Lignje – punjene, kuhane ili sočne sa žara

Pripremaju ih na razne načine: peku, prže, kuhaju, pune. Jedu ih diljem svijeta kao glavno jelo, ali dodaju i kao prilog ribama. Predlažemo tri jednostavna načina pripreme.

13.8.2010.
11:33
VOYO logo

Lignje punjene sirom

Sastojci:

800 g lignji 200 g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka 2 češnja češnjaka 1 žlica peršina 50 ml maslinovog ulja 50 ml bijelog vina 2 žlice krušnih mrvica sol

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak. Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama.

Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte.

Hladne, slane lignje

Lignje očistite, dobro operite i skuhajte u hladnoj, slanoj vodi. Čim voda proključa procijedite. Popaprite, obilno zalijte maslinovim uljem i pustite neka se ohlade.

Ohlađene prelijte limunovim sokom ili domaćom kvasinom. Posložite ih na list zelene salate, uz zelene masline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sočne lignje sa žara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

0,5 kg lignji 0,5 kg blitve 3 do 4 mlada krumpira 4 češnja češnjaka maslinovo ulje, sol, papar svježi peršin limun

Priprema:

Krumpir očistite i izrežite na kockice, pa ga skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Krumpir kuhajte 20 minuta, a pet minuta prije nego je gotov dodajte očišćenu blitvu.

Usitnite češnjak, peršin i umiješajte u ulje, te popaprite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lignje očistite, operite, prelijte limunovim sokom, pa 'bacite' na roštilj te ih dobro ispecite, ali pazite da žar ne bude jak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posložite ih na tanjur i poslužite uz umak od ulja, peršina i češnjaka.

Kuhanu blitvu i krumpir prelijte uljem, peršinom i češnjakom, te ugrubo zgnječite vilicom.

ksw 104
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
USURET USKRSU /

Tomislav Špiček i trener Edo iz 'Života na vagi' pripremaju najslasniju punjenu puretinu