Konzumiranje previše soli povezano je s visokim krvnim tlakom, srčanim oboljenjima i moždanim udarom. I dok prosječan Amerikanac obično konzumira 3,4 grama dnevno, ni mi ne kaskamo previše. Volimo posoliti svaku hranu, od salata do pečenja i juha.
Preporučena dnevna doza
Inače, preporučena dnevna količina soli u prehrani je između 1,5 i 2,3 grama, što otprilike predstavlja jednu ravnu žličicu. S druge strane, kao i u svemu, potreban je balans, ni premalo soli nije dobro za zdravlje. Istraživači na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, otkrili su da premalo natrija u prehrani može dovesti pacijente sa srčanom insuficijencijom u veći rizik.
"Naši nalazi su pokazali da je ograničavanje natrija u prehrani na manje od uobičajene preporuke bilo kontraproduktivno u liječenju srčane insuficijencije", rekao je liječnik Anirudh Palicherla, autor studije.
Studija srčanih pacijenata
Gotovo 3500 pacijenata sa srčanom insuficijencijom je bilo uključeno u studiju, koja je predstavljena na Svjetskom kongresu kardiologije. Znanstvenici su utvrdili da su pacijenti čiji je unos natrija pao ispod 2,5 grama dnevno imali 80% veću šansu da umru od onih koji su konzumirali više, što je navelo istraživače da vjeruju da prekomjerno ograničavanje nema koristi za ove pacijente.
Međutim, stručnjaci se i dalje drže racionalnog unosa soli. Upravo ova studija pokazuje da bi fokus trebao biti na uspostavljanju sigurne razine potrošnje natrija umjesto na pretjeranom ograničavanju natrija.