sa Hawaii-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo