TREBA BITI UMJEREN / Ni previše, a ni premalo soli nije dobro za srce: Jedna grupa ljudi je u većem riziku, ovo je dnevna preporučena doza

Image
Foto: Shutterstock

Ni premalo soli nije dobro za zdravlje. Evo što savjetuju stručnjaci!

5.6.2023.
10:57
Shutterstock
VOYO logo

Konzumiranje previše soli povezano je s visokim krvnim tlakom, srčanim oboljenjima i moždanim udarom. I dok prosječan Amerikanac obično konzumira 3,4 grama dnevno, ni mi ne kaskamo previše. Volimo posoliti svaku hranu, od salata do pečenja i juha.

Preporučena dnevna doza

Inače, preporučena dnevna količina soli u prehrani je između 1,5 i 2,3 grama, što otprilike predstavlja jednu ravnu žličicu. S druge strane, kao i u svemu, potreban je balans, ni premalo soli nije dobro za zdravlje. Istraživači na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, otkrili su da premalo natrija u ​​prehrani može dovesti pacijente sa srčanom insuficijencijom u veći rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši nalazi su pokazali da je ograničavanje natrija u ​​prehrani na manje od uobičajene preporuke bilo kontraproduktivno u liječenju srčane insuficijencije", rekao je liječnik Anirudh Palicherla, autor studije.

Image
Foto: Shutterstock

Studija srčanih pacijenata

Gotovo 3500 pacijenata sa srčanom insuficijencijom je bilo uključeno u studiju, koja je predstavljena na Svjetskom kongresu kardiologije. Znanstvenici su utvrdili da su pacijenti čiji je unos natrija pao ispod 2,5 grama dnevno imali 80% veću šansu da umru od onih koji su konzumirali više, što je navelo istraživače da vjeruju da prekomjerno ograničavanje nema koristi za ove pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKO NISTE ZNALI /

Dodavanje ovog začina vašoj prehrani smanjuje rizik od šest bolesti: Ali koliko god bio zdrav, može izazvati i zdravstvene probleme

Image
AKO NISTE ZNALI /

Dodavanje ovog začina vašoj prehrani smanjuje rizik od šest bolesti: Ali koliko god bio zdrav, može izazvati i zdravstvene probleme

Međutim, stručnjaci se i dalje drže racionalnog unosa soli. Upravo ova studija pokazuje da bi fokus trebao biti na uspostavljanju sigurne razine potrošnje natrija umjesto na pretjeranom ograničavanju natrija.

Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo