Pompeji – život u sjeni Vezuva seli u Zagreb

Najava najveće ovogodišnje međunarodne izložbe -Pompeji – život u sjeni Vezuva u Galeriji Klovićevi dvori, započela je plakatnom kampanjom koju su primijetili građani Zagreba.

3.3.2011.
16:25
VOYO logo

Plakati sa antičkim kipom muškarca na karakterističnoj pompejanski crvenoj boji najavljuju izložbu koja će po prvi puta ovdje u Zagrebu predstaviti dragocjenosti iz Nacionalnog arheološkog muzeja u Napulju. Pompeji - meka turista koji iz cijeloga svijeta hrle u tu riznicu antičkoga života, što je otkrila mnoge tajne, ali i potaknula brojne spekulacije o običajima, sklonostima, mističnim kultovima i inicijacijama drevnih Rimljana kroz četiri će mjeseca dio svojih dragocjenosti dislocirati u grad Zagreb.

Uništeni erupcijom Vezuva 79. godine, Pompeji su više od jednog i pol tisućljeća bili prekriveni lavom i pepelom. Život grada u kojem je obitavalo 20.000 stanovnika brutalno je skončan. No, grad nije posve nestao. Ostao je za dugo zatrpan, skrivajući sliku užasa - zaustavljenoga života. Kad je slučajno 1600 godina kasnije otkriven i postepeno iskopan, otkrio je tu, tada zaustavljenu sliku života ondašnje rimske Colonije Cornelia Veneria Pompeianorum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I urušena slika otkopana grada pokazala je grandioznost Pompeja i načina života u njemu. Otkrila ostatke – artefakte – koji svjedoče o prethodnom životu u sjeni Vezuva. Brojni predmeti, restaurirani i konzervirani, pohranjeni su u dva muzeja: u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju i Muzeju na samom lokalitetu u Pompejima.

Obimnost sačuvane građe dozvoljava da uz stalne postave oba muzeja priređuju i izložbe koje obilaze svijet. Svi su željni vidjeti što je to ostalo i sačuvano iz tog antičkoga grada, zdanja kojega su resile brojne zidne slike i bogati inventari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba u Zagrebu publici će podatsrijeti mnoštvo predmeta primijenjene umjetnosti koji svjedoče o funkcioniranju života u kući i gradu, dakle, uporabni (svjetiljke, ogledala, posuđe, novac…) koji uključuju i nakit (zlatne ogrlice i prstenje s dragim kamenjem, geme, kameje), ali i kultni predmeti, uresi kuća i vrtova (freske i brončane skulpture). Dio tih predmeta pronađen je tijekom iskapanja Pompeja, a dio je sačuvan iznošenjem pri bijegu iz grada na koji se sručila lava.

No svi stanovnici nisu uspjeli pobjeći. Mnogi su (3000 stanovnika) ostali zarobljeni u užarenoj lavi. Njihove okamenjene zgrčene siluete još su jedno svjedočanstvo kako je okončao život bogatih Pompeja. Nekoliko primjeraka tih okamina bit će također dijelom izložbe. A izgled grada bit će dočaran velikim foto-uvećanjima. Pompejanska crvena boja dominirat će prostorom koji će dočarati te ambijente i rekonstruirati život u sjeni Vezuva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je priređena u suradnji sa eminentnim talijanskim stručnjacima, a pratit će je i bogato ilustrirana publikacija. Iznimno za ovu izložbu galerija će produžiti radno vrijeme, pa će se izložba moći razgledati svaki dan, osim ponedjeljka od 10 – 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo