Todorić će plaćati 15.000€ kazne za otkaze radnicima

Slovenski mediji navode da Agrokor Ivice Todorića u srijedu kupuje Mercator, iako ta informacija još nije službeno potvrđena.

17.12.2011.
11:05
VOYO logo

Tako se Agrokor navodno obvezao da će isplatiti 15.000 eura kazne sa otpremninom svakom radniku Mercatora koji dobije otkaz. Predviđena kazna za otkaze vrijedi naredne tri godine, u kojima se Agrokor obvezao da neće biti otpuštanja te da će plaće rasti, a udio slovenskih dobavljača će se povećati.

Ukoliko plaće ne bi rasle, kazna Agrokoru iznosi 5 milijuna eura, a za svako otkazivanje ugovora slovenskom dobavljaču kazna iznosi milijun eura, prenosi Business.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, sjedište Mercatora će barem još 5 godina ostati u Sloveniji, jednako dugo koliko se neće mijenjati niti logo i ime tvrtke. Mercator će imati upravu i nadzorni odbor u kojem će sjediti i predstavnici EBRD-a, One Equity Partnersa i zaposlenih.

Slovenci još uvijek protiv prodaje

Radi poštivanja preuzetih obveza Agrokor će dati bankovnu garanciju u iznosu od 30 milijuna eura, koju će nakon isplate ugovorene cijene zamijeniti garancija u iznosu od 10 milijuna eura. Među šest jamstava navodi se i da financijski dio transakcije ne smije sadržavati više od 30 posto duga, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, potpisivanje ugovora je još upitno, budući da je predsjednik Uprave Mercatora Žiga Debeljak još uvijek protiv prodaje Mercatora Todoriću, te je zaprijetio kolektivnom ostavkom uprave ukoliko ovaj ugovor zaista bude i potpisan. Također, sindikati spremaju prosvjed za utorak. Oglasilo se i slovensko ministarstvo financija koje je ponovilo kako je protiv prodaje, dok je predsjednik Danilo Tuerk kazao da sve treba dobro odvagnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo