GROM IZ VEDRA NEBA / Jadranka iz Zadra saznala da će postati baka, a onda je dobila kobnu dijagnozu: 'Za suze je termin bio ujutro, jako sam se bojala'

Image
Foto: Privatni album

Jadranka je kobnu dijagnozu raka dojke dobila pet dana nakon što je saznala da njena kći Luce očekuje bebu

6.10.2023.
12:27
Privatni album
VOYO logo

Operaterka u poštanskom uredu Jadranka Vidaić (57) iz Zadra u travnju prošle godine dobila je kobnu dijagnozu raka dojke. Nakon toga osjetila je ogromni strah i pitala se hoće li doživjeti da vidi svoje prvo unuče, piše Žena.hr.

POGLEDAJTE VIDEO: Rak dojke najčešći je oblik zloćudne bolesti kod žena u RH. Simoni je dijagnosticiran u trudnoći: 'Bilo je šokantno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka je majka dvoje odrasle djece, kćeri Lucije i sina Maria te je živjela uobičajenim životom. Uživala je u šetnjama i vježbanju joge te druženju s prijateljicama, a dijagnoza maligne bolesti joj je, kaže, došla kao grom iz vedra neba. Kobnu dijagnozu dobila je pet dana nakon što je saznala da njena kći Luce očekuje bebu.

"Tijekom rutinskog ultrazvučnog pregleda, liječnik je primijetio nespecifičnu kvrgu na lijevoj dojci te mi je rekao kako ću trebati dodatne pretrage i da dođem već sutradan. Po tonu kojim je govorio, već sam znala", ispričala je za portal Žena.hr te je dodala da je tada mislila da neće doživjeti da bude baka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEPA HEROINA POMIČE GRANICE /

Marija je zbog raka kostiju ostala bez noge, a nećete vjerovati što je već postigla i čime se bavi: 'To mi je bila noćna mora...'

Image
LIJEPA HEROINA POMIČE GRANICE /

Marija je zbog raka kostiju ostala bez noge, a nećete vjerovati što je već postigla i čime se bavi: 'To mi je bila noćna mora...'

"Uskoro je moja kvrga postala i citološki verificiran karcinom. Tada sam pomislila: znači, ovo je kraj. Neću biti baka. Pitala sam se koliko mi je vremena ostalo, kako će izgledati moje umiranje, što mogu napraviti sada da olakšam obitelji, što pobacati, koje ladice počistiti, što pokloniti. Prvo sam lošu vijest javila kolegicama s posla koje su me pustile da se 'zaletim' na ultrazvuk. Rekla sam im da se neću danas vratiti na posao, da ću doći sutra. Tog sam se dana tresla od hladnoće, kao da mi ledene sante klize niz kralješnicu. Pitala sam se, počinje li smrt ovako."

Jadranka je zbog povijesti malignih bolesti u svojoj obitelji shvaćala važnost prevencije te je redovito odlazila na kontrole. Njen otac preminuo je od karcinoma prostate prije 16 godina, a majka od raka jajnika i to samo osam mjeseci prije nego je Jadranka dobila svoju dijagnozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatni album

Jadranka je u travnju prošle godine dobila je kobnu dijagnozu raka dojke.

Suzama je izbacivala sve strahove

"Djeca su bila u šoku, smrt bake je bila tako reći jučer. Trebalo je ohrabrivati i njih, ne pokazati im da se bojim. Za suze je termin bio ujutro, za vrijeme tuširanja i nakon njega. Ta su jutarnja tuširanja bila iscjeljujuća. Tad sam suzama izbacivala sve strahove", otkrila je.

Jadranka je prije dijagnoze raka dojke bila potpuno zdrava žena te nije imala nikakvu kroničnu terapiju. Onkologica joj je rekla da zbog toga ne očekuje teže nuspojave liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon core biopsije moj rak je dobio ime: Luminal B. Uslijedila je operacija, kemoterapija, zračenje te antihormonska terapija. Imala sam beskrajno povjerenje i u kirurga, i u onkologa. Jedva sam čekala da sve to krene, da rak napadnemo sa svih strana, da ponovno budem zdrava…. Nisam mogla znati kako će liječenje izgledati. Nedostajala mi je mama. Toliko puta sam poželjela da je tu, da razmjenjujemo iskustva, da razgovaramo o nuspojavama. Koliko je samo sada bolje razumijem!", ispričala je.

Jadranka je dobila nuspojave liječenja te se u jednom trenutku psihički slomila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kosa je ispala, poneki nokat na nogama također, mučila me nesanica… a došle su i suze, one u tuš kabini. Bolio me pogled u ogledalu na drugačiju mene, osjećaj da sam sama kriva, da nisam dovoljno dobra", priznala je i dodala da je ipak unatoč svemu pronašla snagu da nastavi.

Image
Foto: Privatni album

Jadranka je dobila nuspojave liječenja te se u jednom trenutku psihički slomila.

'Dijagnoza raka nije jednako smrt'

"Nakon takvih misli slijedile su duge šetnje. I tad sam bas uživala! Slušalice u ušima, vedra glazba, plesni ritam i u susret novom danu. Čarobni izlasci sunca koji oduzimaju dah! A ja ih želim doživjeti još mnogo. I želim postati baka!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka je postala i članica Caspere, poznate splitske udruge za žene oboljele i liječene od karcinoma, te su joj puno pomogle priče žena koje su preživjele rak. Ovu hrabru ženu rak je naučio i važnim životnim lekcijama.

"Ništa se nije dogodilo preko noći. Ali proces je tu. Više brinem o sebi, više si ugađam, pažljivije biram društvo. Lakše kažem ne… Dijagnoza raka nije jednako smrt. Poručila bih ženama koje su tek saznale za bolest da najprije prespavaju, naprave plan, poslože same sebe. Odluči da ne pristaješ ni na što manje od pobjede. Neću lagati, neće biti lako. Ali između dva ciklusa kemo piju se kavice, grle se djeca, prijatelji, muževi, gledaju se filmovi, uživa se u šetnjama i glazbi", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka je prije deset mjeseci postala baka malenog Juraja. Završila je liječenje, postigla remisiju i sada živi zahvalna za svaki novi dan.

Image

"Nakon svega što sam prošla, ponosna sam, preponosna. Čestitam ovoj hrabroj ženi. Bravo, curo! Svim svim svojim bićem, volim život i toliko toga još želim. Prije svega, gledati Jurja kako raste. Želim još puno veličanstvenih izlazaka sunca i maslačaka koji izrastaju iz asfalta. Priroda je čudo. Često pred njom ostajemo bez daha. A nismo li i mi dio tog čuda?", kazala je za Ženu.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo